Zoznam staroegyptských nomov (Lexa)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam staroegyptských nomov, ktorý bol publikovaný roku 1955 v práci českého egyptológa Františka Lexu Veřejný život ve starověkém Egypte. Transliterácia a čítanie mien sú dnes už zastarané. Spolu so staroegyptskými názvami krajov Lexa uvádza ich hlavné (■), príp. ďalšie sídla, a ich grécke, koptské a arabské alternatívne mená. Na niektorých miestach podáva aj ich vývojové štádiá (→).

Zoznam[upraviť | upraviť kód]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Nom (Egypt)

Horný Egypt[upraviť | upraviť kód]

# Názov kraja (transliterácia) podľa F. Lexu
  Transliterácia mena mesta Čítanie staroeg. mena podľa F. Lexu Koptské meno mesta Grécke meno mesta Dnešný (arabský) názov
1H Kraj susediaci s Núbiou (t’-stj)
’bv Jébev → Jéb   Jéb, Elefantiné  
  svnv Savnev Svan Syéné Asván
nbj.t Enbójet Embó Ombos Kóm Ombo
2H Kraj Horovho trónu (vcs.t-ḥr)
zb’bḥd.t Azbó → Behdet Atbó Apollónospolis horný Edfú
3H Nechenský kraj (nḫn)
nḫn Nechen   Hierakónpolis  
  nḫb Nechab   Eileithyiapolis el-Káb
’vnjtsnj.t Evnéjet → Snéjet Sné Latopolis Esné
Kozí okres (‛r-t?)
ḥ.t–snfrvḥsfn Hat snofrev   Asfýnis Asfún
  ’vnv-šm‛ = pr–mncv Permoncev Ermont Hermónthis  
4H Vésetský kraj (v’s.t)
v’s.tnv.t Véset → Nevet Ne Thébai, Diospolis Luxor
  nsv.t-t’vj Nesvetovej     Karnak
’p.t-’sv.t Opetesvet     Karnak
5H Kraj Dvoch sokolov (‛ntjvi?)
gbtjv’ Gebtóvej → Gebt, Kebt Kebtó, Keft Koptos  
6H Krokodílí kraj (z’m?)
’vnv’n-t’-ntr.t Ententóret Nitentóre Tentyra Dendera
7H Kraj Hatorinej hlavy → Kraj sistra (b’.tsšš.t)
ḥ.t–sšš.tḥ.t–sḫmḥ.t Hatsešešet Hú, Hó Diospolis mikra  
8H Kraj Skrinky s Usirovou hlavou (t’-vr)
cnj Cínej → Cín Tin This  
  ’bzv Ebozev → Ebót Ebót Abydos  
9H Mínov kraj (mnv)
’pv = ḫnt-mnv Chent-Mínev → Chentmín Šmín Panónpolis Achmím
10H Vezójetin kraj (v’z.t)
cbvzv-k’ Zevkó Tkóv Antaiupolis  
11H Sutechov kraj (stẖ)
š’s-ḥtp Šashotep Šótp Hypsélé Šutb
12H Kraj Hory ušatej zmije (zv-f)
         
13H Kraj Pistácie, predný (’tf-ḫnt.t)
s’vtj Siovtej → Siovt Siovt Lykónpolis Assiút
14H Kraj Pistácie, zadný (’tf-pḥv.t)
kjsksj Kósej Koos Kússai el-Kusíje
15H Zajačí kraj (vn)
vnv = ḫmnv Chmúnev Šmún Hermúpolis megalé Ešmúnén
16H Antilopí kraj (m’-ḥz)
ḥbnv Hebnev   Alabastrónpolis  
17H Anupov kraj (’npv)
s’-k’ Sakó Kais Kynónpolis el-Kais
  ḥr–dj Hardaj      
18H Kraj Letiaceho sokola (dvn-ʽnvj)
ḥ.t–njsv.t Hetnejsovet   Hippónon  
19H Kraj Žezla (’npv)
pr–mzd Permezed Pemže Oxyrynchos  
  spr–mrvte=v-zj Spermírev → Tevzoj      
20H Kraj Granátovej jablone, predný (n’r.t-ḫnt.t)
nn-nj-sv.tḥ.t–nn-nj-sv.t Nen-nejsovet → Hetnennisovet Hnés Herakleúspolis Ehnas
  r’–ḥn.t Rehónet Lehóne   Illáhun
21H Kraj Granátovej jablone, zadný (n’r.t-pḥv.t)
šd.t = pr–sbk Šedet = Persobek   Krokodeilónpolis Medínet el-Fajjúm
22H Kraj Noža (n’r.t-pḥv.t)
mtnv = tp-’ḥ.v Tepehev Tpéh Afroditéspolis Atfíh

