Zoznam chránených území v okrese Teplice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Teplice aktuálny k decembru roku 2015, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Teplice.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis území Súradnice
643 Bořeň Bořeň NPR
Kategória Bořeň (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana prirodzených teplomilných spoločenstiev sutín a skál na znelcovém lakolite v Českom středohoří 50°31′40″S 13°45′50″V / 50,5277778°S 13,7638889°V / 50.5277778; 13.7638889
2432 Rašeliniště Březina PR
Kategória Březina (nature reserve) na Wikimedia Commons
Živé rašelinisko ojedinelé v Českom středohoří, zmiešané porasty a zvyšok starej bučiny 50°32′52″S 13°54′09″V / 50,5476944°S 13,9025639°V / 50.5476944; 13.9025639
663 PP Buky na Bouřňáku Buky na Bouřňáku PP
Kategória Buky na Bouřňáku na Wikimedia Commons
Zvyšok starej bučiny s vlajkovými formami korún 50°41′08″S 13°42′17″V / 50,6854589°S 13,7046758°V / 50.6854589; 13.7046758
2012 Popis obrazku Černá louka PR
Kategória Černá louka (nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana zvyškov vlhkých až rašelinových horských lúk v nadmorskej výške 665-760 m v povodí Čierneho potoka 50°44′04″S 13°53′20″V / 50,7345583°S 13,8890194°V / 50.7345583; 13.8890194
51 Milešovka České středohoří CHKO 50°39′05″S 14°13′33″V / 50,6513889°S 14,2258333°V / 50.6513889; 14.2258333
1702 Domaslavické údolí Domaslavické údolí PP
Kategória Domaslavické údolí na Wikimedia Commons
Ochrana krušnohorských podmáčaných suťových lesov a pramenísk s prirodzeným porastom buka a charakteristickou kvetenou 50°40′06″S 13°40′29″V / 50,6682131°S 13,6745839°V / 50.6682131; 13.6745839
5755 PP Doubravka Doubravka PP
Kategória Doubravka (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana európsky významnej lokality Doubravka s európsky významným druhom - pižmovca hnedého, s ďalšími vzácnymi druhmi saproxylického (na staré drevo a dutiny stromov viazaného) hmyzu, z ktorých k najvzácnejším patria kováčik, potemník a ďalej s výskytom vzácnych druhov húb - hľuzovka letná, suchohríb Marekov a šťavnačka Persoonova 50°38′19″S 13°51′38″V / 50,638499214°S 13,860684036°V / 50.638499214; 13.860684036
2187 PR Dřínek Dřínek PR
Kategória Dřínek na Wikimedia Commons
Xerotermné trávnaté spoločenstvá, teplomilné druhy rastlín zriedkavo sa vyskytujúce v severnej časti českého termofytika 50°31′54″S 13°48′50″V / 50,5316444°S 13,8138722°V / 50.5316444; 13.8138722
1178 Grünwaldské vřesoviště PR Ochrana rašeliniska vrchoviskového typu s porastom viacerých foriem borovice blatky 50°41′48″S 13°39′29″V / 50,6965861°S 13,65815°V / 50.6965861; 13.65815
5754 Háj u Oseka PP Ochrana európsky významnej lokality Háj u Oseka s európsky významným druhom kunky červenobruchej 50°38′16″S 13°43′24″V / 50,63770591°S 13,723457421°V / 50.63770591; 13.723457421
120 Hradišťanská louka Hradišťanská louka PR
Kategória Hradišťanská louka na Wikimedia Commons
Ochrana kveteny a ochrana valov keltského hradiska 50°30′29″S 13°52′15″V / 50,5081081°S 13,8707064°V / 50.5081081; 13.8707064
1177 PP Husův vrch Husův vrch PP
Kategória Husův vrch (natural monument) na Wikimedia Commons
Lokalita teplomilných druhov, hlavne hlaváčika jarného 50°35′22″S 13°48′51″V / 50,5895308°S 13,8141147°V / 50.5895308; 13.8141147
5756 PP Kateřina - mokřad Kateřina - mokřad PP
Kategória Kateřina - mokřad na Wikimedia Commons
EVL s európsky významným druhom kunky červenobruchej 50°39′24″S 13°54′07″V / 50,6566667°S 13,9019444°V / 50.6566667; 13.9019444
2151 PR Malhostický rybník Malhostický rybník PR
Kategória Malhostický rybník na Wikimedia Commons
Ojedinelá ornitologická lokalita s výskytom 128 druhov vtákov 50°36′31″S 13°55′10″V / 50,6086472°S 13,91935°V / 50.6086472; 13.91935
2128 Pohľad na rezerváciu od cesty Rašeliniště U jezera - Cínovecké rašeliniště PR
Kategória Rašeliniště U jezera - Cínovecké rašeliniště na Wikimedia Commons
Aktívne vrchovisko; rašelinový les; acidofilné smrečiny, s celým radom vzácnych druhov rastlín - rosička okrúhlolistá, kľukva močiarna, šucha čierna a rojovník močiarny, bezstavovcov - ligotavky Somatochlora alpestris a Somatochlora arctica, fuzáč pižmový, krasoň obyčajný a vtáci - tetrov hoľniak, močiarnica mekotavá 50°43′38″S 13°44′40″V / 50,7271917°S 13,7444444°V / 50.7271917; 13.7444444
1005 Saleisova výšina Salesiova výšina PP
Kategória Salesiova výšina na Wikimedia Commons
Kremencové skalné mesto 50°37′00″S 13°40′25″V / 50,6167594°S 13,6736558°V / 50.6167594; 13.6736558
441 PP Štěpánovská hora Štěpánovská hora PP
Kategória Štěpánovská hora (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana kveteny 50°32′04″S 13°52′17″V / 50,5345208°S 13,8714869°V / 50.5345208; 13.8714869
2137 PR Trupelník Trupelník PR
Kategória Trupelník na Wikimedia Commons
Význammné paleontologické nálezisko paleogénnej diatomitovej mikroflóry a makroflóry 50°32′04″S 13°48′07″V / 50,5344°S 13,8018361°V / 50.5344; 13.8018361
1176 Oblast rezervácie na jeseň Vlčí důl PR
Kategória Vlčí důl na Wikimedia Commons
Ochrana cca 180 rokov starého porastu buka lesného (Fagus sylvatica) s bohatým zastúpením dutinových stromov 50°38′21″S 13°39′42″V / 50,6392128°S 13,6615403°V / 50.6392128; 13.6615403
1006 PP Vrása Vrása PP
Kategória Vrása na Wikimedia Commons
Ochrana ležatej vrásy vytvorenej v parabole komplexu krušnohorských šedých rúl na východnom svahu Vlčí hory 50°38′10″S 13°39′47″V / 50,6360628°S 13,6629308°V / 50.6360628; 13.6629308
Prírodný park Východní Krušné hory Východní Krušné hory PrP
Kategória Východní Krušné hory na Wikimedia Commons
50°44′07″S 13°53′09″V / 50,735177°S 13,885944°V / 50.735177; 13.885944

Zdroje[upraviť | upraviť kód]