Adam Clayton

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Adam Clayton
Clayton vystupujúci v San Jose v roku 2018
Clayton vystupujúci v San Jose v roku 2018
Základné informácie
Rodné meno Adam Charles Clayton
Narodenie 13. marec 1960 (64 rokov)
Chinnor, Oxfordshire, Anglicko
Bydlisko Dublin
Pôsobenie hudobník, skladateľ
Žáner Rock, alternatívny rock, post-punk
Hrá na nástrojoch basgitara, gitara, syntetizátor, spev
Roky pôsob. 1976 – súčasnosť
Vydavateľstvá Island, Interscope
Webstránka u2.com

Adam Charles Clayton (* 13. marec 1960, Chinnor, Oxfordshire, Anglicko) je basgitarista írskej hudobnej skupiny U2.[1] Na basgitaru začal hrať v roku 1976 a stále ešte aktívne hrá. Clayton a U2 získali viaceré ocenenia, napríklad 22 cien Grammy,[2] vrátane tých za najlepšie rockové duo alebo album roka a pieseň roka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Adam Clayton sa narodil ako staršie dieťa Briana a Jo Claytonových 13. marca 1960 v dedine Chinnor. Jeho otec bol pilot RAF, ale neskôr začal pilotovať osobné lietadlá.[3] Jo Claytonová, matka Adama, pracovala načierno ako letuška.[3] Keď mal Adam 4 roky, jeho otec si našiel prácu v Keni ako pilot pre východoafrické aerolínie.[3] Celá rodina sa tak presťahovala do Nairobi, sám Adam Clayton popisuje toto obdobie ako najšťastnejšie zo svojho detstva.[3] V roku 1965 sa rodina presťahovala do Malahide v Írsku. Tam sa neskôr narodil Claytonov mladší brat Sebastian a Adam tu spoznal Evansovcov a predovšetkým ich syna Davida, známeho ako „The Edge“. Spoločne založili kapelu Feedback, z ktorej sa nakoniec stala U2.

Ako osemročný bol Adam Clayton poslaný do internátnej školy Castlepark v Dalkey. Školu vraj nenávidel, nebol športovo orientovaný, naopak mal záujem o hudbu.[3] Na Castlepark ale študenti nesmeli počúvať populárnu hudbu alebo sledovať televíziu. Výsledkom tohto zákazu bolo, že Adam vstúpil do skupiny Gramphone, kde bola hlavným zameraním klasická hudba. Začal navštevovať lekcie klavíra, ale v desiatich rokoch začal počúvať rockové kapely Jesus Christ Superstar, Hair atď.[3]

Clayton zmenil školu, keď mal 13. Presunul sa na školu St Columba’s College v Dubline. Tam začal počúvať vtedajšiu modernú hudbu; The Beatles, The Who, Grateful Dead, Carole King a podobné. Tiež si kúpil akustickú gitaru a začal sa učiť akordy a piesne.[3]

Basgitaru mu rodičia kúpili v 15 rokoch. V tej dobe opäť zmenil školu, prešiel na Temple Comprehensive School v Dubline. Tam sa spoznal s Paulom „Bonom“ Hewsonom a Larrym Mullenom Jr. S nimi, „The Edge“ a Dikom Evansom Adam založil skupinu, neskôr sa k nim ešte pridali priatelia Peter Martin a Ivan McCormick, tí ju ale čoskoro opustili. Meno sa niekoľkokrát menilo, najskôr The Hype, až neskôr U2. Po premenovaní na U2 ale kapelu opustil Dik.

V roku 2010 oznámil, že se mu narodil syn. S jeho matkou už ale nebol vo vzťahu.[4] Dňa 4. septembra 2013 sa v Dubline oženil so svojou priateľkou Marianou Teixeira de Carvalhovou.[5] Dňa 25. júla 2017 pár oznámil, že se im narodila dcéra Alba.[6]

Hudobné vybavenie[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnými basgitarami, ktoré Clayton používal počas celej svojej kariéry, sú Fender Jazz Bass a Fender Precision Bass. V poslednej dobe tiež používa basgitary Lakland, modely s podpismi Joe Osborna a Darryla Jonesa. Používa zosilňovač Ashdown a modré brnkadlá Herdim, rovnako ako jeho kolega The Edge.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. www.threechordsandthetruth.net [online]. [Cit. 2016-02-09]. Dostupné online.
  2. The GRAMMYs [online]. The GRAMMYs, [cit. 2016-02-09]. Dostupné online.
  3. a b c d e f g MCCORMICK, Neil. U2 by U2. 1. vyd. [s.l.] : HarperCollins, 2006. 484 s. Dostupné online. ISBN 0-00-719668-7. (po anglicky)
  4. EGAN, Barry. Achtung baby, Adam is the proud father of a little boy [online]. Independent, 2011-01-16, [cit. 2018-07-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. MCQUINN, Cormac. U2's Adam Clayton ties the knot with Brazilian girlfriend [online]. Belfast Telepgraph, 2013-09-05, [cit. 2018-07-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Adam Clayton announces birth of first child with wife Mariana [online]. Independent, 2017-07-25, [cit. 2018-07-30]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Adam Clayton

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Adam Clayton na českej Wikipédii.