Líška polárna: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
FoxBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.5) (robot Pridal: koi:Кынь
Riadok 47: Riadok 47:
[[kk:Ақ түлкі]]
[[kk:Ақ түлкі]]
[[kl:Terianniaq qaqortaq]]
[[kl:Terianniaq qaqortaq]]
[[koi:Кынь]]
[[kv:Кынь]]
[[kv:Кынь]]
[[la:Vulpes lagopus]]
[[la:Vulpes lagopus]]

Verzia z 13:50, 5. február 2012

Líška polárna

Líška polárna (Vulpes lagopus alebo Alopex lagopus) je psovitá šelma, v minulosti klasifikovaná ako jediný druh rodu Alopex, ale zistilo sa, že rod Alopex patrí do rodu Vulpes.

Žije v severných častiach Európy, Ázie a Ameriky, na ďalšie miesta bola vysádzaná kvôli obchodu s kožušinami. Jej srsť je v zime hustá a dlhá, bielej alebo sivobielej farby. Letná srsť je krátka a menej riedka, sivej alebo čiernej farby. V zime jej snehobiela srsť slúži ako dokonalé ochranné sfarbenie. V lete srsť zhnedne alebo zosivie, aby sa líška ľahšie skryla medzi kameňmi a rastlinami. S letom líšky menia svoje životné územie. Na jar a v lete sa rozmnožujú. Samica je gravidná 49 – 56 dní. Vo vrhu je okolo 3 – 12 mláďat, ale to je veľmi vzácne. Leto trávia v tundre a na zimu sa sťahujú na ľadové polia. Potrava líšky polárnej je predovšetkým tvorená z vtákov, drobných hlodavcov a vyberania vtáčích hniezd, priživuje sa aj na zvyškoch koristi ľadových medveďov.

  • Dĺžka tela: cca 60 cm
  • Dĺžka chvosta: cca 40 cm
  • Výška: cca 30 cm
  • Hmotnosť: 4,5 – 8 kg

Polárne líšky žijú v trvalých pároch. V tomto období obývajú líšky podzemné brlohy: ich nory zo 4 až 13 východmi tvoria labyrint o ploche 30 m². Líšky sa k svojim norám vracajú každé leto a rozširujú ich.

Iné projekty

Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA