Bene merenti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Podoba vyznamenania z roku 2009, predná a zadná strana
Stuha
Vzhľad vyznamenania z roku 1984

Bene merenti alebo aj Benemerenti (lat. Za zásluhy alebo záslužilí) je záslužné pápežské vyznamenanie. Dnešná medaila za zásluhy má pôvod v rôznych tradíciách pápežských ocenení nazývaných Benemerenti alebo Bene Merenti, ktorými sa oceňovali civilné aj vojenské úspechy za dlhoročnú službu v prospech cirkvi, komunity alebo rodiny[1]. Medaila Benemerenti je medaila, ktorú udeľuje pápež duchovným a laikom,. Pôvodne bola zriadená ako vyznamenanie pre vojakov pápežskej armády za statočnosť[2]. V súčasnosti je civilným vyznamenaním, ale stále sa môže udeľovať členom Pápežskej švajčiarskej gardy. Medaila je udeľovaná pápežom na návrh diecézneho biskupa[3]. K medaile je priložený aj certifikát napísaný v latinčine [4] [5].

História[upraviť | upraviť zdroj]

Medailu neformálne založil pápež Pius VII. v roku 1818 po obnovení moci a skončení napoleonskej vlády v Ríme, aby odmenil vernosť tých, ktorí sa vyznamenali voči pápežovi. Od roku 1925 môžu toto vyznamenanie získať aj laici a vojaci, a to ako prejav veľkého vyznamenania za zásluhy o cirkev a pápeža.

V roku 1831 za pápeža Gregora XVI. bola vyrazená špeciálna medaila Benemerenti na ocenenie tých, ktorí odvážne bojovali v pápežskej armáde pri Ferrare, Bologni a Viedni [6]

V roku 1832 medailu pápež Gregor XVI. ustanovil oficiálnym vyznamenaním a dodnes sa udeľuje tým, ktorí sa dlhodobo a vynikajúco zaslúžili o Katolícku cirkev alebo pápeža vo svojich diecézach, občianskych alebo rehoľných spoločenstvách alebo Apoštolskom stolci.

Stupne vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

Od svojho založenia má vyznamenanie tri stupne podľa zásluh:

  • Zlatá medaila
  • Strieborná medaila
  • Bronzová medaila

Toto rozdelenie zostalo v platnosti až do čias Pavla VI., ktorý zrušil všetky triedy okrem zlatej, ktorá sa zachovala dodnes.

Držitelia na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku túto medailu okrem iných obdržali:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Benemerenti Medal [online]. ballonvillage.com. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Father Steve Maekawa. Ed and Cathy Rasmuson awarded papal Benemerenti Medal [online]. The North Star Catholic. Dostupné online. (po anglicky)
  3. ZMARLICKI, Szymon. Wacław Różak odznaczony medalem Benemerenti [online]. gosc.pl, 2021-12-31. Dostupné online. (po poľsky)
  4. Eileen receives Papal Benemerenti Medal [online]. ballonvillage.com, 2016-08-04. Dostupné online. (po anglicky)
  5. New Acquisition: Paul Zammit Benemerenti Medal [online]. John Oxley Library, 2013-02-19. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Perrins, C., Forshaw, Joseph (ed.). Orders of Knighthood, Awards, and the Holy See. 3., editácia a revízia: Peter Bander van Duren. vyd. [s.l.] : Van Duren Publishing, Ltd., 1985. ISBN 1-85391-186-0. S. 94. (po anglicky)
  7. Holuby sa tu neotáčajú holuby sa tu chovajú vitajte v dedine Zavar [online]. najdedina.noviny.sk, Televízia JOJ. Dostupné online.
  8. Bodzianske Lúky - História [online]. Obecný úrad Bodzianske Lúky. Dostupné online.
  9. Úspešní Bošáčania - Ján Kaššovic [online]. Obecný úrad Bošáca, Časopis Prameň 1_2013, spracovala Tatiana Heliková. Dostupné online. Archivované 2022-01-03 z originálu.
  10. Mgr. Jozef Borčányi. Nositeľ „pápežského vyznačenia“ [online]. Časopis Rodina a škola. Dostupné online.
  11. Mgr. Patrik Sojčák. Spomienka na Štefana Rausa [online]. ilava.sk, Naša žilinská diecéza 8/2018. Dostupné online.
  12. Farská Kronika Varín [online]. Farnosť a Dekanát Varín. Dostupné online. Archivované 2022-01-03 z originálu.
  13. Črty z histórie habovskej farnosti. [online]. smalik.szm.sk. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Croce pro Benemerenti na talianskej Wikipédii a Benemerenti medal na anglickej Wikipédii.