ENFP

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
ENFP
PomenovanieBojovník, Agitátor, Šampión
TemperamentIdealista
Poznávacie funkcie
DominantnáExtrovertná intuícia
PomocnáIntrovertné cítenie
ÚľavnáExtrovertné rozmýšľanie
PodradenáIntrovertné snímanie
Štatistika
Výskyt8,1 %

ENFP (extroverzia, intuícia, cítenie, vnímanie), nazývaný Bojovník,[1][2] Agitátor[3] alebo Šampión[4] je jeden z šestnástich osobnostných typov v rámci indikátora Myers-Briggs Type Indicator (MBTI).[5] Ľudia tohto typu sú entuzia­s­tickí, charizmatickí a kreatívni. Sú zábavní a spontánni, nemajú radi rutinu a nedokážu sa dlhšiu dobu sústrediť na niečo, čo im pripadá neinšpirujúce a nudné. K ľudom sú empatickí, starostliví, no môžu byť výbušní a vyžadujú od ostatných uznanie.[6][7] Patria do temperamentu idealistov (NF), v celkovej populácii sa objavujú v 8,1%, z čoho len jedna tretina sú muži.[8]

ENFP využívajú ako primárne poznávacie funkcie extrovertnú intuíciu a introvertné cítenie (Ne-Fi). ENFP je ekvivalentom sociotypu IEE-ENFp (intuitívno-etický extratim).[9][10]

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

ENFP sú nepokojní, no otvorení idealisti. Sú jedným z najviac všestranných typov, dobre komunikujúcich a pracujúcich s ľuďmi, no dobrí aj s nápadmi či teóriami. Často sa kvôli ich zamýšľavému, no sociálnemu a dobrosrdečnému správaniu označujú ako hybrid introverta a extroverta – ambivert. Záleží im na ich autenticite a na svojom vonkajšom obraze, chcú byť videní svojími najlepšími vlastnosťami.[11] Majú silné, niekedy až prekvapivé myšlienky a názory, ktoré si tvoria vlastným uvážením podľa vlastného zmyslu morality, a snažia sa zmeniť v realitu pomocou energického nadšenia, motivujúce často aj ostatných. Majú veľakrát viac nápadov, ako zvládajú realizovať. Svoje hodnoty zakladajú na presvedčeniach získané z ich skúseností, z pocitov ostatných a vlastného pohľadu na dobro a zlo. Svoje názory si dokážu silno chrániť a ťažšie znášajú kritiku. Dokážu byť silno pomstychtiví alebo depresívni, najmä po zrade blízkeho. Napriek tomu sú ENFP jeden z najpriateľskejších a najmenej predsudkových typov. Dokážu sa na jednu situáciu pozerať z viacerých uhlov pohľadu a rešpektujú každého individualitu. Silne zakladajú na priateľstvách či vzťahoch (najviac z typov idealistického temperamentu) a neradi sú sami. Radi nadväzujú nové vzťahy, čo sa niektorým introvertným typom môže však zdať zastrašujúce. Aj keď sú extroverti, majú radi zmysluplné konverzácie a debaty, radi čítajú alebo píšu príbehy a sú fanúšikovia umenia.[12] Sú značne viac diplomatickí a zamýšľaví ako praktickí či taktickí. Dokážu byť vážni, no radi dávajú najavo ich detinskejšiu stránku. Majú radi rozprávanie vtipov alebo hľadanie nových zážitkov či skúseností. Boja sa nudy, rutiny a stagnácie, niekedy sa tak môžu javiť ako nestabilní či nestáli. Môžu mať prudkejšie zmeny nálad, ťažšie zvládajú stres a vonkajší nátlak. Sú často sebakritickí a snažia sa byť čo najlepšími, ako môžu.[13]

ENFP vidia svet často dramaticky a v mnohých možnostiach. Ich nápady sú často spontánne, originálne, no dezorganizované a majú zvyk nápady často zanechať pre nové a prípadne sa k starším nápadom vrátiť neskôr. Ľahko stratia motiváciu počas „nudnej“ realizácie nápadov a ťažko dokážu byť motivovaní nápadmi ostatných. Sú autentickí, samostatní a optimistickí, prekvapení, keď niečo nevyjde podľa ich očakávania. V práci dokážu mať široký záber, preferujú však najmä nevysiľujúcu zábavnú prácu s ľuďmi. Z idealistických typov dokážu najlepšie rozmýšľať bleskovo a za pochodu podľa vývoja situácie. Nemajú radi obmedzovanie slobody a závislosť. Z hľadiska povolania často bývajú žurnalisti, učitelia, politici, sociálni pracovníci či herci.[14][4]

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

V detstve sa ENFP najmä vyvíja ich dominantná funkcia – extrovertná intuícia – zodpovedná za nové nápady a spojenia. Sú otvorení novým skúsenostiam a zhovorčiví, napriek tomu často čítajú a sledujú, ako veci fungujú na vytvorenie väčších súvislostí. Odmala dávajú dojem všestrannosti z praktického aj intelektuálneho hľadiska, majú však tendenciu sa dostávať do problémov, najmä pred pubertou. Počas puberty ENFP prechádza silnými zmenami kvôli vývoju ich pomocnej funkcie, a môžu sa javiť viac uzatvorení do seba v niektorých chvíľach. Počas tejto fázy sa snažia nájsť „sami seba“ v nových pocitoch a získavajú silný zmysel morality. Po puberte a krátko pred jej koncom sa dostávajú do vnútornej rovnováhy a budujú si charakter ostávajúci im po zvyšok života. Počas dospelosti sa snažia nájsť najmä rovnováhu vo svojich vlastných skúsenostiach a nápadoch, hľadajúc rovnováhu, vnútorné uspokojenie a mier.[11]

Známe osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

John Lennon, populárny britský spevák a mierový aktivista s osobnostným typom ENFP.

