Marcel I.: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Escarbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: no:Marcellus
JhsBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: yo:Pope Marcellus I
Riadok 91: Riadok 91:
[[vi:Thánh Marcellus]]
[[vi:Thánh Marcellus]]
[[war:Papa Marcelo I]]
[[war:Papa Marcelo I]]
[[yo:Pope Marcellus I]]
[[zh:教宗玛策禄一世]]
[[zh:教宗玛策禄一世]]

Verzia z 04:39, 20. máj 2010

Šablóna:Biografia pápeža Svätý Marcel I. bol 30. pápež katolíckej cirkvi. Dátum narodenia je neznámy. Pápežom bol zvolený v máji alebo júni v roku 308 a zomrel v roku 309 alebo 310.

Po smrti pápeža Marcelína v roku 304 Diokleciánove prenasledovanie kresťanov pokračovalo s mimoriadnou krutosťou. Po jeho abdikácii a nástupe nového cisára Galeria v októbri 306 mali kresťania v Ríme relatívny pokoj, aj tak trvalo takmer dva roky, než sa cirkev skonsolidovala natoľko, aby mohol byť zvolený nový biskup rímsky.

Marcel prevzal vedenie cirkvi vo veľkom neporiadku. Modlitebne i pohrebiská boli skonfiškované a bežné aktivity cirkvi boli prerušené. Bez pevného vedenia sa množili rôzne odštiepenecké názory a odpadlíci z čias perzekúcie sa domáhali opätovného prijatia do kresťanskej komunity bez akéhokoľvek trestu.

Podľa Liber Pontificalis Marcel rozdelil územie Ríma na 25 okrskov v ktorých ustanovil predstaviteľov cirkvi dozerajúcich na prípravy uchádzačov o krst svätý a organizujúcich verejné pokánia odpadlíkov. Okrem toho boli zodpovední za riadny pohreb mučeníkov a uctenie ich pamiatky. Dal vybudovať aj nový cintorín Cemeterium Novellae na Via Salaria v blízkosti katakômb sv. Priscily. Dochoval sa list do Antiochie, v ktorom uvádza, že rímska cirkev je hlavou celého kresťanstva a že bez súhlasu rímskeho biskupa sa nesmie konať žiadny cirkevný snem.

Marcel vystupoval ako prísny zástanca cirkevných predpisov, a to najmä v otázke návratu odpadlíkov do cirkvi. Podľa niektorých správ bol tento postoj nielen kritizovaný jeho odporcami, ale dokonca sa spor preniesol do ulíc a vyvolal verejné nepokoje. Podľa jednej verzie cisár Galerius, aby znovu nastolil poriadok, dal Marcela vyhnať z mesta.

Niektoré pramene uvádzajú ako dátum smrti 16. január 310, ale nie je jasné či ide o dátum smrti alebo pohrebu. Bol pochovaný ako jeho predchodca v katakombách sv. Priscilly.

Podľa historika Mommsena nebol Marcel pápežom, ale len administrátorom ustanoveným riadiť cirkev do zvolenia nového pápeža. Podľa neho je 16. január 310 skutočne dátumom úmrtia Marcela a Eusébius bol zvolený pápežom ešte za Marcelovho života 18. apríla 309. Pre toto tvrdenie však nie sú vierohodné dôkazy.

Pamiatku sv. Marcela uctieva katolícka cirkev 16. januára.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Marcel I.

Externé zdroje

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marcel I. na českej Wikipédii.



Predchodca:
Marcelín
Pápežský znak Pápež
Marcel I.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Eusébius