Zweigelt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zweigelt je odroda červeného vína, ktorú vyšľachtil riaditeľ vinárskej školy v Klosterneuburgu v Rakúsku dr. Fritz Zweigelt v roku 1922. O jej rozšírenie sa po roku 1945 zaslúžil dr. Lenz Moser.

Synonymá[upraviť | upraviť zdroj]

Rotburger, Zweigelt, Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt, Blauer Montag

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Zweigelt je rakúsky šľachtenec z odrôd frankovka a svätovavrinecké, ktorý bol vyšľachtený v roku 1922 profesorom Fritzom Zweigeltom vo vinárskej škole v Klosterneuburgu neďaleko Viedne. Pôvodne sa mala táto odroda volať rotburger.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti je Zweigelt najrozšírenejšia modrá odroda v Rakúsku s 12,4 -percentným podielom vo vinohradoch. V Česku zaberá 4,7 % z celkovej plochy viníc. Odroda sa udomácnila aj na Slovensku, najmä v oblasti Malých Karpát, Skalice a východoslovenských Sobraniec. Priemerný vek viníc je 17 rokov.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Je to vhodné víno ku rôznym jedlám. Vhodný je napríklad ku husacine, alebo aj ku gulášu. Vinári ho radi dávajú do cuveé ako partner frankovky, ale je vhodný aj ako partner medzinárodných odrôd. Reserve sú vhodné ku divine, alebo aj k hovädzine. Aróma pripomína tmavé zrelé čerešne, je šťavnatý s jemnými tanínmi a je jemne decentne kyselkavé. Vhodné k ľahko koreneným mäsám (bažant, biftek ...) a cestovinám. Taktiež k tvrdým nearomatickým syrom.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]