Dolina Waksmundzka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dolina Waksmundzka
dolina
Dolina Waksmundzka, pohľad z Głodówky
Štát Poľsko Poľsko
Región Malopoľské vojvodstvo
Okres Tatranský
Obec Tatranská Bukovina
Pohorie Vysoké Tatry
Povodie Dunajec
Súradnice 49°14′39″S 20°03′57″V / 49,244167°S 20,065833°V / 49.244167; 20.065833
Geologické zloženie žula
Poloha v Poľsku
Poloha v Poľsku
Poloha v rámci Tatier
Poloha v rámci Tatier
Wikimedia Commons: Dolina Waksmundzka
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Prostredná a Zadná roveň, nad nimi Veľký a Malý Vološin

Dolina Waksmundzka je odvetvím Bielovodskej doliny vo Vysokých Tatrách. Zarezáva sa medzi chrbát Wołoszyna (slov. Vološin) a trojkilometrový hrebeň Koszystej (slov. Košista). Zasahuje pod Krzyżne sedlo (slov. Krížne sedlo), kde sa pripája dlhý východný hrebeň Svinice. Okolité hrebene ju oddeľujú od Doliny Roztoki (Wołoszyn) a Doliny Pańszczyca (Koszysta).

Popis doliny[upraviť | upraviť zdroj]

Dolina má rozlohu približne 6 km². Vznikla pôsobením ľadovca a tektonických zmien. Tvorí ju žulový podklad (v časti nad 1 400 m n. m.), v nižšej časti doliny sú skalné sedimenty. V pozdĺžnom tvare sú viditeľné poľadovcové prahy. V jej hornej časti sa nachádzajú poľadovcové kotly a dolinka Świstówka Waksmundzka (slov. Svišťovka Waksmundzká). Nad hornou hranicou lesa sa v doline vytvorili tri poschodia: V poradí zdola sú to:

  • Równica (slov. Roveň) alebo Waksmundzka Równica (slov. Waksmundzká roveň) (okolo 1600 – 1620 m) – rozľahlá roveň, orograficky na pravej strane doliny. V rokoch 1875 – 1878 stála na týchto miestach malá turistická chatka, ktorú zničila lavína. Jej zvyšky poslúžili na stavbu pastierskeho prístrešku (v dobrom stave bol ešte v roku 1949).
  • Pośrednia Waksmundzka Równica (slov. Prostredná Waksmundzká roveň) (okolo 1750–1800 m) – v poradí druhé poschodie doliny, na úpätí Waksmundzkiej Strażnicy (slov. Waksmundzkej Strážnice) pod východnou hradbou Welkej Koszysty (slov. Veľkej Košistej) sú dve malé plieska – (slov. Waksmundzké oka).
  • Zadnia Waksmundzka Równica (slov. Zadná Waksmundzká roveň) (okolo 1930 – 1960 m) – najvyššie položené poschodie nad porastom kosodreviny, ktoré je od stredného poschodia oddelené skalnatým korytom Waksmundzkiego Potoku (slov. Waksmundzkého potoka). Nachádzajú sa tu dve maličké Waksmundzkie Stawki (slov. Waksmundzké plieska).

Príroda[upraviť | upraviť zdroj]

Na úbočiach v dolnej časti doliny sú smrekové a limbové porasty. Zaujímavá je flóra. Okrem iných tu možno vidieť v Poľsku zriedkavé druhy rastlín ako napríklad: skalník čiernoplodý (Cotoneaster melanocarpus), ostrica Lachenalova (Carex lachenalii), prvosienka horská (Primula matthioli). V doline možno vidieť medvede, kamzíky, svište aj jeleniu zver.

Turistika[upraviť | upraviť zdroj]

Dolina nie je prístupná pre turistov. Je prísnou prírodnou rezerváciou. Len v jej dolnej časti vo výške 1 250 m n. m. sú turistické chodníky vedúce z Rusinowej Polany a Równi Waksmundzkiej (slov. Waksmundzkej rovne) do doliny Roztoki a cesta smerujúca k Morskému oku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dolina Waksmundzka na poľskej Wikipédii.