Saimaa: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 91.127.29.251 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Timosa75
Riadok 15: Riadok 15:




{{fínsky výhonok }}
{{fínsky výhonok}}


[[Kategória:Jazerá vo Fínsku]]
[[Kategória:Jazerá vo Fínsku]]

Verzia z 15:48, 9. máj 2019

Hietasaari, Lake Saimaa

Saimaa (švéd. Saimen) je jazero na juhovýchode Fínska. Meno môže označovať buď vlastné jazero Saimaa (1 147 km², najväčšie fínske jazero a piate najväčšie jazero v Európe), alebo sústavu jazier Saimaa, ku ktorej sa započítavajú (okrem jazera Saimaa) aj prirodzene prepojené jazerá okolo. Jazerná sústava Saimaa zaberá plochu 4 400 km².

Jazero má veľmi nepravidelný tvar, je posiate ostrovmi a ostrovčekmi (celkovo breh jazera meria 15 000 km a v jazere sa nachádza asi 15 000 ostrovov a ostrovčekov). Členité plytké vody sú rajom pre ryby, vodné vtáky a (samozrejme) tiež pre rybárov. V severnej časti jazerného systému bol založený Národný park Linnansaari, ktorý má, okrem iného, slúžiť na ochranu tunajšieho sladkovodného poddruhu tuleňa obojkového (Phoca hispida ssp. saimensis - tuleň obojkový saimaaský).

Medzi najväčšie mestá ležiace na brehu jazera patria Lappeenranta, Imatra, Savonlinna a Mikkeli. Z jazera vyteká rieka Vuoksi, ktorá sa vlieva do Ladožského jazera.

Kanál Saimaa z mesta Lappeenranta do mesta Vyborg spája Saimaa s Fínskym zálivom. Ďalšie kanály spájajú jazero Saimaa s malými jazerami vo Východnom Fínsku a vytvárajú sieť vodných ciest. Tieto cesty sa využívajú najmä na prevoz dreva, minerálov, kovov, kôry a iných nákladov, ale tiež sú vyhľadávané turistami.

Panoramatická snímka jazera Saimaa.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Saimaa