Dolný Egypt[upraviť | upraviť kód]

# Názov kraja (transliterácia) podľa F. Lexu
  Transliterácia mena mesta Čítanie staroeg. mena podľa F. Lexu Koptské meno mesta Grécke meno mesta Dnešný (arabský) názov
1D Kraj Bieleho múru (’nb-ḥz)
’nb-ḥzmn-nfr Mennofer Membe, Menbe Memfis  
  ẖr-‛ḥ’ Charahe   Babylon Káhira
2D Kraj Skrčenca (ḫns)
ḫmsḫm Chem   Létopolis  
3D Západný kraj (’mnt)
’mv Emev   Apis Kóm el-Hisn
4D Kraj Štítu, južný (?-šm‛)
zk‛     Prosópis  
5D Kraj Štítu, severný (?-mhv)
s’vs’j Saj Sai Sais Sá el-Hagar
6D Kraj Divého býka (ḫ’svv)
ḫ’svv Chosvev → Chosje → Chojse Schóv Chois Sachá
  p Pe   Buto Tell el-Faráín
  dp Dep  
7D Kraj Harpúny, západný (?-mnt)
sntj-nfr‛ = pr–ḫ-nb-’mnt.t Sentejnofer   Metélis  
8D Kraj Harpúny, východný (?-’’b.t)
pr–’tm Peratúm Pithóm Patúmos, Heroónpolis  
9D Anzetejov kraj (‛nztj) → Usirov kraj
zdv = pr–vsjrv Zedev = Perusírev Pusíri Busíris Abusír
10D Kraj Čierneho býka (k’-km)
ḥ.t–t’-ḥr-jb Hattherjeb Atrépe Athríbis  
11D Kraj … býka (k’-ḥsb)
k’-ḥsb Kahaseb Kabahs, Chebehs Kabása  
12D Kraj … teľaťa (?)
cb-ncr Cebnúcer Žemnúti Sebennýtos Samannúd
13D Kraj Vládcu územia susediaceho s púšťou (hk’-‛z)
’vnv Ovnev → Ón Ón Héliupolis  
14D Kraj Začiatku východu (ḫnt-’’bt)
c’rv Carev Selé Silé  
15D Zhovtov kraj (zḥvtj) → Thovtov kraj
pr–zḥvtj Perzhovtej → Perthovt   Hermúpolis kató  
16D Sumcov kraj (nḥj.t)
zd.t = pr–b-nb–zd.t Zedet = Perbenebzedet   Mendés  
17D Behdetský kraj (sm’-bḥd.t → bḥd.t)
bḥd.t Behdet   Diospolis kató  
18D Kraj Následníka trónu, predný (’mt-ḥntj)
pr–b’st.t Perbastet Pubasti Bubastis Tell Basta
19D Kraj Následníka trónu, zadný (’mt-pḥvj)
z‛n.t = ḥt–vr.t Zaenet = Hatvóret Žaane Tanis = Avaris Sán el-Hagar
  ’mt Emet      
20D Sapdevov kraj (spdv), gr. Arabia
pr–spdv Persapdev     Saft el-Henna

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

  • Lexa, František (1955), Veřejný život ve starověkém Egypte, I., Praha: ČSAV