Zyklon B

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Cyklon B)
Plechovky s Zyklonom B

Zyklon B (doslova Cyklón B) je obchodný názov pesticídu nemeckej firmy I.G. Farben, ktorý je známy tým, že ho používal nacistický režim počas holokaustu v 2. svetovej vojne. Zyklon B je granulovaná kremelina nasýtená kyanovodíkom, z ktorej sa začal Zyklon B používať ako nástroj genocídy v plynových komorách v koncentračných táboroch. Zyklon B sa skladuje vo vzduchotesných kontajneroch.

Produkcia Zyklonu B v Kolíne v Česku ďalej pokračuje pod zmeneným obchodným názvom Uragan D2.

Použitie na ľuďoch[upraviť | upraviť zdroj]

Prázdne plechovky, ktoré našli spojenci na konci 2. svetovej vojny v Osvienčime

Zyklon B bol použitý ako jed nacistického režimu počas genocídy v koncentračných táboroch Osvienčim a Majdanek.

Najprv Zyklon B používali v koncentračných táboroch proti všiam, ako opatrenie na zastavenie šírenia týfu. V januári alebo februári 1940 použili nacisti 250 rómskych detí z Brna ako testovacie subjekty pri experimentoch s Zyklonom B v koncentračnom tábore v Buchenwalde. V septembri 1941 začali experimenty s Zyklonom B v koncentračnom tábore Osvienčim, pri prvom experimente 3. septembra 1941 otrávili 600 sovietskych zajatcov.

Zyklon B vyrábala firma Degesch (Deutsche Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung GmbH - Nemecká spoločnosť na boj proti škodcom s.r.o., pobočka firmy Deggusa založená 1919) z Frankfurtu nad Mohanom, ktorá naň vlastnila patent. Armáde ho počas vojny, vtedy už ako súčasť I.G. Farben, predávali firmy Tesch & Stabenow GmbH (Testa) and Heerdt-Linger (Heli).

Nacistický režim nariadil v rozpore s platnými nemeckými zákonmi vyrábať Zyklon B bez výstražného odorantu a iritantu (metylester kyseliny brómoctovej a/alebo chlórpikrín).

Riaditeľa a majiteľa firmy Tesch & Stabenow odsúdil po vojne britský vojenský súd za spoluvinu pri dodávke chemikálie na trest smrti. Riaditeľ firmy Degesch Dr. Gerhard Friedrich Peters odsedel 5 rokov vo väzení. Paradoxom je, že Zyklon B vyvinul v 20. rokoch 20. storočia Fritz Haber, nemecký Žid, ktorý emigroval v roku 1933 z Nemecka. Ďalším je, že IG Farben ako majiteľ firmy Degesch mal dohody o spolupráci s americkou firmou DuPont, ktorá predávala rovnakú kyselinu kyanomravčiu pre vykonávanie popráv v plynových komorách v Spojených štátov[1]. Tento obchodný vzťah trval aj po tom, čo v decembri 1941 USA vstúpili do vojny s Nemeckom.

Použitie slova zyklon (cyklón) stále vyvoláva hnevlivé reakcie zo židovských skupín. V 2002 boli firmy Bosch Siemens Hausgeräte a Umbro prinútené upustiť od pokusu použiť tento termín ako ochrannú známku pre svoje výrobky.

Súčasní oponenti genocídy popierali, že sa Zyklon B používal v plynových komorách. Ako údajný dôkaz uvádzali, že sa v komorách nenachádzajú zvyšky pruskej modrej (zmes hexakyanoželeznatanov). Inštitút pre súdny výskum v Krakove vyvrátil toto tvrdenie tým, že v roku 1994 sa našla značná koncentrácia kyanidu v budovách.[2]

Zyklon A[upraviť | upraviť zdroj]

Predchodcom Zyklonu B, ktorý sa používal ako pesticíd, bol výrobok s názvom Zyklon A. Jeho aktívnou zložkou bol metylester kyseliny kyanomravčej (metylkyanoformiát). Keďže sa dal použiť ako prekurzor na výrobu chemických zbraní, jeho výrobu zakázala Versaillská mierová zmluva.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Der Spion vom Pariser Platz : wie die Amerikaner von Hitlers Giftgas erfuhren (2010) : televízny document E. Koch a S. Christianson na pamiatku Erwina Respondeka (nemecky), Online
  2. http://www.holocaust-history.org

Ďalšia literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Emil Proester, Vraždeni čs. cikánu v Buchenwaldu. Dokument číslo UV CSPB K-135 v depozite archívov Múzea boja proti nacizmu, Praha. 1940. (Citované v: Miriam Novitch, Le génocide des Tziganes sous le régime nazi (Genocide of Gypsies by the Nazi Regime), Paríž, AMIF, 1968)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Zyklon B

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]