Zoznam chránených území v okrese Vsetín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je zoznam chránených území v okrese Vsetín aktuálny k 10. októbru 2019, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Vsetín.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha (ha) Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
2409 Bečevná PP Bečevná 000000000000000.27000000000,27
Kategória Bečevná na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita vstavača bledého (Orchis pallens) 49°19′38″S 17°59′41″V / 49,3272667°S 17,9946667°V / 49.3272667; 17.9946667
82 CHKO Beskydy CHKO Beskydy 000000000116000.0000000000116 000
Kategória CHKO Beskydy na Wikimedia Commons
49°34′52″S 18°35′15″V / 49,5810917°S 18,5873639°V / 49.5810917; 18.5873639
71 CHKO Bílé Karpaty CHKO Bílé Karpaty 000000000071500.000000000071 500
Kategória CHKO Bílé Karpaty na Wikimedia Commons
49°01′13″S 17°51′20″V / 49,0202147°S 17,8555831°V / 49.0202147; 17.8555831
PP Bražiska 000000000000005.00000000005 Na stránke https://nature.hyperlink.cz/vsetinsko/Braziska.htm je uvádzaná ako prírodná pamiatka, v zozname AOPK ČR sa však nenachádza. 49°27′13″S 17°57′08″V / 49,4535725°S 17,9523403°V / 49.4535725; 17.9523403
2072 Brodská PP Brodská 000000000000003.91000000003,91
Kategória Brodská na Wikimedia Commons
Prirodzený jedľobukový porast pralesovitého charakteru s výskytom vzácnych druhov fauny a flóry 49°22′32″S 18°09′36″V / 49,3755556°S 18,16°V / 49.3755556; 18.16
2464 Čertovy skály PP Čertovy skály 000000000000000.15000000000,15
Kategória Čertovy skály (Lidečko) na Wikimedia Commons
Schodovito usporiadané kvádre eocénnych pieskovcov 49°13′02″S 18°02′50″V / 49,2172222°S 18,0472222°V / 49.2172222; 18.0472222
2485 PR Dubcová 000000000000005.82000000005,82 Riedky zmiešaný porast s radom čistín a výskytom vstavačovitých 49°23′03″S 17°52′31″V / 49,3842833°S 17,8752056°V / 49.3842833; 17.8752056
2498 Galovské lúky PR Galovské lúky 000000000000021.550000000021,55
Kategória Galovské lúky na Wikimedia Commons
Lúky s výskytom radu vzácnych a osobitne chránených druhov rastlín a živočíchov 49°16′44″S 18°07′11″V / 49,2788056°S 18,1197861°V / 49.2788056; 18.1197861
2045 Halvovský potok PR Halvovský Potok 000000000000019.140000000019,14
Kategória Halvovský potok na Wikimedia Commons
Horský jedľobukový les s prirodzenou skladbou drevín a skalnými odkryvmi s výskytom vzácnej fauny 49°22′19″S 18°04′45″V / 49,371825°S 18,0792694°V / 49.371825; 18.0792694
2027 Hrádek PP Hrádek 000000000000003.20000000003,20
Kategória Hrádek (natural monument, Vsetín District) na Wikimedia Commons
Kvetnatá lúka s výskytom zvlášť chránených druhov rastlín, teplomilná flóra a entomofauna 49°09′31″S 18°05′22″V / 49,1587139°S 18,0895083°V / 49.1587139; 18.0895083
2028 Choryňská stráž PP Choryňská stráž 000000000000008.35000000008,35
Kategória Choryňská stráž na Wikimedia Commons
Lúky s teplomilnými prvkami fauny a flóry, prirodzené sukcesie pôvodného dubového lesa 49°29′56″S 17°53′29″V / 49,4988917°S 17,891425°V / 49.4988917; 17.891425
