Bounds Green (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bounds Green
Stanica Bounds Green
Umiestnenie
Miesto Bounds Green
Miestna autorita Haringey
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 2
Počet cestujúcich za rok 5,498 miliónov
Transport for London
Zóna 3 a 4
Dôležité dátumy Otvorenie 1932
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail

Bounds Green je jednou zo staníc londýnskeho metra nachádzajúca sa v londýnskej mestskej časti Bounds Green v obvode Haringey. Stanicu obsluhuje Piccadilly Line a nachádza sa v tarifných zónach 3 a 4 na križovatke ulíc Bounds Green Road a Brownlow Road.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Stanicu otvorili 19. septembra 1932. Počas plánovania stanice sa tiež uvažovalo nad názvami Wood Green Road a Brownlow Road. Ako na všetkých staniciach ležiacich na predĺženej časti Piccadilly Line do Cockfosters, aj tu boli umiestnené viaceré estetické prvky, ktoré predtým v metre vidieť nebolo. Stanicu navrhol Charles Holden a architektonicky je budova stanice vyriešená v tzv. "hranatom štýle" - je to typický pohľad na anglickú architektúru 30. rokov. Osemuholníková stavba je ešte doplnená o vetraciu vežu na boku.

Podzemné časti stanice sú vydláždené svetlo hnedými dlaždicami lemovanými modrým vlysom. Tunely v stanici majú, podobne ako v stanici Southgate priemer len 6,4 m. Naopak v rušnejších staniciach Turnpike Lane, Wood Green a Manor House je priemer až 7 m. Netradičné tiež boli priestory vybudované pre väčšiu prístupnosť pod koľajiskom.

V noci 13. októbra 1940 osamotené nemecké lietadlo spustilo bombu na domy severne od stanice. Deštrukcia domov spôsobila zrútenie severnej časti nástupišťa smerujúceho do centra a smrť či zranenie mnohých, ktorý sa pod zemou ukrývali pred náletmi. Doprava bola prerušená dva mesiace. Na mieste tragédie sa dnes nachádza pamätná tabuľa, ktorá chybne hvorí o 16 mŕtvych belgických utečencoch a 3 britských občanoch. Záznamy o smrti civilostoch uchováva Commonwealth War Graves Commission (Úrad vojenských hrobov britského spoločesntva) a tie hovoria o tom, že v skutočnosti zomrelo na mieste len 16 ľudí, z ktorých len traja boli z Belgicka. Posledná sedemnásta obeť zomrela na druhý deň v nemocnici. Zranených bolo cca 20 ľudí.

Transport for London v minulých rokoch stanicu kompletne zrekonštruovalo. Práce sa vykonávali v noci a počas víkendových uzávierok. Osadené boli informačné displeje a podlaha spolu s dlaždicami bola kompletne zrekonštruovaná resp. vymenená.

Na rozdiel od ďalších staníc na tomto predĺženom úseku, táto stanica nie je súčasťou zoznamu Anglického dedičstva. Od augusta 2008 sa začala spisovať petícia za začlenie stanice do tohto zoznamu.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]