Elbrus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
IW-BOT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ce:Эльбрус
d robot Pridal: el:Ελμπρούς
Riadok 44: Riadok 44:
[[da:Elbrus]]
[[da:Elbrus]]
[[de:Elbrus]]
[[de:Elbrus]]
[[el:Ελμπρούς]]
[[en:Mount Elbrus]]
[[en:Mount Elbrus]]
[[eo:Elbruso]]
[[eo:Elbruso]]

Verzia z 14:42, 27. september 2008

Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Elbrus pozri Elbrus (rozlišovacia stránka).
Rusko Elbrus
stratovulkán
Štát Rusko
Pohorie Veľký Kaukaz
Nadmorská výška 5 642 m n. m.
Posledná erupcia 50
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Elbrus alebo Eľbrus je navyšší vrch Kaukazu a Ruska (5 642 m) a zároveň Európy (je to diskutabilné, niekedy sa uvádza najvyšší vrch Európy Mont Blanc), nachádzajúci sa asi 40 km juhozápadne od mesta Kislovodsk blízko hraníc s Gruzínskom. V staroveku ho ľudia poznali pod názvom Strobilus.

Je to neaktívny stratovulkán s dvoma centrami (západný štít 5 642 m, východný 5 621 m) pokrytý ľadovcami a trvalým snehom. Na bokoch hory sa však nachádzajú termálne pramene a aktívne solfatáry.

Výstup

V roku1976 bola daná do užívania kabinová lanovka, ktorá končí vo výške 3 400 m. Odtiaľ premáva jednosedačková lanovka do výšky asi 3 600 m. Odtiaľ na vrchol vedie široká cesta po ktorej premávajú ratraky. Do výšky 4 700 metrov (Pastuchove skaly) je možné zaplatiť si ratrak.

Ďalším významným bodom je stanica Priut vo výške 4 100, oproti ktorej sú tzv. Skaly spasatelie, kde majú ubytovňu záchranári. Z Pastuchových skál sa ide do výšky 5 000 m strmým svahom. V tejto výške sa cesta stáča doľava a stupajúcim traverzom sa ide až do sedla, ktoré je vo výške 5 300 m, kde je možné rozhodnúť sa pre výstup na vyšší, alebo nižšší z vrcholov Elbrusu. Za pekného počasia vystúpi na vrchol denne niekedy až 200 ľudí. Samotný výstup nie je technicky náročný, ale hora si každoročne vyžiada 15 až 30 obetí, nakoľko horolezci bývajú často veľmi slabo vybavení a správajú sa nedisciplinovane.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Elbrus.

Externé odkazy