Cherry Jonesová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cherry Jonesová
v roku 2009
Celé menoCherry Jones
Narodenie 21. november 1956 (67 rokov)
Paris, Tennessee, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1980 – súčasnosť
ManželkaSophie Huberová (od 2015)
PriateľkaMary O’Connorová
Sarah Paulsonová (2004-2009)

Cherry Jonesová (angl. Cherry Jones; * 21. november 1956, Paris, Tennessee, USA) je americká filmová, televízna a divadelná herečka. Je držiteľkou niekoľkých filmových ocenení. Je známa predovšetkým svojimi divadelnými počinmi.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jonesová sa narodila v štáte Tennessee. Jej matka bola učiteľkou na strednej škole a jej otec vlastnil kvetinárstvo. Jej rodičia veľmi podporovali jej ambície stať sa divadelnou herečkou. V roku 1978 absolvovala dramatickú školu Carnegie Mellon.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšinu svojej kariéry pôsobila v divadle, počnúc rokom 1980 ako zakladajúca členka divadla American Repertory Theatre v Cambridge v Massachusetts.

Medzi jej predstavenia na Broadwayi patrí inscenácia The Heiress z roku 1995 v Lincoln Center a tiež inscenácia hry Doubt v divadle Waltera Kerra z roku 2005 od Johna Patricka Shanleya. Za obe úlohy získala cenu Tony za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe.

V roku 2012 hrala v dramatickom seriáli Awake, kde stvárnila psychiatričku. V roku 2014 bola poctená a uvedená do Siene slávy amerického divadla.

V roku 2018 Jonesová prijala rolu Holly, matku feministky June / Offred vo filme The Handmaid's Tale, ktorú vo filme stvárnila Elisabeth Mossová. Za svoj herecký výkon získala cenu Emmy.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Jonesová sa otvorene hlási k homosexualite. V roku 1995, keď vyhrala cenu Tony, poďakovala svojej vtedajšej partnerke, architektke Mary O’Connorovej, s ktorou mala vtedy už 18-ročný vzťah.

S herečkou Sarah Paulsonovou začala chodiť v roku 2004. V roku 2009 sa pár rozišiel. Od roku 2015 je Jonesová vydatá za filmárku Sophie Huberovú.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cherry Jones na anglickej Wikipédii.