Fiktívne postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Poznávacie funkcie[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Myers-Briggs Type Indicator#Poznávacie funkcie
Dominantná funkcia Pomocná funkcia Úľavná funkcia Podradená funkcia
Extrovertná intuícia
(Ne)
Introvertné cítenie
(Fi)
Extrovertné rozmýšľanie
(Te)
Introvertné snímanie
(Si)

Ich dominantná vlastnosť je extrovertná intuícia, ktorá je známa hľadaním nových vecí, vymýšľaním nových nápadov, hravosťou a nespokojnosťou. Pri rozmýšľaní nad nápadmi často hovoria nahlas a v súvislostiach, niekedy ostatným nedávajúc zmysel. Na extroverta sú veľmi zamýšľaví, napriek tomu sú veľmi aktívni a často sa zamýšľajú, ako by mohli zlepšiť život sebe aj ostatným. Pri sledovaní udalostí sledujú okrem informácií aj kontext, tón hlasu, okolnosti a iné neverbálne prostriedky komunikácie - "čítajú medzi riadkami" a domýšľajú si k povedanému aj nepovedané. ENFP sledujú mnohé možnosti a spôsoby, neradi majú radi úzkomyseľnosť. Ich pomocná funkcia, tvoriaca pár s intuíciou je introvertné cítenie, čo spôsobuje ich emotívnosť a citové videnie sveta, snahu pochopiť seba a svet. Dáva ENFP a taktiež ESFP vnímanie sveta moralitou (dobré a zlé) a osobnými hodnotami. Ich rozhodnutia sú teda viac založené na morálnom a etickom dôsledku ako na logickosti a racionalite.

Úľavnou funkciou ENFP je extrovertné rozmýšľanie, ktorým sa ENFP snažia racionálne dávať najavo svoje nápady, získané extrovertnou intuíciou. Mimo primárny funkciový pár, ENFP preferujú neracionálne rozhodovanie a vyjadrovanie nad racionálnym, no dokážu vytvárať úsudky aj logicky a neemotívne. V takých prípadoch sa však často stávajú pasívne agresívni. Na druhej strane, táto funkcia posilňuje vodcovské schopnosti a sebavedomie tohoto typu. Posledná, podradená funkcia je introvertné snímanie, zamerané na správanie a zážitky. Vďaka tejto funkcii sú ENFP náchylní na veľké nečakané zmeny, ktoré im nevyhovujú napriek ich nepreferencii k rutine. Majú slabé cítenie tradícií, čo ich robí flexibilnejšími, ale zato môžu mať problémy so záväzkom. V porovnaní so Se typmi nemajú veľké potreby finančného bohatstva či materiálnych radostí. Taktiež napriek ich sledovania sveta z väčších súvislostí dokážu byť perfekcionistickí.[11]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ENFP [online]. Psychology Wiki, 12.3.2014, [cit. 2021-03-14]. Dostupné online. (angličtina)
  2. a b Introduction to Campaigner (ENFP) Personality [online]. 16Personalities, [cit. 2021-03-14]. Dostupné online. (angličtina)
  3. a b "Agitátor" osobnosť (ENFP) [online]. 16Personalities, [cit. 2021-03-14]. Dostupné online.
  4. a b KIRSEY, David West. Please Understand Me II: Temperament, Character, Intelligence. 1st Edition. vyd. [s.l.] : Prometheus Nemesis Book Company, 1978. ISBN 978-1885705020. S. 173 - 175. (angličtina)
  5. The 16 MBTI® Types [online]. The Myers & Briggs Foundation, [cit. 2021-03-14]. [www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/the-16-mbti-types.asp Dostupné online.] (angličtina)
  6. SARWAR, Sufiyan. Myers-Briggs Type Indicator MBTI REPORT [online]. Academia.edu, 2020, [cit. 2021-03-12]. Dostupné online. (angličtina)
  7. CHERRY, Kendra; MORIN, Amy. An Overview of the ENFP Personality Type [online]. Verywell Mind, 26.1.2020, [cit. 2021-03-14]. Dostupné online. (angličtina)
  8. Myers Briggs Statistics [online]. Statistic Brain, 24.9.2017, [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. Archivované 2021-03-03 z originálu. (angličtina)
  9. GANIN, Sergei. How to convert MBTI® type to Socionics type [online]. Socionics.com, 14.4.2007, [cit. 2021-03-14]. Dostupné online. (angličtina)
  10. BUKALOV, Aleksandr. Соционика, типологииюнга и майерс-бриггс:сходства и различия [online]. Международный институт соционики, 1998, [cit. 2021-03-14]. Dostupné online. (ruština)
  11. a b c DRENTH, Andrew. The 16 Personality Types: Profiles, Theory, & Type Development. [s.l.] : [s.n.], 2017. ISBN 978-0979216831. S. 115 - 124. (angličtina)
  12. DRENTH, Andrew. ENFP Personality Type: The Creative Idealist [online]. Personality Junkie, [cit. 2021-03-14]. Dostupné online. (angličtina)
  13. HEISS, Marína Margaret. Extraverted iNtuitive Feeling Perceiving [online]. Typelogic, 28.2.2011, [cit. 2021-03-14]. (4.) Dostupné online. (angličtina)
  14. Typológia osobnosti ENFP [online]. Emiero, [cit. 2021-03-18]. Dostupné online.
  15. a b Famous & Fictional People with ENFP Personality Type [online]. Personality Database, [cit. 2021-03-18]. Dostupné online. (angličtina)
  16. A Collection of Idealist Champions [online]. Keirsey, [cit. 2021-03-18]. Dostupné online. (angličtina)