Zoznam sopiek Islandu a Severného ľadového oceánu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Island[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Askja stratovulkán 1 516 65°02'00'' N 16°45'00'' W 1961
Bárdarbunga stratovulkán ~ 2 000 64°38'00'' N 17°32'00'' W 1903
Brennisteinsfjöll trhlinové erupcie 626 63°55'00'' N 21°50'00'' W 1341
Esjufjöll stratovulkán 1 760 64°16'00'' N 16°39'00'' W 1927
Eyjafjöll stratovulkán 1 666 63°38'00'' N 19°37'00'' W 2010
Fremrinamur stratovulkán 939 65°26'00'' N 16°39'00'' W 800 pred Kr.
Grímsnes trhlinové erupcie 214 64°02'00'' N 20°52'00'' W 3500 pred Kr.
Grímsvötn kaldera 1 725 64°25'00'' N 17°20'00'' W 2004
Hekla stratovulkán 1 491 63°59'00'' N 19°42'00'' W 2000
Hengill trhlinové erupcie 803 64°11'00'' N 21°20'00'' W 90
Hofsjökull štítový vulkán 1 782 64°47'00'' N 18°55'00'' W ???
Katla štítový vulkán 1 512 63°38'00'' N 19°03'00'' W 1918
Kerlingarfjöll stratovulkán 1 488 64°38'00'' N 19°19'00'' W ???
Krafla kaldera 650 65°44'00'' N 16°47'00'' W 1984
Kolbeinsey podmorský vulkán 5 66°40'00'' N 18°30'00'' W 1755
Krísuvík trhlinové erupcie 379 63°56'00'' N 22°06'00'' W 1340
Kverkfjöll stratovulkán ~ 1 920 64°39'00'' N 16°43'00'' W 1968
Langjökull stratovulkán 1 360 64°45'00'' N 19°59'00'' W 925
Ljósufjöll trhlinové erupcie 988 64°52'00'' N 22°14'00'' W 960
Loki-Fögrufjöll štítový vulkán 1 570 64°29'00'' N 17°48'00'' W 1910
Lysuhóll pyroklastický kužeľ > 540 64°52'00'' N 23°15'00'' W ???
Öræfajökull stratovulkán 2 119 64°00'00'' N 16°39'00'' W 1728
Prestahnukur štítový vulkán ~ 1 390 64°36'00'' N 20°35'00'' W 7550 pred Kr.
Reykjanes trhlinové erupcie 230 63°53'00'' N 22°30'00'' W 1227
Reykjaneshryggur podmorský vulkán 80 63°40'00'' N 23°20'00'' W 1970
Vestmannaeyjar podmorský vulkán 279 63°26'00'' N 20°17'00'' W 1973
Snæfellsjökull stratovulkán 1 448 64°48'00'' N 23°47'00'' W 200
Þeistareykjarbunga štítový vulkán 564 65°53'00'' N 16°50'00'' W 750 pred Kr.
Tindfjallajökull stratovulkán 1 463 63°47'00'' N 19°34'00'' W ???
Tjörnes podmorský vulkán ??? 66°18'00'' N 17°06'00'' W 1868
Torfajökull stratovulkán 1 259 63°55'00'' N 19°30'00'' W 1477
Tungnafellsjökull stratovulkán 1 535 64°44'00'' N 17°55'00'' W ???
Vatnafjöll trhlinové erupcie 1 235 63°55'00'' N 19°40'00'' W 750

Nórsko[upraviť | upraviť zdroj]

Jan Mayen[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Beerenberg stratovulkán 2 277 71°05'00'' N 08°10'00'' W 1985

Severný ľadový oceán[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
East Gakkel Ridge podmorský vulkán - 3 800 85°35'00'' N 85°00'00'' W ???
Lomonosov Ridge podmorský vulkán - 1 500 88°16'00'' N 65°36'00'' W ???

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]