Andrej Budai

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Andrej Budai
vlastivedný pracovník, úradník
Narodenie26. november 1859
Tajov, Slovensko
Úmrtie31. december 1907 (48 rokov)
Gyula, Maďarsko

Andrej Budai alebo Andrej Buday (* 26. november 1859, Tajov - † 31. december 1907, Gyula) bol vlastivedný pracovník, úradník, publicista a amatérsky entomológ, hlavne koleopterológ.

Jeho otec František Budai, jeho matka Jozefína rod. Paulíniová.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici, na Baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici. Úradník v mediarskom podniku v Banskej Bystrici, od začiatku 90. rokov v kremnickej mincovni. V Banskej Bystrici spolupracoval pri rozširovaní slovenskej tlače. V slovenských novinách, časopisoch a kalendároch uverejňoval správy, články o ľudovej kultúre, najmä o folklóre. Do Černokňažníka prispieval (1892-1898) satirickými veršami, napísal nábožensky motivované divadelné hry, memoáre, z ktorých časť uverejnil. Zbieral ľudové povery, povesti, piesne.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Pre našu, slovenskú entomológiu má z historického hľadiska význam hlavne jeho spolupráca s MUDr. Karolom Brančíkom, známym prírodovedcom Trenčianskej župy, ktorému svojimi zbermi prispel v roku 1906 do jeho doplnkov "Zoznamu Coleopter" (chrobákov) z tejto oblasti.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kolektív, 1977, Encyklopédia Slovenska. I. zv. A - D. Veda, Bratislava, (Budai, A.: p. 275).
  • Slovenský biografický slovník
  • Koleška, Z.: 1998, Seznam biografií československých entomologů (entomologové nežijící) II. Dodatky, doplňky a opravy biografických hesel "Seznam biorafií čs. entomologů (entomologové nežijící) I" ve zvazcích 1-15 z let 1979-1995. In: Klapalekiana, 34 (supplementum) 1 - 238, (heslo: Buday Andrej: p. 34).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]