Primér (nukleové kyseliny): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegbot (diskusia | príspevky)
d typo, replaced: . → ., Avšak → Ale, naviaza → nadviaza
d Bioweb na Biopedia
Riadok 1: Riadok 1:
{{iné významy}}
{{iné významy}}


'''Primer''' [vyslov: ''prajmer''<ref>http://www.bioweb.genezis.eu/?cat=11&file=replikacia</ref>] alebo '''primér'''<ref>{{Citácia knihy
'''Primer''' [vyslov: ''prajmer''<ref>http://www.biopedia.sk/?cat=molbiol&file=pcr#co_budeme_potrebovat</ref>] alebo '''primér'''<ref>{{Citácia knihy
| priezvisko = Mišúrová
| priezvisko = Mišúrová
| meno = Eva
| meno = Eva

Verzia z 09:05, 11. november 2013

Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Primér (nukleové kyseliny) pozri Primér (nukleové kyseliny) (rozlišovacia stránka).

Primer [vyslov: prajmer[1]] alebo primér[2] je úsek ribonukleovej kyseliny (RNA), ktorý zohráva dôležitú úlohu v procese replikácie DNA. Je to krátky reťazec pozostávajúci len z niekoľkých ribonukleotidov – oligonukleotid, na ktorého 3'-OH skupinu dokážu replikačné enzýmy zo skupiny DNA-polymeráz pridávať deoxyribonukleotidy a zahájiť tým tvorbu nového dcérskeho reťazca DNA. DNA-polymerázy totiž dokážu pridávať deoxyribonukeotidy len k už existujúcemu reťazcu nukleovej kyseliny. Preto je primer dôležitý na začiatku procesu vlastnej replikácie DNA.

Primer vzniká pôsobením enzýmu primázy (RNA-primázy). U eukaryotov má primázovú aktivitu (je schopná tvoriť primery) DNA polymeráza α. Na matrici DNA, ktorá má smer 3'-5' postačí na replikáciu celého vlákna len jeden primer čím vzniká tzv. vedúci reťazec (leading strand). Ale na vlákne so smerom 5'-3' sa nový reťazec DNA syntetizuje v podobe krátkych (1 000 – 2 000 báz) úsekov, tzv. Okazakiho fragmentov, z ktorých syntéza každého začína tvorbou nového primeru. Pri replikácii tohto tzv. zoastávajúceho reťazca (lagging strand) sa teda musí vytvoriť množstvo primerov. Po pripojení niekoľkých deoxyribonukleotidov už primer nemá nijakú funkciu a tak sa z oboch reťazcov odstráni pôsobením enzýmu ribonukleázy H.

V širšom zmysle je primer akýkoľvek voľný 3'-OH koniec nukleovej kyseliny (teda aj DNA), na ktorý sa môžu nadviazať DNA polymerázy.

Referencie

  1. http://www.biopedia.sk/?cat=molbiol&file=pcr#co_budeme_potrebovat
  2. MIŠÚROVÁ, Eva; SOLÁR, Peter. Molekulová biológia. [s.l.] : Univerzita Pavla Jozefa Śafárika v Košiciach, 2007. ISBN 978-80-7097-671-5.