Časť obce: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Miestna časť premiestnená na Časť obce
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Časť obce''' je podľa zákona 369/1990 Zb. o obecnom zriadení časť územia obce (teda časť územného celku tvoreného jedným alebo viacerými katastrálnymi územiami). Nemusí byť zhodná s katastrálnym územím, má vlastný názov a môže mať vlastné symboly. Zákon pojem „časť obce“ používa ako pojem odlišný od pojmu [[miestna časť]]. Bližšie pojem časť obce definovaný nie je ([http://gis.zcu.cz/kartografie/konference2001/sbornik/hudecova-hajek/HUDECOVA_HAJEK.htm]).
'''Časť obce''', niekedy sa v rovnakom význame používa termín '''miestna časť''', '''osada''' alebo '''štvrť''' je evidenčná [[sídelná jednotka]] so samostatnou radou čísel popisných a evidenčných, spravidla je totožná s katastrálnym územím, avšak nemusí to tak nevyhnutne byť. Pre časť obce môže zastupiteľstvo obce určiť miestny alebo osadný výbor. Miestna časť obyčajne nezahŕňa nezastavané časti obce a nemá pevne stanovené hranice, za hranicu sa v štatistickej metodike považuje obalová krivka opísaná okolo budov, ktoré k časti obce prislúchajú.

Podľa [http://gis.vsb.cz/GIS_Ostrava/GIS_Ova_2003/Sbornik/Referaty/kusendova.htm] (bez uvedenia zdroja) je časť obce evidenčná jednotka vytváraná súborom parciel so súpisnými číslami v katastrálnom území alebo ulicami, odlišujúca sa od iných jednotiek podmienkami využívania nehnuteľností (športová, priemyselná, rekreačná časť a pod.).

Podobné pojmy sú: [[miestna časť]], [[štvrť]], [[osada]].

[[Kategória:Geografia Slovenska]]



{{geografický výhonok}}
{{geografický výhonok}}

Verzia z 18:29, 14. august 2007

Časť obce je podľa zákona 369/1990 Zb. o obecnom zriadení časť územia obce (teda časť územného celku tvoreného jedným alebo viacerými katastrálnymi územiami). Nemusí byť zhodná s katastrálnym územím, má vlastný názov a môže mať vlastné symboly. Zákon pojem „časť obce“ používa ako pojem odlišný od pojmu miestna časť. Bližšie pojem časť obce definovaný nie je ([1]).

Podľa [2] (bez uvedenia zdroja) je časť obce evidenčná jednotka vytváraná súborom parciel so súpisnými číslami v katastrálnom území alebo ulicami, odlišujúca sa od iných jednotiek podmienkami využívania nehnuteľností (športová, priemyselná, rekreačná časť a pod.).

Podobné pojmy sú: miestna časť, štvrť, osada.