Zoznam vládcov starovekého Egypta podľa Manetóna (Eusebios)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam vládcov starovekého Egypta podľa Manetóna, uvedených vo výpiskoch Georgia Synkella, ktoré urobil na základe výťahu Eusébia z Kaisareie. V zozname sa tiež nachádza dĺžka trvania vlády, ktorú uvádzajú výpisky, a niektoré známe korelácie s doloženými staroegyptskými panovníkmi.[1]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Aigyptiaka

Pôvodný text Aigyptiaky, dejepisného diela héliopolitského kňaza Manetóna z 3. storočia pred Kr. sa nezachoval do dnešných dní. Jestvujú len fragmenty informácií, ktoré poznáme vďaka výpiskom byzantského mnícha Georgia Synkella z 9. storočia po Kr. Tento zoznam je podľa verzie, ktorá vychádza z výťahu kresťanského historika a biskupa Eusebia z Kaisareie zo 4. storočia po Kr. Z rovnakého (Eusébiovho) zdroja pochádzajú okrem Synkelových aj výpisky z 6.–8. storočia po Kr. (tzv. arménsky preklad) a výpisky Sophronia Eusebia Hieronyma (sv. Hieronyma) zo 4.–6. storočia po Kr. V zozname sú podané mená zo Synkellovej (grécke) a arménskej verzie (latinské). Eusébiov výťah vychádza z veľmi zjednodušenej kompilácie Manetónovho textu, dnes nazývanej Epitomé, ktorá sa pravdepodobne vo svojom období používala ako dejepisná príručka. Jej zdrojom bola s veľkou pravdepodobnosťou už editovaná redakcia vlastného textu Aigyptiaky.[2]

Panovníci a dynastie[upraviť | upraviť zdroj]

Mená v prvom stĺpci sú zo Synkellovej gréckej verzie, v druhom stĺpci sú mená z latinského prekladu arménskej verzie Eusébiovho výťahu.

Prvá kniha[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Osem panovníkov, spolu 258 (252) rokov Osem panovníkov, spolu 226 (228) rokov
  1. Μηνης (Ménes) … 60r
  2. Αθωθις (Athóthis) … 27r
  3. Κενκενης (Kenkenes) … 39r
  4. Ουεννεφης / Ουενεφης (Ouennefes / Ounefes) … 42r
  5. Ουσαφαις / Ουσαφαης (Ousafais / Ousafaes) … 20r
  6. Νιεβαις / Νιεβαης (Niebais / Niebaes) … 26r
  7. Σεμεμψης (Semempses) … 18r
  8. Ουβιενθης (Oubienthes) … 26r
  1. Menes … 30r
  2. Athothis … 25r
  3. Cencenes … 39r
  4. Vavenephis … 42r
  5. Usaphaes … 20r
  6. Niebaes … 26r
  7. Mempses … 18r
  8. Vibesthes … 26r

Druhá dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Deväť panovníkov, spolu 297 rokov Deväť panovníkov, spolu 297 rokov
  1. Βωχος (Bóchos) – Hetepsechemuej Bedžauhotep
  2. Χωος (Chóos) – Raneb Kakau
  3. Βιοφις (Biofis) – Ninecer Baneceren
štyria iní panovníci
  1. Σεσωχρις (Sesóchris) … 48r
jeden ďalší panovník
  1. Bochus – Hetepsechemuej Bedžauhotep
  2. Cechous – Raneb Kakau
  3. Biophis – Ninecer Baneceren
štyria iní panovníci
  1. Sesochris … 48r
jeden ďalší panovník

Tretia dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Osem memfidských panovníkov, spolu 198 rokov Osem memfidských panovníkov, spolu 197 rokov
  1. Νεχερωχις (Necheróchis)
  2. Σεσορθος (Sesorthos)
šesť ďalších panovníkov
  1. Necherochis
  2. Sesorthus
šesť ďalších panovníkov

Štvrtá dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Sedemnásť memfidských panovníkov, spolu 448 rokov Sedemnásť memfidských panovníkov, spolu 448 rokov
Dvaja panovníci
  1. Σουφις (Soufis) – Chufu
štrnásť ďalších panovníkov
Dvaja panovníci
  1. Suphis – Chufu
štrnásť ďalších panovníkov

