Bystrík (spevák)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bystrík
Základné informácie
Rodné meno Bystrík Červený
Narodenie 25. jún 1982 (41 rokov)
Trnava, Slovensko
Pôsobenie spevák,
Žáner pop
Webstránka Oficiálna stránka – www.bystrik.com

Bystrík (vlastným menom Bystrík Červený; * 25. jún 1982, Trnava) je slovenský spevák, víťaz súťaže Coca-Cola Popstar 2005, ktorú vyhral spomedzi 244 prihlásených skupín a interpretov.

Spevák Bystrík ako víťaz v súťaži Coca-Cola PopStar (16. júna 2005) získal možnosť nahrať debutový album. Po dvoch týždňoch od finále Bystrík začal nahrávať v nahrávacom štúdiu Babylon vo Váhovciach pod vedením producentov Juraja Kupca, Oskara Rózsu a Jozefa Šeba. Album vyšiel v druhej polovici septembra 2005 pod názvom Mám, čo som chcel. Autorom skladieb je sám Bystrík. K nahrávaniu hudby producenti prizvali muzikantov: Juraja Kupca (gitara), Martina Wittgrubera (klávesy), Oskara Rózsu (basgitara), Stanka Kociova (bicie), Ivana Zadrabaja (basgitara), Bruna Oravca (Hammond organ) a Igora Ajdžiho Saba (perkusie). Bystrík okrem hry na gitaru ovláda aj hru na ústnu harmoniku.

Druhý album, Len ty a ja, vydal Bystrík v roku 2007. Producentom tohoto albumu bol Marek Rakovický zo slovenskej popovej skupiny Lavagance.[1] V roku 2010 Bystrík vydal svoj tretí album s názvom Bublifuk. Na tomto projekte sa podieľalo viacero producentov: Marián Kachút, Tomáš Zubák, či Peter Graus. S hudobnými aranžmánmi na albume prispeli Slavomír Solovic a Pavol Hubinák. Texty, okrem Bystríka napísal Vlado Krausz, Andy Ďurica a Jozef Husovský. Obal albumu výtvarne navrhli Marcel Jedlička a Jozef Koháry. Na tomto albume je skladba Slnko nespáli, s ktorou Bystrík súťažil v roku 2010 na národnom kole Eurovízie.[2]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

s kapelou Bystrík banda

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. AKTUALITY.SK. Osobný profil Bystrík [online]. Aktuality.sk, [cit. 2022-09-01]. Dostupné online.
  2. A.S, SITA Slovenská tlačová agentúra. Bystrík vydal tretí album s názvom Bublifuk [online]. Webnoviny.sk, 2010-09-13, [cit. 2022-09-01]. Dostupné online.