B Corporation

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
B Lab
B Corporation
Právna formaNezisková organizácia
Založená2006
ZakladateľJay Coen Gilbert, Bart Houlahan, Andrew Kassoy
SídloBerwyn, PA, USA
PôvodBerwyn, Pensylvánia
Webhttps://www.bcorporation.net

Certifikácia B Corporation (známa tiež ako certifikácia B Lab alebo B Corp) je súkromné osvedčenie, ktoré spoločnostiam udeľuje B Lab, celosvetová nezisková organizácia s pobočkami v Spojených štátoch, Európe, Južnej Amerike, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande. Na získanie a udržanie certifikácie musia jednotlivé spoločnosti získať minimálny počet bodov v online hodnotení „sociálnej a environmentálnej výkonnosti“, splniť požiadavku na začlenenie záväzkov B Lab voči zainteresovaným stranám do riadiacich dokumentov spoločnosti a platiť ročný poplatok.[1] Výška poplatku sa odvíja od ročného obratu spoločnosti, pričom štandardizácia poplatkov bola upravená v júli 2022, aby reflektovala záujmy menších spoločností.[2]

Od 22.mája 2022 narástol počet „certifikovaných spoločností B Corp“ na 5000 vo viac ako 154 odvetviach v 79 krajinách.[3] Medzi známe spoločnosti, ktoré majú certifikáciu B Corp patria napríklad firmy Patagonia, Cotopaxi,[4] Toms, Veja, Ben & Jerry’s, Rituals, Weleda, The Body Shop, Illy Caffe[5], The Guardian[6] či Coursera[7]. Do roku 2021 sa celosvetovo na hodnotenie dopadu B Labs zaregistrovalo viac ako 196 000 spoločností. Od začiatku roku počas pandémie Covid-19 zaznamenal B Lab nárast využitia ich nástrojov hodnotenia dopadu o 84%[8]

B Corporation certifikácia (proces)[upraviť | upraviť zdroj]

Podniky potrebujú komplexné, dôveryhodné a porovnateľné štandardy vplyvu na podporu zmeny ekonomických systémov.[9]

B Impact Assessment, využitý vo vyše 196 000 podnikoch[10], je digitálny nástroj, ktorý pomáha merať, riadiť a zlepšovať pozitívny vplyv na životné prostredie, komunity, zákazníkov, dodávateľov, zamestnancov a akcionárov. Získanie minimálneho overeného skóre 80 bodov v hodnotení je tiež prvým krokom k certifikácii B Corp.[11]

Certifikované B Corporations sú lídrami v globálnom hnutí za inkluzívnu, spravodlivú a regeneratívnu ekonomiku. Certifikát B Labu zaručuje meranie celkového sociálneho a environmentálneho dopadu skúmanej spoločnosti.[12]

Certifikácia B Corp je označenie, že podnik spĺňa vysoké štandardy overeného výkonu, zodpovedne a transparentne uvádza faktory ako zamestnanecké benefity, príspevky na charitu, ale aj postupy dodávateľského reťazca a vstupné materiály výrobného procesu. Aby spoločnosť získala certifikáciu, musí:

  • Preukázať vysokú sociálnu a environmentálnu výkonnosť dosiahnutím skóre B hodnotenia vplyvu 80 (z 200 bodov) alebo vyššie a absolvovaním hodnotenia rizík. Nadnárodné korporácie musia tiež spĺňať štandardy základných požiadaviek.[13]
  • Prijať právny záväzok zmenou štruktúry správy a riadenia spoločnosti tak, aby sa zodpovedali všetkým zainteresovaným stranám, nielen akcionárom. Získať štatút spoločensky zodpovedného podniku.[14]
  • Preukázať transparentnosť tým, že informácie o výkone meranom podľa noriem B Lab budú verejne dostupné na ich profile B Corp na webovej stránke B Lab.[15]

Certifikácia B Corp prináša spoločnostiam benefity ako:

Keďže recertifikácia B Corp prebieha každé tri roky, od spoločností sa vyžaduje, aby sa opätovne podrobili procesu overovania a neustále sa zlepšovali. Týmto sa B Corps zameriava aj na neustále zlepšovanie firiem, či organizácií.[19]

Proces hodnotenia[upraviť | upraviť zdroj]

Proces hodnotenia vplyvu spoločnosti pozostáva z troch fáz[20]:

1. Posudok vplyvu spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Hodnotenie vplyvu B Lab sa realizuje zodpovedaním série otázok o postupoch a výstupoch spoločnosti v piatich kategóriách:

2. Porovnanie vplyvu spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Vyhodnotenie výkonnosti podniku v porovnaní s tisíckami firiem, ktoré už absolvovali hodnotenie B Lab.

Spoločnosť dokáže vďaka hodnoteniu identifikovať svoje silné stránky, aj priestor na zlepšovanie.[22]

3. Zlepšenie vplyvu spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Platforma hodnotenia vplyvu B Impact Assessment slúži na identifikáciu, sledovanie a získavanie informácií o príležitostiach na zlepšenie a o osvedčených postupoch.

