Adam Opel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Adam Opel
Adam Opel
Narodenie9. máj 1837
Rüsselsheim
Úmrtie8. september 1895 (58 rokov)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Adam Opel

Adam Opel (* 9. máj 1837, Rüsselsheim – † 8. september 1895) bol nemecký podnikateľ, zakladateľ spoločnosti Opel.

Rovnako ako jeho bratia Georg a Wilhelm, aj Adam sa vyučil za zámočníka v dielni svojho otca. V mladosti cestoval po Európe, v Paríži pracoval v továrni na výrobu šijacích strojov, ktoré boli vtedy veľkou novinkou. Po návrate domov založil v roku 1862 v Rüsselsheime vlastnú továreň na výrobu šijacích strojov.

V roku 1868 sa oženil so Sophie Marie Schellerovou. Spolu mali päť detí: Carla, Wilhelma, Heinricha, Friedricha a Ludwiga. Všetci sa časom zapojili do rozvíjajúceho sa rodinného podniku.

V roku 1884 firma rozšírila výrobu o bicykle, najprv len z dovážaných dielov, o rok už s vlastnou konštrukciou. Za dva roky sa stala firma Opel jedným z najväčších výrobcov bicyklov v Nemecku.

Adam Opel zomrel v roku 1895 na následky týfusu. V tom čase bola spoločnosť, ktorú založil, vedúcim výrobcom šijacích strojov v Európe a vyrábala ročne cez 18 000 šijacích strojov a 2 000 bicyklov. Sophie Opel spoločne so synmi prevzala vedenie firmy. O tri roky neskôr začala firma rodiny Opel vyrábať automobily.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Adam Opel