2029 Choryňský mokřad PR Choryňský mokřad 000000000000020.980000000020,98
Kategória Choryňský mokřad na Wikimedia Commons
Ochrana prírodných hodnôt mokraďovýho ekosystému vynímočného v strednom Pobečví 49°31′08″S 17°54′18″V / 49,5189944°S 17,9048806°V / 49.5189944; 17.9048806
2041 Jarcovská kula PP Jarcovská kula 000000000000000.10000000000,10
Kategória Jarcovská kula na Wikimedia Commons
Významný skalný odkryv hrubozrnného pieskovca s výškou skalnej veže 8 m a ďalšie drobné odkryvy 49°26′26″S 17°57′45″V / 49,4405222°S 17,9623806°V / 49.4405222; 17.9623806
1519 lom Jasenice PP Jasenice 000000000000001.71000000001,71
Kategória Jasenice (natural monument) na Wikimedia Commons
Vyťažený vápencový lom, paleontologické nálezisko 49°31′11″S 17°58′10″V / 49,5197303°S 17,9694336°V / 49.5197303; 17.9694336
149 Ježůvka PP Ježůvka 000000000000004.99000000004,99
Kategória Ježůvka na Wikimedia Commons
Smilková pastvina s bohatou kvetenou 49°20′56″S 18°00′40″V / 49,3489361°S 18,011075°V / 49.3489361; 18.011075
2062 Kladnatá - Grapy PP Kladnatá - Grapy 000000000000062.820000000062,82
Kategória Kladnatá - Grapy na Wikimedia Commons
Výskyt vzácnych druhov rastlín na rozmanitých pôdnych typoch a geomorfologických útvaroch 49°25′45″S 18°21′17″V / 49,42915°S 18,3546583°V / 49.42915; 18.3546583
2047 Klenov PR Klenov 000000000000015.350000000015,35
Kategória Klenov (nature reserve) na Wikimedia Commons
Hrebeňové partie so skalnými odkryvmi a prírodne zachovanými lesnými porastmi s výskytom vzácnej fauny 49°24′45″S 18°01′51″V / 49,4125°S 18,0308333°V / 49.4125; 18.0308333
1138 Kněhyně a Čertův mlýn z Pusteven NPR Kněhyně - Čertův mlýn 000000000000195.0000000000195,00
Kategória Kněhyně - Čertův mlýn na Wikimedia Commons
Porasty miestami pralesovitého charakteru, výskyt rysa ostrovida 49°29′36″S 18°18′21″V / 49,49325°S 18,3057778°V / 49.49325; 18.3057778
2039 Kopce PP Kopce 000000000000000.75000000000,75
Kategória Kopce na Wikimedia Commons
Rozsadlinové jaskyne s výskytom veľmi vzácnej fauny netopierov 49°13′11″S 18°02′27″V / 49,2197472°S 18,0409028°V / 49.2197472; 18.0409028
6107 PP Kotrlé 000000000000000.35000000000,35 Pimprlík mokraďový (Vertigo angustior) a jeho biotop 49°22′40″S 18°01′24″V / 49,377781°S 18,023450°V / 49.377781; 18.023450
2042 Křížový PP Křížový 000000000000001.30000000001,30
Kategória Křížový (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana skalných odkryvov – svahového mrazového zrubu s nadväzujúcou kryoplanačnou terasou 49°20′45″S 17°56′08″V / 49,3457667°S 17,9356417°V / 49.3457667; 17.9356417
1521 Kudlačena PP Kudlačena 000000000000005.48000000005,48
Kategória Kudlačena na Wikimedia Commons
Rašelinový lúky s mokraďovou kvetenou 49°25′53″S 18°19′35″V / 49,4314053°S 18,3265064°V / 49.4314053; 18.3265064
201 Kutaný PR Kutaný 000000000000014.930000000014,93
Kategória Kutaný na Wikimedia Commons
Ochrana zvyšku rôznorodej jedľovej bučiny, typickej pre Vsetínske vrchy 49°22′15″S 18°06′02″V / 49,3708333°S 18,1005556°V / 49.3708333; 18.1005556
206 Přírodní památka Lačnov PP Lačnov 000000000000000.23000000000,23
