Zoznam predstaviteľov mesta Piešťany

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Mestský úrad na Námestí SNP, súčasné sídlo primátora mesta

Zoznam predstaviteľov mesta Piešťany obsahuje výpis najvyšších predstaviteľov mesta, t. j. v rámci jednotlivých historických období:

Obec Piešťany má status mesta udelený od 21. októbra 1945.[1] Od decembra 1990 stoja na jeho čele primátori.

Starostovia[upraviť | upraviť zdroj]

Starosta Politická strana / koalícia Obdobie v úrade
Valo Kudlas neznáme ? – 1564 – ?[2]
Gašpar Štefanka ČSL 1918 – 1927[3]
Rudolf Schultz Miestna občanská nepolitická skupina
priemyselníkov, zemedelcov, obchodníkov,
úradníkov, robotníkov a majiteľov domov
1927 – 1931[3]
Alexander Šindelár HSĽS 1931 – 1938[4]
Michal Chrenko Ž 1938 – 1939[4]
Štefan Menyhart HSĽS-SSNJ 1939[4]

Vládni komisári[upraviť | upraviť zdroj]

Vládny komisár Politická strana / koalícia Obdobie v úrade
Jozef Minárik HSĽS-SSNJ 1939[4]
Michal Komadel HSĽS-SSNJ 1939 – 1940[4]
Michal Chrenko HSĽS-SSNJ 1940 – 1944[4]
Juraj Šelesta HSĽS-SSNJ 1944 – 1945[4]

Predsedovia Mestského národného výboru (MNV)[upraviť | upraviť zdroj]

Predseda MNV Politická strana Obdobie v úrade
Ľudovít Hrnčiar nezávislý 1945[4]
Ján Daňo KSS 1945 – 1948[4]
Rudolf Janiska KSS 1948 – 1949[4]
Jozef Švec KSS 1949 – 1950[5]
Jozef Paserín KSS 1950 – 1951[5]
Štefan Pavol Kľúčovský KSS 1951 – 1954[5]
Štefan Kubo ml. KSS 1954 – 1960[5]
Rudolf Habán KSS 1960 – 1964[6]
Štefan Kubo ml. KSS 1964 – 1973[6]
Viliam Herman KSS 3. september 1973 – 3. január 1990[7][8]
Štefan Hauser nezávislý[9] 3. január 1990 – 12. december 1990[10]

Primátori[upraviť | upraviť zdroj]

V súlade so zákonom SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení je od roku 1990 najvyšším predstaviteľom, výkonným a štatutárnym orgánom mesta primátor. Je volený priamou voľbou občanov mesta na štvorročné obdobie, pričom jeho funkčné obdobie sa skončí zložením sľubu novozvoleného primátora.[11]

Poradie Primátor Politická strana / koalícia Obdobie v úrade Počet
hlasov
Hlasy
v %
1. Slovakia politic personality icon.svg Ing. Viliam Hájovský
(1949 – 2021)[12]

nezávislý s podporou VPN, KDH, DS
(Demokratický blok)
12. december 1990 – 22. november 1994
(10. novembra 1993 – 9. mája 1994 bol Hájovský vo väzbe,
funkciu primátora vykonával viceprimátor MUDr. Miloš Krupa)
5 739 ? %
2. Slovakia politic personality icon.svg Ing. Ivan Mrázik
(19??-2005)
nezávislý s podporou HZDS, SNS a ZRS 22. november 1994 – 12. december 1998 3 888 39,69 %
3. Slovakia politic personality icon.svg Ing. Juraj Csontos KDH/SDK, podpora SDĽ 12. december 1998 – 7. január 2003 3 070 31,86 %
4. Remo Cicutto.jpg Ing. Remo Cicutto
(* 1962)
nezávislý 7. január 2003 – 18. december 2006
18. december 2006 – 17. december 2010
17. december 2010 – 11. december 2014
2 124
4 898
4 237
24,41 %
58,48 %
47,71 %
5. Tamajka.jpg Miloš Tamajka, M.B.A.
(* 1976)
nezávislý 11. december 2014 – 10. december 2018 2 817 31,1 %
6. Slovakia politic personality icon.svg Mgr. Peter Jančovič, PhD.
(* 1983)
nezávislý 10. december 2018 – súčasnosť 2 930 32,60 %[13]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PIEŠŤANY, Mesto. Správy - PRED 75 ROKMI SA STALA OBEC PIEŠŤANY MESTOM [online]. piestany.sk, [cit. 2021-01-07]. Dostupné online.
  2. Galileo Corporation s.r.o. - www.profesionalita.cz. Oficiálné stránky mesta Piešťany - Seniori [online]. piestany.sk, [cit. 2020-06-18]. Dostupné online.
  3. a b KOSTELNÍK, Martin. Rudolf Schultz - výrobca ortopedickej obuvi. Revue Piešťany (Mesto Piešťany), Zima 2012/2013, roč. XLVIII., s. 38-41. Dostupné online [cit. 2021-01-07].
  4. a b c d e f g h i j STRAKA, Arpád. Kronika mesta Piešťany – 1. zväzok [online]. piestany.sk, [cit. 2020-06-18]. Dostupné online.
  5. a b c d MURÍN, Alexander. Kronika mesta Piešťany – 1. zväzok [online]. piestany.sk, [cit. 2021-01-07]. Dostupné online.
  6. a b MURÍN, Alexander. Kronika mesta Piešťany - 3. zväzok [online]. piestany.sk, [cit. 2021-01-07]. Dostupné online.
  7. MURÍN, Alexander. Kronika mesta Piešťany - 4. zväzok [online]. piestany.sk, [cit. 2021-01-07]. Dostupné online.
  8. Zomrel posledný predrevolučný primátor Piešťan Viliam Herman. [online]. piestanytv.sk, 2016-03-16, [cit. 2021-01-07]. Dostupné online.
  9. PALKOVIČ, Martin. Zomrel prvý porevolučný primátor Piešťan [online]. zpiestan.sk, [cit. 2021-01-07]. Dostupné online.
  10. MURÍN, Alexander ml.. Kronika mesta Piešťany: Zväzok VI. [online]. piestany.sk, [cit. 2021-01-07]. Dostupné online.
  11. Pozri ods. 1, § 13 zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení
  12. PIEŠŤANY, Mesto. Správy - LÚČIME SA ... [online]. piestany.sk, [cit. 2021-06-03]. Dostupné online.
  13. Komunálne voľby 2018 na Slovensku [online]. vysledkyvolieb.sk, [cit. 2019-11-28]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]