Piata dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Tridsaťjeden elefantinských panovníkov Tridsaťjeden elefantinských panovníkov
  1. Οθοης (Othoes)
dvaja ďalší panovníci
  1. Φιωψ (Fióps)
dvadsaťsedem iných panovníkov
  1. Othius
dvaja ďalší panovníci
  1. Phiops
dvadsaťsedem iných panovníkov

Šiesta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Niekoľko panovníkov, spolu 203 rokov Niekoľko panovníkov, spolu 203 rokov
Νιτωκρις (Nitókris) – Nitikerti Siptah
Nitocris – Nitikerti Siptah

Siedma dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Päť memfidských panovníkov, spolu 75 dní Päť memfidských panovníkov, spolu 75 rokov (dní)

Ôsma dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Päť memfidských panovníkov, spolu 100 rokov Deväť memfidských panovníkov, spolu 100 rokov

Deviata dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Štyria hérakleopolitskí panovníci, spolu 100 rokov Štyria hérakleopolitskí panovníci, spolu 100 rokov
Αχθωης (Achtóes) – Chetej I. Meriibre
Ochthois – Chetej I. Meriibre

Desiata dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Devätnásť hérakleopolitských panovníkov, spolu 185 rokov Devätnásť hérakleopolitských panovníkov, spolu 185 rokov

Jedenásta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Šestnásť diospolitských panovníkov, spolu 43 rokov Šestnásť diospolitských panovníkov, spolu 43 rokov
Αμμενεμης (Ammenemes) … 16r
Ammenemes … 16r

Druhá kniha[upraviť | upraviť zdroj]

Dvanásta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Sedem diospolitských panovníkov, spolu 182 (245) rokov Sedem diospolitských panovníkov, spolu 182 (245) rokov
  1. Σεσογχωσις (Sesonchósis) … 46r
  2. Αμμανεμης (Ammanemes) … 38r
  3. Σεσωστρις (Sesóstris) … 48r
ďalší traja panovníci … 42r
  1. Λαμαρις (Lamaris) … 8r
  1. Sesonchosis … 46r
  2. Ammenemes … 38r
  3. Sesostris … 48r
ďalší traja panovníci … 42r
  1. Lampares (Lamaris) … 8r

Trinásta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Šesťdesiat diospolitských panovníkov, spolu 453 rokov Šesťdesiat diospolitských panovníkov, spolu 453 rokov

Štrnásta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Sedemdesiatšesť xoitských panovníkov, spolu 484 rokov Sedemdesiatšesť xoitských panovníkov, spolu 484 rokov

Pätnásta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Niekoľko diospolitských panovníkov, spolu 250 rokov Niekoľko diospolitských panovníkov, spolu 250 rokov

Šesnásta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Päť tébskych panovníkov, spolu 190 rokov Päť tébskych panovníkov, spolu 190 rokov

Sedemnásta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Niekoľko ázijských panovníkov vládnucich z Memfidy, spolu 103 rokov Niekoľko ázijských panovníkov vládnucich z Memfidy, spolu 103 rokov
  1. Σαιτης (Saites) … 19r
  2. Βνων (Bnón) … 40r
  3. Αφωφις (Afófis) … 14r
niekoľko ďalších panovníkov
posledný Αρχλης (Archles) … 30r
  1. Saites … 19r
  2. Bnon … 40r
  3. Archles … 30r
niekoľko ďalších panovníkov
posledný Aphophis … 14r

Osemnásta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Štrnásť diospolitských panovníkov, spolu 325 (323) rokov Štrnásť diospolitských panovníkov, spolu 317 rokov
  1. Αμωσις (Amósis) … 25r
  2. Χεβρων (Chebrón) … 13r
  3. Αμμενωφις (Ammenófis) … 21r
  4. Μιφρης (Mifres) … 12r
  5. Μισφραγμουθωσις (Misfragmouthótis) … 26r
  6. Τουθμωσις (Touthmósis) … 9r
  7. Αμενωφις (Amenófis) … 31r
  8. Ωρος (Óros) … 36r
  9. Αχενχερσης (Achencherses) … 16r
  10. Αχερρης (Acherres) … 8r
  11. Χερρης (Cherres) … 15r
  12. Αρμαις (Armais) … 5r
  13. Ραμεσσης (Ramesses) … 68r
  14. Αμενωφις (Amenófis) … 40r
  1. Amoses … 25r
  2. Chebron … 13r
  3. Amophis … 21r
  4. Memphres … 12r
  5. Mispharmuthosis … 26r
  6. Tuthmosis … 9r
  7. Amenophis … 31r
  8. Orus … 28r
  9. Achencheres … 16r
  10. Acherres … 8r
  11. Cherres … 15r
  12. Armais … 5r
  13. Ramesses … 68r
  14. Amenophis … 40r

