Belo Kapolka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 28: Riadok 28:
*[[1991]] - ''Kapolkov chodník'', súbor nepublikovaných esejí a úvah (vyšlo posmrtne, zostavili Drahoslav Machala a Dušan Mikolaj)
*[[1991]] - ''Kapolkov chodník'', súbor nepublikovaných esejí a úvah (vyšlo posmrtne, zostavili Drahoslav Machala a Dušan Mikolaj)
pre teba sa postavim proti celemu svetu
pre teba sa postavim proti celemu svetu

=== Diela pre deti a mládež ===
*[[1984]] - ''Mesiac nad prostredným hrotom'' (sfilmované ako 6-dielny televízny seriál "Chlapec a pes" (1989, režisér Ľubomír Fifik))

{{DEFAULTSORT:Kapolka, Belo}}
[[Kategória:Narodenia v 1935]]
[[Kategória:Úmrtia v 1994]]
[[Kategória:Slovenskí spisovatelia]]
[[Kategória:Slovenskí spisovatelia pre deti a mládež]]
[[Kategória:Slovenskí prozaici]]
[[Kategória:Slovenskí horolezci]]

[[pl:Belo Kapolka]]

Verzia z 12:49, 11. máj 2010

Belo Kapolka
slovenský prozaik, horolezec a chatár
Belo Kapolka
Narodenie22. apríl 1935
Hostie, Slovensko
Úmrtie18. apríl 1994 (58 rokov)
Vysoké Tatry, Slovensko

Belo Kapolka (* 22. apríl 1935, Hostie – † 18. apríl 1994, Vysoké Tatry) bol slovenský spisovateľ, chatár, nosič a horolezec, pôsobiaci vo Vysokých Tatrách.

Životopis

Pochádzal z učiteľskej rodiny a vzdelanie získaval v bratislave a v Ružomberku na Slovensku , kde aj absolvoval šesť učební na Vojenskej maliarskej akadémii. Vystriedal mnoho zamestnaní, no napokon sa stal sochárom.Tragicky zahynul na Hrebienku.

Tvorba

Prvé literárne diela začal uverejňovať už na začiatku 60. rokov 20. storočia, knižne v roku 1967 zbierkou poviedok Kanadské smreky. Venoval sa písaniu najmä krátkych prozaických útvarov (beletrizované reportáže, úvahové črty, poviedky), pričom čerpal z prostredia Vysokých Tatier, v ktorých roky žil. Okrem opisov tatranskej prírody sa zaoberal i stvárnením života ľudí, ktorí sa v horách pohybovali, zdôrazňuje potrebu domova a rodinnej harmónie. Jeho diela majú pútavé dejové zápletky i rozuzlenia a nepostrádajú dramatickosť, snaží sa o zbúranie mýtov o horských nosičoch, ale tiež sa vyjadruje k problematike turistiky, zimných športov a problémom tatranského regiónu. Nevyhýba sa ani vzťahom a konfliktom medzi rodičmi a deťmi, zobrazovaniu sveta detí a mladých ľudí, ich problémom a špecifikám, ktoré na ne kladie život v morskom prostredí.

Dielo

Diela pre dospelých

  • 1967 - Kanadské smreky
  • 1999 - Strecha
  • 1975 - Chodníky bez značiek
  • 1971 - Sivá hmla kryje sýteho sysľa
  • 1936 - Aby nám neodišlo srdce
  • 1991 - Kapolkov chodník, súbor nepublikovaných esejí a úvah (vyšlo posmrtne, zostavili Drahoslav Machala a Dušan Mikolaj)

pre teba sa postavim proti celemu svetu