Turnpike Lane (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Turnpike Lane
Stanica Turnpike Lane
Umiestnenie
Miesto West Green
Miestna autorita Haringey
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 2
Počet cestujúcich za rok 9,765 miliónov
Transport for London
Zóna 3
Dôležité dátumy Otvorenie 1932
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail

Turnpike Lane je jednou zo staníc londýnskeho metra nachádzajúca sa v londýnskej mestskej časti West Green v obvode Haringey. Stanicu obsluhuje Piccadilly Line a nachádza sa v tarifnej zóne 3 neďaleko ulice Turnpike Lane.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica bola otovrená 19. septembra 1932 v prvej etape predĺženia Piccadilly Line z Finsbury Parku do Cockfosters. Ako všetky stanice na tomto predĺženom úseku, aj táto obdržala estetické prvky, ktoré predtým v metre vidieť nebolo. Pi projektovaní stanice sa uvažovalo aj názvami North Harringay a Ducketts Green. Budova stanice je pomerne zachované architektonické dielo Charlesa Holdena z 30. rokov., postavené z tehiel v tvare kocky, s dvoma ventilačnými vežami. Vestibul je z polovice pod zemou a vysoké okná umožňujú množstvu denného svetla prenikať do stanice. Večerné svetlo vytvára efekt podobný tomu, aký vidieť v katedrálach. Dva z východov zo stanice smerovali k zastávkám električiek do Alexandra Palace. V roku 1938 električky nahradili autobusy a až do roku 1968 zastavovali v električkových zastávkach, kedy boli odstránené.

Tunely v stanici majú, podobne ako v staniciach Wood Green a Manor House, priemer 7 m a boli navrhnuté pre očakávanú väčšiu kapacitu. V porovnaní stanice Southgate a Bounds Green majú priemer len 6,4 m. Netradičné tiež boli priestory vybudované pre väčšiu prístupnosť pod koľajiskom.

Autobusová stanica za stanicou bola zakrytá v roku 1968 ako súčasť premodelovania autobusovej dopravy v Londýne. Strecha však zmizla pri rekonštrukcii stanice v 90. rokoch.

V súčasnosti sa budova stanice podrobuje obnove k jej pôvodnej kráse. Zničené dlaždice v interiéri sú dôkladne opravované, ako aj značné škody po zatekaní vody do stanice.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]