Zoznam gubernií v Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam gubernií v Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky:

Názov gubernie Obdobie Poznámka
Altajská gubernia
17. jún 191725. máj 1925
Jej predchodcom bola Tomská gubernia.
Archangeľská gubernia
18. december 170814. január 1929
Borisovský okres
(Kurská gubernia)
19241. jún 1925
Brianská gubernia
1. apríl 19201. október 1929
Jej predchodcom bola Orlovská a Kalužská gubernia.
Bukejevská gubernia
1. júl 19176. jún 1925
Čeľabinská gubernia
3. september 19193. november 1923
Jej predchodcom bola Orenburská gubernia.
Čerepovecká gubernia
13. máj 191819. júl 1927
O Nariadení o jej vzniku sa rokovalo na demokratickom zjazde Sovietov 10.13. mája 1918.
Homeľská gubernia
11. júl 19191926
Neoficiálne bola utvorená 26. apríla 1919.
Irkutská gubernia
17641926
Vznikla rozdelením Sibírskej gubernie v roku 1764.
Ivanovsko-voznesenská gubernia
20. jún 191814. január 1929
Jej predchodcom bola Kostromská a Vladimírska gubernia.
Jekaterinburská gubernia
15. júl 19193. november 1923
Jej predchodcom bola Permská gubernia.
Jekaterinoslavská gubernia
8. október 1802-1925
Gubernia vznikla vydelením z Novoruskej gubernie.
Jenisejská gubernia
18221925
Kamčatská gubernia
26. január 19214. január 1926
Kostromská gubernia
12. december 17961929
Predchodcom gubernie bolo Kostromské miestodržiteľstvo.
Kyjevská gubernia
18. december 17081923
Moskovská gubernia
18. december 170814. január 1929
Murmanská gubernia
13. jún 19211. august 1927
Novgorodská gubernia
17271. august 1927
Gubernia vznikla vydelením zo Sankt-Peterburskej gubernie.
Novonikolajevská gubernia
13. jún 192125. máj 1925
Omská gubernia
27. august 191925. máj 1925
Riazanská gubernia
17961929
Jej predchodcom bola Perejaslavľ-Riazanská gubernia, ktorá vznikla v roku 1778. V auguste toho roka zanikla a sformovalo sa Riazanské miestodržiteľstvo. Od roku 1796 sa volala Riazanská gubernia.
Rybinská gubernia
3. február 19211923
Jej predchodcom bola Jaroslavská a Tverská gubernia.
Petrohradská gubernia
17961927
V ruštine sa najprv volala "Sankt-Peterburgskaja gubernija" a potom v rokoch 19141924 "Petrogradskaja gubernija". V rokoch 19241927 sa volala Leningradská gubernia. Dňa 1. augusta 1927 sa z gubernie vytvorila Leningradská oblasť.
Severodvinská gubernia
191815. júl 1929
Jej predchodcom bola Vologodská gubernia.
Viatská gubernia
179614. december 1929
Jej predchodcom bolo Viatské miestodržiteľstvo.