Orkneje

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Orkneje
(angl. Orkney (Islands), škg. Arcaibh, starosever. Orkneyjar)
súostrovie
Štát Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Konštituentná krajina Škótsko Škótsko
Samosprávna oblasť Orkney Islands Council
Oceán Atlantický oceán
Súradnice 59°00′S 3°06′Z / 59,000°S 3,100°Z / 59.000; -3.100
Najvyšší bod Ward Hill
 - výška 481 m n. m.
Rozloha 990 km² (99 000 ha)
Obyvateľstvo 21 349 (2011) [1]
Hustota 21,56 obyv./km²
Najväčšie sídlo Kirkwall
Poloha v rámci Škótska
Poloha v rámci Škótska
Wikimedia Commons: Orkney Islands
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Orkneje (-slovenský normovaný názov)[2] (angl. Orkney (Islands), škg. Arcaibh, starosever. Orkneyjar) je názov súostrovia, ležiaceho v blízkosti severného pobrežia Škótska. Od najsevernejšieho výbežku Škótska, oblasti Caithness, ich oddeľuje prieliv Pentland Firth. Orkneje tvoria samostatnú rovnomennú správnu oblasť, jednu z 32 celkovo v Škótsku, na čele ktorej stojí volená rada (po anglicky Orkney Islands Council).

Orkneje pozostávajú z približne 70 ostrovov, z nich je 20 obývaných. Podnebie ostrovov je mierne oceánske. Rozloha súostrovia je približne 990 km². Najväčší ostrov, Mainland, má rozlohu 532 km². Počet obyvateľov dosahuje len niečo vyše 21-tisíc, v roku 2011 mali ostrovy 21 349 obyvateľov. V hlavnom a najväčšom sídle, Kirkwall, žije 7-tisíc obyvateľov. V druhom najväčšom meste súostrovia, Stromnesse, žijú necelé 2-tisícky obyvateľov. Najvýznamnejším sektorom miestneho hospodárstvo je poľnohospodárstvo. Ostrovy sú známe aj využívaním obnoviteľných zdrojov energie, ktoré plne pokrývajú miestnu spotrebu elektriny.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Od kamennej doby je na ostrovoch doložené osídlenie. Ostrovy boli obývané Piktami. Okolo roku 565 tu šírili kresťanstvo írski misionári. Koncom 8. storočia a v 9. storočí boli ostrovy kolonizované Vikingmi z Nórska, v porovnaní s ktorým boli Orkneje riedko zaľudnené a úrodné. Nóri miestne obyvateľstvo asimilovali a v roku 875 boli Orkneje spolu so Shetlandmi pripojené k Nórsku. Znovuzavedenie kresťanstva tu prebehlo koncom 10. storočia. V roku 1468 boli Orkneje a Shetlandy dané do zálohu Kristiánom I., dánskym a nórskym kráľom, ako záruka za veno jeho dcéry Margaréty, zasnúbenej s Jakubom III. zo Škótska. Veno nebolo nikdy vyplatené a ostrovy sa tak stali súčasťou územia škótskej koruny.

Orkneje boli na začiatku 20. storočia určené ako miesto novej námornej základne kráľovského námorníctva, tá bola postavená v Scapa Flow. Základňa v Scapa Flow zohrala veľkú rolu v obrane Britských ostrovov a námorných ciest počas 1. a 2. svetovej vojny. V rokoch 1918–1919 tu bola internovaná nemecká flotila, ktorá bola na protest proti podmienkam Versaillskej mierovej zmluvy potopená 21. júna 1919 svojimi posádkami.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Orkneje sú od škótskej pevniny oddelené Pentland Firth, desať kilometrov širokým prielivom medzi ostrovom South Ronaldsay a mysom Duncansby Head v Caithnesse. Orkneje sú pomerne rovinaté až na niekoľko pieskovcových vrchov na ostrovoch Hoy, Mainland a Rousay. Na ostrove Hoy sa nachádza najvyšší vrch celého súostrovia – Ward Hill (481 m n. m.).

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 2011 Census: First Results on Population and Household Estimates for Scotland - Release 1C (Part Two) [online]. National Records of Scotland, 2013-08-15, [cit. 2017-03-20]. Dostupné online. (angličtina)
  2. Zoznam exoným [online]. Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, rev. 2011-06-01, [cit. 2017-03-20]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Orkneje

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Orkney na anglickej Wikipédii.