Optimalizácia pre vyhľadávače: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Stanislav Hoferek, prosim, nerob to, inak budem musiet zmazat tvoj ucet a zablokovat clanok. Povodne zdroje sa nikdy nemazu(su tu od 2008). Grammar.
Riadok 1: Riadok 1:
'''Optimalizácia pre vyhľadávače''' (z {{eng|search engine optimization}}, SEO) je súbor techník na zlepšenie automatizovaného indexovania stránky v [[internetový vyhľadávač|internetových vyhľadávačoch]]. Cieľom optimalizácie je zlepšenie pozície, na ktorej sa optimalizovaná [[webová stránka]] zobrazí vo výsledkoch vyhľadávania. Efektívna optimalizácia si vyžaduje zmeny v [[HTML]] kóde stránok, preto sa techniky uplatňujú pri ich návrhu a vývoji. Optimalizácia pre vyhľadávače prebieha na stránke i mimo stránky, podľa toho rozdelujeme ON PAGE a OFF PAGE faktory SEO.
'''Optimalizácia pre vyhľadávače''' alebo '''SEO''' (z {{eng|'search engine optimization'}}) je súbor techník na zlepšenie pozície, na ktorej sa optimalizovaná [[webstránka]] zobrazí vo výsledkoch vyhľadávania v [[internetový vyhľadávač|internetových vyhľadávačoch]]. SEO zahŕňa [[linkbuilding]], linkbaiting, social media marketing, [[virálny marketing]], on-line PR v kombinácii so [[sémantický web|sémantickým]] kódovaním webu.Kľúčové slová najdôležitejšou časťou SEO, postup ako optimalizovať konkrétne webové stránky pre vyhľadávače.<ref>[http://blog.seochat.sk/ SEOchat.sk].</ref> SEO sa klasifikuje na techniky, ktoré spoločnosti prevádzkujúce vyhľadávače odporúčajú na vylepšenie svojej pozície, tzv. White hat SEO a techniky, ktoré zakazujú, tzv. Black hat SEO. Vyhľadávacie sluźby sa snažia Black hat SEO zamedzovať.<ref>[http://blog.soltes.eu SEO Blog] [[Peter Šoltés|Petra Šoltésa]].</ref>



ON PAGE faktory:<br />
ON PAGE faktory:<br />
Riadok 23: Riadok 22:


== Etická a neetická optimalizácia ==
== Etická a neetická optimalizácia ==
Niektoré metódy optimalizácie vyhľadávače penalizujú znižovaním pozície webovej stránky vo výsledkoch, pretože používajú neetické metódy, ako [[spamdexovanie]], alebo techniky nazývané [[čierny klobúk]] (z {{eng|black hat}}). Napríklad použijú biely text na bielom pozadí, za účelom zvýšenia pozície vo vyhľadávaní. Google takéto techniky pravidelne trestá banom PageRanku, teda napr. stránka mala PR4 a po neetických technikách má hodnotu PR0. Známe skupiny podvodníkov a spamerov napríklad Directoglobal alebo aaainfo.sk. Druhá spomenutá spoločnosť taktiež sama seba za túto činnosť [http://www.seo.aaainfo.sk/seo-referencie/ pochvaľuje].
Niektoré metódy optimalizácie vyhľadávače penalizujú znižovaním pozície webovej stránky vo výsledkoch, pretože používajú neetické metódy, ako [[spamdexovanie]], alebo techniky nazývané [[čierny klobúk]] (z {{eng|black hat}}).Napríklad použijú biely text na bielom pozadí,za účelom
zvýšenia pozície vo vyhľadávaní.No Google takéto techniky nemá rád,a preto tieto weby potrestá
banom PageRanku teda napr. stránka mala PR4 a po neetických technikách má PR0.Takéto bany Google niekedy robí aj na stránkach, ktoré zobrazujú reklamu naposledy spoločnoť Directo global a na tých, ktoré predávajú odkazy.Ale iba niekedy.


Etická optimalizácia zahrňuje použitie legitímnych techník na zlepšenie čitateľnosti stránky, jej správna a logická štrukturalizácia a správne použitie tagov [[HTML]], [[XHTML]] a/alebo [[XML]].
Etická optimalizácia zahrňuje použitie legitímnych techník na zlepšenie čitateľnosti stránky, jej správna a logická štrukturalizácia a správne použitie tagov [[HTML]], [[XHTML]] a/alebo [[XML]].
Riadok 30: Riadok 31:
* {{Preklad|en|Search engine optimization|273407030}}
* {{Preklad|en|Search engine optimization|273407030}}
* {{Preklad|cs|Search engine optimization|3520459}}
* {{Preklad|cs|Search engine optimization|3520459}}
{{Reflist}}
* [https://www.all4biznis.com/clanky.php?view=detail&id=6 Co sa skrýva za SEO? - on page & off page] all4biznis.com. Dostupné 2010-05-28.


[[Kategória:Internetový marketing]]
[[Kategória:Internetový marketing]]

Verzia z 12:32, 4. júl 2010

Optimalizácia pre vyhľadávače alebo SEO (z angl. 'search engine optimization') je súbor techník na zlepšenie pozície, na ktorej sa optimalizovaná webstránka zobrazí vo výsledkoch vyhľadávania v internetových vyhľadávačoch. SEO zahŕňa linkbuilding, linkbaiting, social media marketing, virálny marketing, on-line PR v kombinácii so sémantickým kódovaním webu.Kľúčové slová sú najdôležitejšou časťou SEO, postup ako optimalizovať konkrétne webové stránky pre vyhľadávače.[1] SEO sa klasifikuje na techniky, ktoré spoločnosti prevádzkujúce vyhľadávače odporúčajú na vylepšenie svojej pozície, tzv. White hat SEO a techniky, ktoré zakazujú, tzv. Black hat SEO. Vyhľadávacie sluźby sa snažia Black hat SEO zamedzovať.[2]

ON PAGE faktory:
- kvalitný názov web stránky
- meta riadky: popis, kľúčové slová, iné meta riadky
- použitie kľúčových slov na stránke
- kód web stránky, odkazová stránka
- architektúra stránky a obsahu
- textovéh odkazy, popularita odkazov, popularita obrázkových odkazov
- telo web stránky
- odkazy v anchor texte, popularita externých odkazov
- rozmanitosť odkazových zdrojov
- použitie: Frames, JavaScript a Flash


OFF PAGE faktory:
- kvalita domény / URL
- Mapa stránok, PageRank
- kvalitné spätné odkazy
- návštevnosť stránky


Etická a neetická optimalizácia

Niektoré metódy optimalizácie vyhľadávače penalizujú znižovaním pozície webovej stránky vo výsledkoch, pretože používajú neetické metódy, ako spamdexovanie, alebo techniky nazývané čierny klobúk (z angl. black hat).Napríklad použijú biely text na bielom pozadí,za účelom zvýšenia pozície vo vyhľadávaní.No Google takéto techniky nemá rád,a preto tieto weby potrestá banom PageRanku teda napr. stránka mala PR4 a po neetických technikách má PR0.Takéto bany Google niekedy robí aj na stránkach, ktoré zobrazujú reklamu naposledy spoločnoť Directo global a na tých, ktoré predávajú odkazy.Ale iba niekedy.

Etická optimalizácia zahrňuje použitie legitímnych techník na zlepšenie čitateľnosti stránky, jej správna a logická štrukturalizácia a správne použitie tagov HTML, XHTML a/alebo XML.

Zdroje

Šablóna:Link FA