Kategória Lačnov (natural monument) na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita šafranu bielokvetého 49°10′45″S 18°00′48″V / 49,1790872°S 18,0132664°V / 49.1790872; 18.0132664
5813 PR Losový 000000000000014.410000000014,41 Zachovaný prírode blízky komplex ekosystémov pohánkových pastvín spolu s teplomilnými trávnikmi a mezofilné ovsíkové lúky a na ne viazané rastlinné druhy predovšetkým vstavačovitých, najmä nadregionálne významná populácia neotinei počernej a živočíchov, predovšetkým teplomilných druhov bezstavovcov, najmä populácia modráčika čiernoškvrnného 49°19′03″S 18°05′41″V / 49,3176375°S 18,0947283°V / 49.3176375; 18.0947283
2030 Louka pod Rančem PP Louka pod Rančem 000000000000000.72000000000,72
Kategória Louka pod Rančem na Wikimedia Commons
Kvetnatá lúka s výskytom osobitne chránených druhov teplomilných rastlín, najmä orchideí 49°20′57″S 18°03′10″V / 49,3492806°S 18,0527417°V / 49.3492806; 18.0527417
223 Louky pod Štípou PP Louky pod Štípou 000000000000004.44000000004,44
Kategória Louky pod Štípou na Wikimedia Commons
Ochrana zvyškov kvetnatých lúk s orchideami so zvlášť chránených druhov rastlín, najmä vstavačovca Fuchsovho, vstavačovca škvrnitého, mečíka škridlicovitého a kruštíka močiarneho 49°24′14″S 18°01′36″V / 49,4038778°S 18,0266806°V / 49.4038778; 18.0266806
2040 Lúčky - Roveňky PP Lúčky - Roveňky 000000000000001.51000000001,51
Kategória Lúčky - Roveňky na Wikimedia Commons
Mokraďové lúky s výskytom vzácnych orchideí a ďalších vzácnych mokraďových druhov rastlín 49°22′57″S 18°00′10″V / 49,3824056°S 18,0027583°V / 49.3824056; 18.0027583
5310 Makyta PR Makyta 000000000000187.0000000000187,00
Kategória Makyta (nature reserve) na Wikimedia Commons
Lesný komplex prírode blízkych horských bukových lesov s hojným zastúpením jedle bielej a javora horského 49°15′53″S 18°09′49″V / 49,2647222°S 18,1636111°V / 49.2647222; 18.1636111
5841 Malý Javorník PR Malý Javorník 000000000000027.441800000027,4418
Kategória Malý Javorník (nature reserve) na Wikimedia Commons
Rozvolnené, prírode blízke lesné porasty a fragmenty skôr rozsiahlych hrebeňových lúk a pastvinových lesov. Na toto územie je viazaný rad ohrozených a vzácnych živočíšnych a rastlinných druhov, najmä populácia roháčika jedľového a jasoňa chochlačkového 49°18′18″S 18°17′15″V / 49,3051058°S 18,2873853°V / 49.3051058; 18.2873853
2032 PP Mokřady Vesník 000000000000001.47000000001,47 Ochrana svahového prameniska s výskytom typických mokraďových spoločenstiev s páperníkom a nízkymi ostricami 49°22′00″S 17°59′16″V / 49,3667444°S 17,9876972°V / 49.3667444; 17.9876972
5995 PP Nad Jasenkou 000000000000000.12490000000,1249 Lesné penovcové pramenisko 49°21′49″S 17°59′11″V / 49,363664°S 17,986492°V / 49.363664; 17.986492
2044 Pivovařiska PP Pivovařiska 000000000000002.66000000002,66
Kategória Pivovařiska na Wikimedia Commons
Ochrana kvetnatých lúk na suchších a mokraďových stanovištiach s výskytom zvlášť chránených a vzácnych druhov kveteny, najmä orchideí, vstavačovca májového, vstavača bledého, pavstavača hlavatého a vstavača mužského 49°19′29″S 17°53′04″V / 49,324675°S 17,8843944°V / 49.324675; 17.8843944
