Judenplatz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Židovské námestie)
Judenplatz

Judenplatz (doslova Židovské námestie) je námestie vo Viedni v štvrti Innere Stadt, ktoré bolo v stredoveku strediskom viedenskej židovskej komunity. Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti námestia Platz am Hof a Schulhof a tiež Wipplingerstraße. Príkladne sa na tomto námestí sústreďuje dlhá a spletitá história mesta a jeho stredovekého židovského obyvateľstva. Uskutočnením myšlienky Simona Wiesenthala na zriadenie pomníka rakúskym obetiam šoa, sa Judenplatz stal spomienkovým miestom.

Česká dvorská kancelária[upraviť | upraviť zdroj]

Česká dvorská kancelária vo Viedni

Na čísle 11 Judenplatzu sa nachádza budova dnešného rakúskeho Správneho ako aj Ústavného súdu, niekdajšej „Českej dvorskej kancelárie“ („Böhmische Hofkanzlei“), ktorá bola postavená v rokoch 1709-1714 podľa návrhu Johanna Fischera z Erlachu. Po roku 1749 boli vykúpené aj ostatné parcely domových blokov a v rokoch 1751-1754 bol poverený rozšírením paláca Matthias Gerl, ktorý symetricky zdvojnásobil stavbu smerom na západ. Ďalšie prestavby prebehli v 19. storočí, kedy palác dostal svoju dnešnú podobu. Strana domu obrátená do Judenplatzu bola pôvodne zadnou stranou stavby, hlavná vstupná brána tu bola zriadená až pri prestavbe v 20. storočí.

Palác bol pôvodne úradným sídlom Českej dvorskej kancelárie, ktoré bolo roku 1749 organizačne spojené s Rakúskou dvorskou kanceláriou. Roku 1848 bol zmenený na Ministerstvo vnútra, ktoré v paláci zotrvalo až do roku 1923. V rokoch 1761-1782 a 1797-1840 tu sídlilo tiež najvyššie sídlo justície, predchodca dnešného Najvyššieho súdu. Roku 1936 sa do paláca presunul spolkový súdny dvor, a odvtedy je sídlom verejnoprávnej justície Rakúska.

Ženské postavy sôch nad bránami predstavujú hlavné cnosti (Miernosť, Múdrosť, Spravodlivosť a Statočnosť) a medzi nimi sa nachádzajú erby českých a rakúskych korunných krajín. V strede atiky stojí socha anjela s trúbou, a pri jeho nohách drieme putto. Po stranách sú štyri vázy a dve mužské figúry, ktoré zrejme predstavujú české kniežatá Václava I. a Václava II.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Judenplatz

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Judenplatz na českej Wikipédii.