K dispozícii sú nástroje, ktoré pomáhajú spoločnostiam, vrátane prispôsobených správ o zlepšení, príručiek, osvedčených postupov a prípadových štúdií.[23]

Účel certifikácie B Corp[upraviť | upraviť zdroj]

Certifikácia organizácie B Corporation je nezávislá norma, podľa ktorej majú spoločnosti na základe výsledkov hodnotenia plniť sociálne a environmentálne prospešné aktivity a byť pre verejnosť transparentné. Certifikát B Corp sa vzťahuje na celý komplex aktivít spoločnosti - hodnotenie produktových radov, výrobných vstupov a procesov, riadenie ľudských zdrojov, vzťahy so zákazníkmi a komunitami. Certifikát môžu získať podniky všetkých právnych štruktúr.[24]

Výhody certifikácie B Corp[upraviť | upraviť zdroj]
  • Meria a hodnotí sociálny a environmentálny prospech spoločnosti.
  • Zastupuje zmätočnú alebo neexistujúcu legislatívu, získanie certifikátu B Corp je jednoduchší proces.
  • Akademické príspevky k odpusteniu študentských pôžičiek.[25][26]
Nevýhody certifikácie B Corp[upraviť | upraviť zdroj]
  • Certifikácia B Corp neposkytuje právny status.[27]
  • Hodnotenie je prísne a náročné.[28]
  • Verejnosť nemá prístup k dokumentom, ktoré slúžia ako podklad pre hodnotenie[29], má prístup k bodovému hodnoteniu, ktoré je udelené a vyhľadateľné v profile spoločnosti na stránkach B Labs.[30]

Zákonné požiadavky[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosti nemusia meniť stanovy a iné dokumenty svojej spoločnosti ako podmienku certifikácie B Corporation. V rámci certifikácie však spoločnosti na základe zmluvy o certifikácii súhlasia s nasledujúcimi podmienkami[31]:

  1. v rozsahu prípustnom podľa zákona prehodnocovať dopady rozhodnutí nielen na akcionárov, ale aj na zamestnancov, zákazníkov, dodávateľov, komunitu a životné prostredie,
  2. podporiť snahu B Lab určiť účinný právny mechanizmus, aby vedenie podniku prehodnotilo záležitosti uvedené v bode 1,
  3. v prípade, že sa v krajine vytvorí takýto právny mechanizmus, podniknúť kroky potrebné na využitie takéhoto mechanizmu,
  4. v prípade zmeny kontroly nad spoločnosťou, vrátane verejnej ponuky, opätovne podstúpiť recertifikáciu do 90 dní odo dňa zmeny kontroly podniku[32].

Zoznam slovenských B Corps[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam certifikovaných B Corps je dostupný na stránkach B Labu. Prvou slovenskou firmou, ktorá získala certifikáciu B Corp sa stala v júni 2022 wilderoben.[33]

Súvisiace články[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločensky zodpovedné podnikanie

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. What is a B Corporation? Everything You Need to Know [online]. Cultivating Capital, 2019-02-27, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. STUDIO, Quest Impact Design. Update to B Corp Fees [online]. [Cit. 2022-05-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. The B Corp community is now 5,000 businesses strong. Voices from around our global network reflect on the milestone and the growth of the movement. [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-05-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. SAGUIN, Mara Leighton, Jacqueline. 16 B Corps making products we love that you can feel good about buying [online]. Insider, [cit. 2022-05-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. The B Corp certified brands in the UK doing good for the planet and its people [online]. The Independent, 2022-04-28, [cit. 2022-05-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. What does the Guardian's new B-corp status mean? 'It's about long-term impact' [online]. the Guardian, 2020-01-04, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Coursera Receives B Corp™ Certification [online]. Coursera Blog, 2021-02-02, [cit. 2022-05-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. B Lab Global's 2021 Annual Report details our global network's impact on economic systems change through a year of record demand for B Corp Certification. [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. B Lab's Theory of Change [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. B Lab Global's 2021 Annual Report details our global network's impact on economic systems change through a year of record demand for B Corp Certification. [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  11. The advantages of earning B Corp status for your company [online]. sustainabilitymag.com, 2022-03-09, [cit. 2022-06-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. Certified B Corporations - understanding what the certification… [online]. Guardian Advertising, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  13. B Corp Certification demonstrates a company's entire social and environmental impact. [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  14. B Corp Certification demonstrates a company's entire social and environmental impact. [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  15. B Corp Certification demonstrates a company's entire social and environmental impact. [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  16. HEMMINGS, Greg. Why Building Trust Is My Most Effective Tool for Building My Business [online]. Medium, 2021-06-23, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  17. PEEK, Sean. What Is a B Corp? Advantages and Requirements [online]. https://www.uschamber.com/co, 2020-05-05, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  18. COMMONS, The Shareholder. How Investors Really Feel About B Corps [online]. Medium, 2017-10-10, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  19. B Corp Certification demonstrates a company's entire social and environmental impact. [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  20. B Impact Assessment [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  21. B Impact Assessment [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  22. B Impact Assessment [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  23. B Impact Assessment [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  24. B Corp Certification demonstrates a company's entire social and environmental impact. [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  25. SCHOOL, Columbia Business. Loan Assistance Program [online]. The Tamer Center for Social Enterprise, 2012-11-21, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  26. Loan Forgiveness Program | Yale School of Management [online]. som.yale.edu, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  27. Benefit Corporations Lawyers & Attorneys [online]. www.priorilegal.com, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  28. WORKS, In The. B Corp Certification: Requirements and Benefits [online]. intheworks.helpscout.com, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  29. DAN. B Corp Criticism: Are B Corps An Elaborate Greenwashing Effort? - [online]. 2022-01-06, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  30. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online.
  31. B Lab Legal Requirement [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-06-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  32. B Lab Legal Requirement [online]. www.bcorporation.net, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  33. B-corp [online]. wilderoben s.r.o., [cit. 2022-07-26]. Dostupné online.