Ceratosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ceratosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Ceratosaurus (v preklade rohatý jašter) bol pomerne hojný, hoci zrejme samotársky žijúci dravý dinosaurus. Vyskytoval sa pred 155 až 145 miliónmi rokov vo vrchnej jure. Známy je z viacerých kostier a množstva úlomkov. Jeho pozostatky boli nájdené v USA (Colorado, Utah), Afrike(?) a Európe (Portugalsko). Najhojnejší bol zrejme na území USA, kde bolo pôvodne opísaných viacero jeho druhov (v skutočnosti však išlo iba o rozdielne staré jedince jediného druhu).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Veľkostné porovnanie ceratosaura s človekom.

Ceratosaurus sa preslávil typickým tupým nosovým rohom a dvoma nadočnicovými hrboľmi, od ktorých bolo odvodené jeho meno „rohatý jašter“. Dorastal do dĺžky 6 až 9 metrov, pričom chrbtom sa mu tiahli malé kostené hrbole. Ak by sme ho porovnali s rodom Allosaurus, rozdiely medzi nimi by boli zjavné z počtu prstov predných končatín (u ceratosaura 5) a z celkovej telesnej stavby, keďže ceratosaurus disponoval badateľne mohutnejšou kostrou, pričom i lebku mal ťažšiu a robustnejšiu. V čeľustiach mával pomerne veľké zuby, čo bolo zrejme prispôsobenie lovu väčšej koristi, ktorá u ceratosaura predstavovala stredne veľké a veľké bylinožravé dinosaury zo skupiny Ornithopoda, prípadne mladé dlhokrké dinosaury zo skupiny Sauropoda.

Nosový roh[upraviť | upraviť zdroj]

Odliatok lebky s výrazným nosovým rohom v American Museum of Natural History (Americkom prírodovednom múzeu) v New Yorku.

Pri opise v roku 1884 Othniel Charles Marsh navrhol, že nosový roh ceratosaura predstavoval „mocnú zbraň“, veľmi užitočnú pri útoku alebo obrane, čo v roku 1920 podporil aj paleontológ Gilmore.[1][2][3] Dnes však býva táto hypotéza spochybňovaná, keďže roh tvorila kosť príliš jemná na to, aby mohol slúžiť ako zbraň.[4] Iní vedci sa dokonca domnievali, že touto zrohovatenou kožou mláďatá prerážali škrupinu, keď sa liahli z vajíčok. V súčasnosti prevláda názor, že ním rozpoznával príslušníkov svojho druhu.[5]

Nález[upraviť | upraviť zdroj]

Prvého ceratosaura našiel americký paleontológ Othniel Charles Marsh už v roku 1884 v Colorade. Známy je aj jedinec z Cleveland Lloyd Dinosaur Quarry (Clevelandovho Lloydovho kameňolomu dinosaurov) v Utahu.

Druhy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ceratosaurus nasicornis
  • Ceratosaurus dentisulcatus
  • Ceratosaurus magnicornis

V kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

Ceratosaurus sa objavuje v dokumentárnom filme Na potulkách s dinosaurami z roku 2001.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MARSH, O. M.. Restorations of Claosaurus and Ceratosaurus. American Journal of Science, 1892, roč. 44, čís. 262, s. 343 - 349.
  2. MARSH, O. CH.. Principal characters of American Jurassic dinosaurs, part VIII: The order Theropoda. American Journal of Science, 1884, roč. 27, s. 329 - 340. Dostupné online.
  3. GILMORE, C. W.. Osteology of the carnivorous Dinosauria in the United States National Museum, with special reference to the genera Antrodemus (Allosaurus) and Ceratosaurus. Bulletin of the United States National Museum, 1920, roč. 110, s. 1 - 154.
  4. GLUT, D. F.. Dinosaurs: The Encyclopedia. [s.l.] : McFarland & Company, 1997. ISBN 0899509177. Kapitola Ceratosaurus, s. 266 – 270.
  5. ROWE, T.; GAUTHIER, J.. The Dinosauria. Ed. Weishampel, D.B.; Dodson, P.; Osmólska, H.. [s.l.] : University of California Press., 1990. ISBN 0520067266. Kapitola Ceratosauria, s. 151 – 168.