Bobrowski von Boberstein

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bobrowski von Boberstein (z Bobrówki) sú starý poľský šľachtický rod. Do šľachtického stavu boli povýšení v roku 1212 za vlády kráľa Leška Bieleho. Na baróna bol povýšený Michal Bobrowski († 1735). Medzi vysokú šľachtu boli prijatí 19. júna 1800 povýšením rodu do stavu grófov Františkom II. Členovia rodu sa sobášili medzi popredné rody monarchie, ale aj do zahraničia. Časom sa Bobrowski dostali aj do Ruska, kde vlastnili rozsiahle pozemky. V Petrohrade si postavili dom.

Rodinný majetok sa nikdy nededil, ale zostal spoločný. Rodina sa však rozdelila na 4 vetvy, ktoré mali aj prídomok podľa panstva, kde žili. Tak vznikli Bobrowski von Boberstein-Bobrau (Bobrówka), Boberstein-Andrichau (Andrychow), Boberstein-Inwald (Inwald) a Boberstein-Grossgraz (Grojec Wielki). Bobrowski vždy verne slúžili Habsburgovcom, čo im prinieslo veľké majetky a pocty. V 19. storočí sa radili medzi najbohatšie rody v Sliezsku a Poľsku. Veľký podiel na tom mala sobášna politika a hospodárenie s rodinným majetkom.

Významní členovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ignac Bobrowski – zaslúžil sa o povýšenie rodu do grófskeho stavu, správca cisárskych majetkov v Haliči a Bukovine, podplukovník artilérie rakúskeho cisárstva a kapitán mesta Osvienčim. Bol výborným obchodníkom; skúpil zadlžené panstvá poľskej šľachty a zveľadil ich. Jeho manželkou bola Maryanne, barónka von Biberstein-Starowieyska.
  • Jakob Vincenz Ignatz Bobrowski (* 1832 – † 1899) – plukovník artilérie Rakúsko-Uhorska, dramatik a bankár. Bol poradcom pre finančné záležitosti monarchie. Podporoval začínajúcich umelcov a nazývali ho mecenáš umenia. Nechal prestavať niekoľko palácov a rodinných kaštieľov. Najznámejším je kaštieľ v Parebe, ktorý nechal prestavať v maurskom slohu. Bol nositeľom niekoľkých štátnych vyznamenaní, vrátane toho najvyššieho: Rad Zlatého rúna. Manželkou mu bola Ludowika, princezná zu Fürstenberg-Weitra.
  • Ignatz Adam Rufin – generálmajor kavalérie rakúsko-uhorskej monarchie. Získal množstvo vojenských vyznamenaní a bojoval v prvej svetovej vojne. Zosobášil sa s Júliou, barónkou von Goldschmidt-Rothschild, z mocnej bankárskej rodiny.