Arachova

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Arachova
Radnica v tradične architektúre
Ľudová slávnosť Sv. Juraja v Arachove

Arachova, novogr. Αράχωβα – Aráchova, je mesto v Grécku, v kraji západná Boiótia, blízko kraja Fokida. Žije tu okolo 4 000 ľudí. Je to tradičná grécka dedina s tradičnou kamennou pevninskou gréckou architektúrou. Je to aj turistické centrum, kvôli architektúre, tradičným rodinným tavernám a známym gréckym lyžiarskym centrom.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Arachova sa nachádza pri pohorí Parnassos (Gkionas) a pri rieke Pleistos (Xeropotamos), 12 kilometrov od mesta Delfy, blízko mesta Amfissa.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Územie mesta je obývané už od predgréckej doby, je tu doložené neolitické sídlisko a oblasť bola osídlená aj v mykénskej dobe. Homér uvádza, že na mieste dnešného mesta existovalo mesto Anemoreia. V antike bolo osídlené Dórskymi Grékmi. Boli tu mestá Anemoria a neďaleké Kyparissos, súčasť kraja Fokida. Počas Byzantskej doby tu bolo malé mesto menom Panias, stál tu kostol. V 7.-9. stor. tu sídlili Slovania, ktorí sa neskôr pomiešali s Grékmi. Mesto Arachova však vzniklo až v 13. stor. počas nadvlády európskych feudálov, kedy sa spojili miestne menšie obce pod menom Petritis, niekedy počas tureckej doby bolo prijaté meno Arachova. Meno Arachova môže byť slovanského pôvodu, od slova arach (orech), alebo gréckeho pôvodu od slova rachi (vrch), keďže mesto je postavené na vrchu. Podľa niektorých informácii bolo mesto v 19. stor. známe ako Rachova (rachi=vrch), či Rachotopos (horské miesto). Je viac pravdepodobné, že meno je grécke, keďže sa zaužívalo až v tureckej dobe, kedy tu už Slovania stáročia nežili. Ale v Grécku existujú ďalšie dediny nesúce slovanské toponymum Arachova, napr. Lakónska Arachova. V roku 1826, počas Gréckej vojny za nezávislosť tu Gréci, pod vedením Jeorjosa Karaiskakisa porazili tureckú armádu Mustafabeia.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto je dnes známe svojim zimným strediskom, nachádza sa tu lyžiarske centrum, jedno z najznámejších zimných centier Grécka. Patrónom mesta je Svätý Juraj (Agios Georgios), na počesť ktorého sa tu každoročne konajú veľké oslavy. Slávnosť svätého Juraja je známa po celom Grécku, jej pôvod je ešte predkresťanský a láka množstvo turistov z rôznych končín Grécka. O tejto slávnosti existuje aj ľudová pieseň Na´imun stin Arachova na do to panyjiri (Keby som bol v Arachove a videl slávnosť). Arachovu navštevujú aj zahraniční turisti od starovekého mesta Delfy, spoznať tak tradičnú novogrécku vidiecku architektúru. Okrem tradičných kamenných domov je v meste veža s hodinami a Chrám Sv. Juraja z 19. stor., či pomník gréckemu hrdinovi Jeorjovi Karaiskakisovi. Arachovu navštívili Aristotelis Onasis, Maria Callas a Jacqueline Kennedyová-Onassisová.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ελλάδα, αναμέσα στο μυθό και την ιστορία/Μαρία Μαυροματάκη, Φωτεινή Σβάρνα/Χαϊτάλής, 2006