Devätnásta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Päť diospolitských panovníkov, spolu 194 rokov Päť diospolitských panovníkov, spolu 162 rokov
  1. Σεθως (Sethós) … 55r
  2. Ραμψης (Rampses) … 66r
  3. Αμμενεφθις (Ammenefthis) … 40r
  4. Αμμενεμης (Ammenemes) … 26r
  5. Θουωρις (Thouóris) … 7r
  1. Sethos … 55r
  2. Rampses … 66r
  3. Amenephthis … 8r
  4. Ammenemes … 26r
  5. Thuoris … 7r

Tretia kniha[upraviť | upraviť zdroj]

Dvadsiata dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Dvanásť diospolitských panovníkov, spolu 178 rokov Dvanásť diospolitských panovníkov, spolu 172 rokov

Dvadsiata prvá dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Sedem tanidských panovníkov, spolu 130 rokov Sedem tanidských panovníkov, spolu 130 rokov
  1. Σμενδις (Smendis) … 26r
  2. Ψσουσεννης (Psousennes) … 41r
  3. Νεφερχερης (Nefercheres) … 4r
  4. Αμμενωφθις / Αμενωφθις (Ammenófthis) … 9r
  5. Οσοχωρ (Osochor) … 6r
  6. Ψιναχης (Psinaches) … 9r
  7. Ψουσεννης (Psousennes) … 35r
  1. Smendis … 26r
  2. Psusennes … 41r
  3. Nephercheres … 4r
  4. Amenophthis … 9r
  5. Osochor … 6r
  6. Psinnaches … 9r
  7. Psusennes … 35r

Dvadsiata druhá dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Traja bubastidskí panovníci, spolu 49 rokov Traja bubastidskí panovníci, spolu 49 rokov
  1. Σεσωγχωσις / Σεσογχωσις (Sesónchósis) … 21r
  2. Οσορθων (Osorthón) … 15r
  3. Τακελωθις (Takelóthis) … 13r
  1. Sesonchosis … 21r
  2. Osorthon … 15r
  3. Tacelothis … 13r

Dvadsiata tretia dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Traja tanidskí panovníci, spolu 44 rokov Traja tanidskí panovníci, spolu 44 rokov
  1. Πετουβαστις (Petoubastis) … 25r – Padibastet I. Vesermaatre
  2. Οσορθων (Osorthón) … 9r – Osorkon IV. Vesermaatre
  3. Ψαμμους (Psammous) … 10r
  1. Petubastis … 25r – Padibastet I. Vesermaatre
  2. Osorthon … 9r – Osorkon IV. Vesermaatre
  3. Psammus … 10r

Dvadsiata štvrtá dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Jeden saidský panovník, spolu 44 rokov Jeden saidský panovník, spolu 44 rokov
  1. Βοχχορις (Bochchoris) … 25r – Bakenrenef Vahkare
  1. Bocchoris … 44r – Bakenrenef Vahkare

Dvadsiata piata dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Traja etiópski (kušitskí) panovníci, spolu 44 rokov Traja etiópski (kušitskí) panovníci, spolu 44 rokov
  1. Σαβακων (Sabakón) … 12r – Šabaka Neferkare
  2. Σεβιχως (Sebichós) … 12r – Šabataka Džedkaure
  3. Ταρακος (Tarakos) … 20r – Taharka Chunefertemre
  1. Sabacon … 12r – Šabaka Neferkare
  2. Sebichos … 12r – Šabataka Džedkaure
  3. Taracus … 20r – Taharka Chunefertemre

