Ars nova: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Reacoon (diskusia | príspevky)
šablóna
úpravy
Značka: editor wikitextu 2017
Riadok 1: Riadok 1:
'''Ars nova''' ([[Latinčina|lat]].) je obdobie vývoja [[francúzska hudba|francúzskej]] a [[talianska hudba|talianskej hudby]] v období [[1315]]-[[1320]] až [[1400]] (po [[ars antiqua]]) podľa rovnomenného názvu traktátu P. de Vitryho.
{{na úpravu}}
'''Ars nova''' (lat.) je nové [[umenie]] Obdobie vývoja [[francúzska hudba|francúzskej hudby]]
a [[talianska hudba|talianskej hudby]] asi [[1315]]-[[1320]] až [[1400]] (po [[ars antiqua]]) podľa rovnomenného názvu traktátu P. de Vitryho. Pokročilejšie štádium [[viachlas|viachlasu]].


Zákonitosti Ars nova spísal hudobný teoretik Philippe de Vitry. Nastáva ďalší posun v procese vymaňovania sa spod vplyvu G.CH-u smerom ku svetskému viachlasu. Vznikajú nové viachlasné techniky, polyfónna faktúra. Naďalej pokračuje vývoj menzurálnej notácie. Definitívne sa ustálila notová osnova a kľúče.
Zákonitosti ars nova spísal hudobný teoretik [[Philippe de Vitry]]. Nastáva ďalší posun smerom k svetskému viac hlasu. Vznikajú nové viac hlasné techniky, [[polyfónna faktúra]]. Naďalej pokračuje vývoj [[Menzurálna notácia|menzurálnej notácie]]. Definitívne sa ustálila [[notová osnova]] a [[Kľúč (hudba)|kľúče]].


Teoretik Johannes de Grocheo už zaznamenal 3 samostatné hudobné oblasti:
Teoretik Johannes de Grocheo už zaznamenal 3 samostatné hudobné oblasti:
* Ľudovú - tance alebo jednohlasné piesne
* Umelú – t. j profesionálnu (ďalej sa vyvíjajú formy organa, [[Moteto|moteta]] a iné formy)
* Liturgickú (cirkevnú) – stále si zachováva jednohlas
Nastáva zrovnoprávnenie [[Takt (hudba)|taktov]]: dvojdobého (tzv. imperfektný) a trojdobého (tzv. perfektný) takt. Predtým sa totiž za dokonalý považoval trojdobý takt, pričom sa vychádzalo z troch božských osôb – Otec, Syn a Duch Svätý. Postupne ustupujú [[Kvintový paralelizmus|kvintové]] a [[Kvartový paralelizmus|kvartové paralelizmy]] a akceptujú sa [[Tercia|tercie]] a [[Sexta|sexty]]. Skladateľ vychádza z anonymity a stáva sa individualitou.


== Najjtypickejšie formy ==
1. Ľudovú (tance alebo jednohlasné piesne),
* [[Stredoveký madrigal]] - pôvodne pastierska pieseň
* [[Balata (báseň)|Ballata]] – pôvodne tanečná pieseň
* [[Caccia]] lovecká pieseň
* [[Vilanella]] – dedinská pieseň


== Najznámejší predstavitelia ==
2. Umelú – t. j profesionálnu (ďalej sa vyvíjajú formy organa, moteta a iné formy),
* Francúzsky básnik a skladateľ [[Guillaume de Machaut]] (* 1300 – † 1377), taliansky skladateľ, organista, spevák a básnik. Písal náboženskú i svetskú hudbu. Jeho najznámejšia kompozícia sa nazýva Masse de Notre Dame.

* Výrobca nástrojov [[Francesco Landini]]
3. Liturgickú (cirkevnú) – stále si zachováva jednohlas.
* taliansky skladateľ [[Jacopo da Bologna]]

* [[Giovanni da Cascia]]
Nastáva zrovnoprávnenie taktov: 2 – dobého (tzv. imperfektný) a 3 – dobého (tzv. perfektný) takt. Predtým sa totiž za dokonalý považoval 3 - dobý takt, pričom sa vychádzalo z troch božských osôb – Otec, Syn a Duch Svätý.

Postupne ustupujú kvintové a kvartové paralelizmy a akceptujú sa tercie a sexty. Skladateľ vychádza z anonymity a stáva sa individualitou.

10

Najtypickejšie formy Ars novy sú:

Stredoveký madrigal - pôvodne pastierska pieseň,

Ballata – pôvodne tanečná pieseň,

Caccia /čít. kačča/ - lovecká pieseň,

Vilanella – dedinská pieseň.

Najznámejší predstavitelia obdobia ars nova boli: francúzsky básnik a skladateľ [[Guillaume de Machaut]] /čít. gijóm d mašó/(1300-1377), taliansky skladateľ, organista, spevák, básnik. Písal náboženskú i svetskú hudbu. Jeho najznámejšia kompozícia sa nazýva Masse de Notre Dame.výrobca nástrojov Francesco Landini, taliansky skladateľ Jacopo da Bologna /čít. džakopo da boloňa/, Giovanni da Cascia /čít. kašša/.


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 20:51, 9. marec 2017

Ars nova (lat.) je obdobie vývoja francúzskej a talianskej hudby v období 1315-13201400 (po ars antiqua) podľa rovnomenného názvu traktátu P. de Vitryho.

Zákonitosti ars nova spísal hudobný teoretik Philippe de Vitry. Nastáva ďalší posun smerom k svetskému viac hlasu. Vznikajú nové viac hlasné techniky, polyfónna faktúra. Naďalej pokračuje vývoj menzurálnej notácie. Definitívne sa ustálila notová osnova a kľúče.

Teoretik Johannes de Grocheo už zaznamenal 3 samostatné hudobné oblasti:

  • Ľudovú - tance alebo jednohlasné piesne
  • Umelú – t. j profesionálnu (ďalej sa vyvíjajú formy organa, moteta a iné formy)
  • Liturgickú (cirkevnú) – stále si zachováva jednohlas

Nastáva zrovnoprávnenie taktov: dvojdobého (tzv. imperfektný) a trojdobého (tzv. perfektný) takt. Predtým sa totiž za dokonalý považoval trojdobý takt, pričom sa vychádzalo z troch božských osôb – Otec, Syn a Duch Svätý. Postupne ustupujú kvintové a kvartové paralelizmy a akceptujú sa tercie a sexty. Skladateľ vychádza z anonymity a stáva sa individualitou.

Najjtypickejšie formy

Najznámejší predstavitelia

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.