321 PP Pod Juráškou 000000000000001.00000000001,00 Slatinná lúka s výskytom rosičky okrúhlolistej 49°26′47″S 18°16′16″V / 49,4465194°S 18,2710639°V / 49.4465194; 18.2710639
1520 PP Poskla 000000000000002.45000000002,45 Rašelinové lúky a psicové pastviny 49°26′16″S 18°13′25″V / 49,4378472°S 18,2236861°V / 49.4378472; 18.2236861
335 Přírodní památka Pozděchov PP Pozděchov 000000000000000.28000000000,28
Kategória Pozděchov (natural monument) na Wikimedia Commons
Lokalita šafranu bielokvetého 49°13′26″S 17°57′51″V / 49,2239722°S 17,9642361°V / 49.2239722; 17.9642361
2046 Prlov PP Prlov 000000000000003.48000000003,48
Kategória Prlov (natural monument) na Wikimedia Commons
Kvetnaté lúky s výskytom osobitne chránených a vzácnych druhov kveteny 49°14′46″S 17°57′30″V / 49,2462222°S 17,9583139°V / 49.2462222; 17.9583139
350 Národní přírodní rezervace Pulčín - Hradisko NPR Pulčín - Hradisko 000000000000072.730000000072,73
Kategória Pulčín - Hradisko na Wikimedia Commons
Ochrana významných skalných útvarov a lesných spoločenstiev prirodzenej druhovej skladby 49°13′56″S 18°04′45″V / 49,2321194°S 18,07925°V / 49.2321194; 18.07925
1730 Rákosina ve Stříteži nad Bečvou PP Rákosina ve Stříteži nad Bečvou 000000000000001.76000000001,76
Kategória Rákosina ve Stříteži nad Bečvou na Wikimedia Commons
Okraj údolnej nivy Rožnovskej Bečvy s mokraďovými spoločenstvami 49°27′22″S 18°04′03″V / 49,4561361°S 18,0674389°V / 49.4561361; 18.0674389
369 Razula NPR Razula 000000000000023.520000000023,52
Kategória Razula na Wikimedia Commons
Porast jedle a buku v polesí Podťatý vo veku cez 170 rokov 49°21′35″S 18°22′55″V / 49,3598278°S 18,3820028°V / 49.3598278; 18.3820028
2033 Růžděcký Vesník PP Růžděcký Vesník 000000000000003.65000000003,65
Kategória Růžděcký Vesník na Wikimedia Commons
Poslaním je najmä ochrana kvetnatej lúky s bohatým výskytom zvlášť chránených druhov rastlín, najmä orchideí 49°22′40″S 17°59′24″V / 49,3777667°S 17,9901306°V / 49.3777667; 17.9901306
2034 Rybník Neratov PP Rybník Neratov 000000000000001.90000000001,90
Kategória Rybník Neratov na Wikimedia Commons
Zachovaný mokraďový ekosystém s výskytom cenného spoločenstva vodných bezstavovcov a obojživelníkov 49°14′38″S 17°59′15″V / 49,2438833°S 17,9876361°V / 49.2438833; 17.9876361
5838 PP Semetín - lesní prameniště 000000000000000.17430000000,1743 Lesné penovcové pramenisko 49°19′32″S 17°55′03″V / 49,325422439°S 17,917509245°V / 49.325422439; 17.917509245
5839 Semetín-luční prameniště PP Semetín - luční prameniště 000000000000000.11150000000,1115
Kategória Semetín-luční prameniště na Wikimedia Commons
-
Vápnité slatinisko 49°20′17″S 17°56′50″V / 49,338133791°S 17,947214804°V / 49.338133791; 17.947214804
2073 Přírodní památka Skálí PP Skálí 000000000000019.870000000019,87
Kategória Skálí na Wikimedia Commons
Geomorfologický útvar so zmiešaným lesným porastom 49°23′09″S 18°12′36″V / 49,3859028°S 18,2099194°V / 49.3859028; 18.2099194
