Přehled brouků fauny Československé republiky: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vytvorená stránka „'''Přehled brouků fauny Československé republiky''' - významná koleopterologická práca, ktorej autorom je MUDr. Antonín Fleischer. Vydaná b…“
 
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Přehled brouků fauny Československé republiky''' - významná koleopterologická práca, ktorej autorom je [[Antonín Fleischer|MUDr. Antonín Fleischer]]. Vydaná bola v [[Brno|Brne]] v rokoch [[1927]] - [[1930]]. Práca bola vydaná s prispením Ministerstva školstva a národnej osvety. Vyšla nákladom Moravského zemského muzea v Brne.
'''Přehled brouků fauny Československé republiky''' - významná koleopterologická práca, ktorej autorom je [[Antonín Fleischer|MUDr. Antonín Fleischer]]. Vydaná bola v [[Brno|Brne]] v rokoch [[1927]] - [[1930]]. Práca bola vydaná s prispením Ministerstva školstva a národnej osvety. Vyšla nákladom Moravského zemského muzea v Brne.
Práca má v úvodnej časti na fotografii portrét MUDr. Antonína Fleischera od Karla Absolona z 28. októbra 1927. V úvodnej časti je krátka biografia autora od Karla Absolona a J. V. Stejskala z 1. septembra 1927. Potom je v časti: "Přehled brouků fauny Československé republiky" krátka spomienka autora na jeho entomologické začiatky a jeho koleopterologickú prácu. Potom - asi od strany č. 10 - je vymenovaný zoznam všetkých autorom zistených druhov [[Chrobáky|chrobákov]] z územia vtedajšieho [[Československo|Československa]], ktoré zistil sám, alebo iní autori. Tieto údaje však Dr. Fleischer uviedol ako overené. Práca má 485 strán. Jej negatívom je fakt, že autor tu neuviedol zoznam prác (bibliografiu), z ktorých čerpal svoje informácie a údaje o výskyte [[hmyz]]u. Tento fakt však na konci knihy autor komentuje poznámkou, že by rozsah knihy bol nad rámec ním predpokladanej šírky práce.
Práca má v úvodnej časti na fotografii portrét MUDr. Antonína Fleischera od Karla Absolona z 28. októbra [[1927]]. V úvodnej časti je krátka biografia autora od [[Karel Absolon|Karla Absolona]] a J. V. Stejskala z 1. septembra [[1927]]. Potom je v časti: "Přehled brouků fauny Československé republiky" krátka spomienka autora na jeho entomologické začiatky a jeho koleopterologickú prácu. Potom - asi od strany č. 10 - je vymenovaný zoznam všetkých autorom zistených druhov [[Chrobáky|chrobákov]] z územia vtedajšieho [[Československo|Československa]], ktoré zistil sám, alebo iní autori. Tieto údaje však Dr. Fleischer uviedol ako overené. Práca má 485 strán. Jej negatívom je fakt, že autor tu neuviedol zoznam prác ([[Bibliografia|bibliografiu]]), z ktorých čerpal svoje informácie a údaje o výskyte [[hmyz]]u. Tento fakt však na konci knihy autor komentuje poznámkou, že by rozsah knihy bol nad rámec ním predpokladanej šírky práce.




[[Kategória:Entomologické knihy]]
[[Kategória:Entomologické knihy]]
[[Kategória:Knihy z roku 1930]]

Verzia z 15:23, 29. marec 2009

Přehled brouků fauny Československé republiky - významná koleopterologická práca, ktorej autorom je MUDr. Antonín Fleischer. Vydaná bola v Brne v rokoch 1927 - 1930. Práca bola vydaná s prispením Ministerstva školstva a národnej osvety. Vyšla nákladom Moravského zemského muzea v Brne. Práca má v úvodnej časti na fotografii portrét MUDr. Antonína Fleischera od Karla Absolona z 28. októbra 1927. V úvodnej časti je krátka biografia autora od Karla Absolona a J. V. Stejskala z 1. septembra 1927. Potom je v časti: "Přehled brouků fauny Československé republiky" krátka spomienka autora na jeho entomologické začiatky a jeho koleopterologickú prácu. Potom - asi od strany č. 10 - je vymenovaný zoznam všetkých autorom zistených druhov chrobákov z územia vtedajšieho Československa, ktoré zistil sám, alebo iní autori. Tieto údaje však Dr. Fleischer uviedol ako overené. Práca má 485 strán. Jej negatívom je fakt, že autor tu neuviedol zoznam prác (bibliografiu), z ktorých čerpal svoje informácie a údaje o výskyte hmyzu. Tento fakt však na konci knihy autor komentuje poznámkou, že by rozsah knihy bol nad rámec ním predpokladanej šírky práce.