Diskusia:Focke-Wulf Ta 152

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
To že tu pridáš túto šablónu nestačí, treba spraviť aj formálny návrh tu, v prípade Bf 109 sa ti to nepodarilo, lebo si zabudol uviesť odkaz z tej stránky (kandidáti) na stránku o hlasovaní. I tentokrát by som ťa chcel upozorniť, že hlasovanie asi nebude úspešné, pretože článok obsahuje ani jednu in text referenciu.--Pelex 18:46, 8. marec 2010 (UTC)[odpovedať]

odporúčaný článkok Portál:Letectvo[upraviť zdroj]

Odporúčaný článok/2

Focke-Wulf Ta 152 bola jednomiestna jednomotorová nemecká stíhačka zo samého konca vojny, a pravdepodobne najlepšie vrtuľové stíhacie lietadlo celého konfliktu. Na šťastie pre Spojencov takmer nezasiahla do bojov.

História lietadla Focke-Wulf Ta 152 je tesne spätá s typom Fw 190. Už v okamžiku operačného nasadenia stíhačky Fw 190 A v lete 1941 považoval Kurt Tank za potrebné vyprojektovať a zaviesť do jednotiek Luftwaffe stíhacie lietadlo, ktoré by bolo schopné operovať vo veľkých výškach nedostupných pre vtedajšie štandardné nemecké i spojenecké stíhačky. Do mája 1942 pripravil Tank sériu konštrukčných štúdií vychádzajúcich z draku Fw 190 A, ale s použitím rôznych motorov a krídel s väčším rozpätím.