Slnko aj vychádza: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rudko (diskusia | príspevky)
pokracovanie v preklade + pracuje sa
Stefi (diskusia | príspevky)
d →‎Zdroje: dovolil som si mensiu upravu, dufam ze neva
Riadok 38: Riadok 38:


== Zdroje ==
== Zdroje ==
* {{preklad|de|Fiesta}}
* {{preklad|de|Fiesta (Hemingway)}}


[[Kategória:Knihy Ernesta Hemingwaya]]
[[Kategória:Knihy Ernesta Hemingwaya]]

Verzia z 10:12, 12. február 2009

Slnko aj vychádza (originál The Sun Also Rises) z roku 1926 je prvý román Ernesta Hemigwaya. Skladá sa z troch kníh. Je aj Hemingwayovou reflexiou na zážitky v spisovateľskom prostredí Paríža 1920-tich rokov a v Španielsku v Pamplone v roku 1924. Hemingway sa tam zúčastnil na býčích zápasoch Fiesta Sanfermines v Pamplone. Prácu na románe začal koncom júla 1925 vo Valencii v auguste pokračoval v Madride, San Sebastián a v Hendaye a manuskript uzavrel 6. septembra v Paríži. V nasledujúcej zime podnikol v rakúskom Montafon na manuskripte obsiahle úpravy a krátenia, skôr než manuskript v apríli 1926 poslal k Maxwellovi Perkinsovi z nakladateľstva Scribner/New York.

Dej

Dej nás vedie do Paríža, do San Sebastián a do Pamplony. Býčie zápasy a fiesta San Fermin, ktoré sú základom knihy, začínajú v Pamplone 6. júla 1924. Táto cirkevná slávnosť trvá 7 dní a 7 nocí. Pri procesiách hlasno tancujú obyvatelia baskitského mesta na severe Španielska ovešaný cesnakovými pletencami pri zvukoch bubnov. Cez ulice a uličky mesta sa ženú bojové býky, pred ktorými muži - Španieli a turisti - utekajú aby neboli zranený.

Príbeh začína v Paríži a opisuje život tamojších amerických emigrantov, ktorý sa odohráva prevažne v kaviarňach. JA-rozprávač Jacob Barnes, svojimi priatelmi nazývaný Jake, pracuje ako korešpondent amerického časopisu v Paríži. Predsa jeho stav na účte na začiatku románu predstavuje 1832,60 dolárov. Pochádza z Kansas City. Na talianskom frote v 1. svetovej vojne utrpel ťažké zranenia, ktoré viedli k impotencii. V lazarete sa spoznal lekársku sestru Brett. Jake bol do tejto mladej ženy, ktorá sa medzitým dvakrát vydala a teraz sa volá Lady Ashley, kedysi zaľúbený.

Žid Robert Cohen z New Yorku píše v Paríži svoju druhú knihu. Písanie mu však nejako nejde. Má na krku Frances Clyne. Frances sa Jakovi sťažuje: Robert jej sľúbil manželstvo a potom od sľubu upustil. Jake sa vyhýba. Vie viac, ale Frances nič nepovie. Brett mala s Robertom v San Sebastián aféru.


Američania a Angličania žijúci v Paríži prekonávajú psychické sklamania po vojne. Motto: „Vy všetci ste stratená generácia".



Zdroje

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fiesta (Hemingway) na nemeckej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).