Dvadsiata šiesta dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Deväť saidských panovníkov, spolu 168 (163) rokov Deväť saidských panovníkov, spolu 173 (165) rokov
  1. Αμμερις (Ammeris) … 12r
  2. Στεφιναθις (Stefinathis) … 7r
  3. Νεχεψως (Nechepsós) … 6r
  4. Νεχαω (Nechaó) … 8r – Neko I.
  5. Ψαμμητιχος / Ψαμμιτιχος (Psammétichos / Psammitichos) … 45r – Psamtek I. (Vahibre)
  6. Νεχαω (Nechaó) … 6r … 7r – Neko II. Vahemibre
  7. Ψαμμουθις / Ψαμμίτιχος (Psammouthis / Psammitichos) … 17r – Psamtek II. (Neferibre)
  8. Ουαφρις (Ouafris) … 25r – Haibre
  9. Αμωσις (Amósis) … 42r – Ahmose II. Chnemibre
  1. Ammeres … 18r (12m)
  2. Stephinathis … 7r
  3. Nechepsos … 6r
  4. Nechaus … 8r (6m) – Neko I.
  5. Psammetichus … 44r – Psamtek I. (Vahibre)
  6. Nechaus … 6r … 7r – Neko II. Vahemibre
  7. Psammuthes … 17r – Psamtek II. (Neferibre)
  8. Vaphres … 25r – Haibre
  9. Amosis … 42r – Ahmose II. Chnemibre

Dvadsiata siedma dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Deväť perzských panovníkov, spolu 120 rokov a 4 mesiace Deväť perzských panovníkov, spolu 120 rokov a 4 mesiace
  1. Καμβυσης (Kambyses) … 3r – Kambýses II.
  2. Μαγοι (Magoi) … 7m
  3. Δαρειος (Dareios) … 36r – Dareios I.
  4. Ξερξης (Xerxes) … 21r – Xerxes I.
  5. Αρταξερξης (Artaxerxes) … 40r – Artaxerxes I.
  6. Ξερξης (Xerxes) … 2m – Xerxes II.
  7. Σογδιανος (Sogdianos) … 7m – Sogdianos
  8. Δαρειος (Dareios) … 19r … 19r – Dareios II.
  1. Cambyses … 3r – Kambýses II.
  2. Magi … 7m
  3. Darius … 36r – Dareios I.
  4. Xerxes … 21r – Xerxes I.
  5. Artaxerxes … 40r – Artaxerxes I.
  6. Xerxes … 2m – Xerxes II.
  7. Sogdianus … 7m – Sogdianos
  8. Darius … 19r … 19r – Dareios II.

Dvadsiata osma dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Jeden saidský panovník, spolu 6 rokov Jeden saidský panovník, spolu 6 mesiacov
  1. Αμυρταιος (Amyrtaios) … 6r – Amunirdes
  1. Amyrtaeus … 6m – Amunirdes

Dvadsiata deviata dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Štyria mendézski panovníci, spolu 21 rokov a 4 mesiace Štyria mendézski panovníci, spolu 21 rokov a 4 mesiace
  1. Νεφεριτης (Neferites) … 6r – Nefaarudž I.
  2. Αχωρις (Achóris) … 13r – Hakor Chnemaatre
  3. Ψαμμουθις (Psammouthis) … 1r
  4. Νεφεριτης (Neferites) … 4m
  5. Μουθις (Mouthis) … 1r – Nefaarudž II.
  1. Nepherites … 6r – Nefaarudž I.
  2. Achoris … 13r – Hakor Chnemaatre
  3. Psammuthes … 1r
  4. Muthes … 1r
  5. Nepherites … 4m – Nefaarudž II.

Tridsiata dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Traja sebennytskí panovníci, spolu 20 rokov Traja sebennytskí panovníci, spolu 20 rokov
  1. Νεκτανεβης (Nektanebes) … 10r – Nechtnebef Cheperkare
  2. Τεως (Teós) … 2r – Džedhor Irma Atonre
  3. Νεκτανεβος (Nektanebos) … 8r – Nachthareheb Snedžemibre Setepenanhur
  1. Nectanebes … 10r – Nechtnebef Cheperkare
  2. Teos … 2r – Džedhor Irma Atonre
  3. Nectanebus … 8r – Nachthareheb Snedžemibre Setepenanhur

Tridsiata prvá dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Traja perzskí panovníci, spolu 16 rokov Traja perzskí panovníci, spolu 16 rokov
  1. Ωχος (Óchos) … 6r – Artexerxes III.
  2. Αρσης (Arses) … 4r – Arses
  3. Δαρειος (Dareios) … 6r – Dareios III.
  1. Ochus … 6r – Artexerxes III.
  2. Arses … 4r – Arses
  3. Darius … 6r – Dareios III.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Podľa Fruin 1847, s. 17–49
  2. Ďalšie zdroje v hlavnom článku Aigyptiaka.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]