2074 Přírodní památka Smradlavá PP Smradlavá 000000000000009.28000000009,28
Kategória Smradlavá na Wikimedia Commons
Dochovaná časť prirodzeného lesného porastu s výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov 49°22′29″S 18°13′47″V / 49,3746972°S 18,2296917°V / 49.3746972; 18.2296917
1522 PP Stříbrník 000000000000014.500000000014,50 Kvetnaté bučiny a lesné lúčky s výskytom vstavačov 49°16′40″S 18°03′10″V / 49,2778778°S 18,0528389°V / 49.2778778; 18.0528389
2035 Přírodní památka Sucháčkovy paseky PP Sucháčkovy paseky 000000000000000.70000000000,70
Kategória Sucháčkovy paseky na Wikimedia Commons
Kvetnatá lúka s bohatým výskytom zvlášť chráneného druhu šafranu bielokvetého 49°10′29″S 18°01′51″V / 49,1747389°S 18,0307861°V / 49.1747389; 18.0307861
2043 Svantovítova skála PP Svantovítova skála 000000000000000.16000000000,16
Kategória Svantovítova skála na Wikimedia Commons
Význačný skalný odkryv pieskovca s výškou 12 m 49°24′32″S 18°02′18″V / 49,4088222°S 18,0384556°V / 49.4088222; 18.0384556
5827 PP Trubiska 000000000000000.82640000000,8264 Pimprlík mokraďový a jeho biotop 49°14′14″S 17°59′06″V / 49,237327663°S 17,98487034°V / 49.237327663; 17.98487034
2036 U Vaňků PP U Vaňků 000000000000001.38000000001,38
Kategória U Vaňků na Wikimedia Commons
Listnatý les s prirodzenou skladbou drevín a priľahlé lúky s bohatou populáciou scily karpatskej 49°24′53″S 17°57′13″V / 49,4147667°S 17,9535472°V / 49.4147667; 17.9535472
2228 Uherská PP Uherská 000000000000003.26000000003,26
Kategória Uherská na Wikimedia Commons
Dochovaná pastvina s bohatým výskytom porastu borievky obyčajnej s výskytom radu vzácnych a zvlášť chránených druhov rastlín a živočíchov. Zaistenie podmienok k perspektívnemu vývoju populácií týchto druhov (najmä borievky obyčajnej a vstavačovitých) 49°16′23″S 18°06′09″V / 49,2731°S 18,1024833°V / 49.2731; 18.1024833
2075 Přírodní památka Vachalka PP Vachalka 000000000000008.30000000008,30
Kategória Vachalka na Wikimedia Commons
Dochovaná časť prirodzeného jedľobukového porastu pralesovitého charakteru 49°22′47″S 18°13′27″V / 49,3796056°S 18,2240611°V / 49.3796056; 18.2240611
2037 Vršky - Díly PP Vršky - Díly 000000000000019.410000000019,41
Kategória Vršky - Díly na Wikimedia Commons
Terasovito členený svah s výskytom osobitne chránených druhov flóry, vzácnych druhov vtákov a hmyzu 49°20′27″S 18°00′27″V / 49,3408944°S 18,0075°V / 49.3408944; 18.0075
2038 Zbrankova stráň PP Zbrankova stráň 000000000000002.47000000002,47
Kategória Zbrankova stráň na Wikimedia Commons
Kvetnaté lúky na suchších a mokraďových stanovištiach s výskytom vzácnych druhov kveteny 49°22′11″S 17°55′06″V / 49,3697389°S 17,9184417°V / 49.3697389; 17.9184417
535 Zubří PP Zubří 000000000000000.14000000000,14
Kategória Zubří (natural monument) na Wikimedia Commons
Lokalita šafranu karpatského 49°29′03″S 18°05′17″V / 49,4841556°S 18,0881917°V / 49.4841556; 18.0881917


Referencie[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Vsetín na českej Wikipédii.

  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy AOPK ČR.