Emil Frátrik st.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Emil Frátrik
Základné informácie
Popis umelca slovenský hráč na klávesové nástroje a spevák
Žáner pop,
džez
Hrá na nástrojoch klávesové nástroje, klavír, spev
Súvisiace
články
Karol Duchoň
Prognóza

Emil Frátrik st. je uznávaný slovenský hráč na klávesové nástroje a spevák, ktorý patrí medzi predstaviteľov populárnej hudby 70. rokov 20. storočia. Emil Frátrik je otcom hráča na bicie nástroje, Emila Frátrika mladšieho.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Emil Frátrik počas základnej služby pôsobil vo vojenskom umeleckom súbore. Po jej skončení nastúpil do Slovenskej televízie, kde, okrem hrania, naspieval aj niekoľko pesničiek. Potom účinkoval v Tatra Revue v orchestroch, ktoré alternovali orchester Juraja Berczellera. V Tatra Revue začínala spievať aj jeho manželka.

Po skončení fungovania Tatra Revue hrával Emil Frátrik starší v zahraničí, potom sa vrátil na Slovensko. Po návrate vystupoval v Revue Bratislava, kde napríklad hrával v roku 1973 aj v poslednom pódiovom programe Františka Krištofa Veselého nazvanom Nečakaj ma už nikdy. Po skončení na revuálnych pódiách Emil Frátrik účinkoval s vokálnou skupinou Bezinky, s Karolom Duchoňom, sprevádzal aj Hanu Hegerovú, či Janu Kocianovú.[1] Spočiatku bezmenná skupina hudobníkov, ktorí týchto umelcov sprevádzala koncom roka 1974 dostala názov Prognóza. V tejto skupine účinkovali: Vladimír Kaššay, Emil Frátrik st., Ľubomír "Kyslík" Stankovský a Marián Oberth. Emil Frátrik v Prognóze hrával približne do konca roku 1979.[2][3]

Emil Frátrik starší ako spevák je interpretom niekoľkých známych hitov 70. rokov 20. storočia: známe sú „Ešte aspoň krátkych desať minút“ (v nej sa „ľudia tlačia v električke č. 6...“), „Mávnutie“, „Kúzlo strieborného plátna“, či „Šumí Dunaj“ a ďalších.[4][5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KOCIANOVÁ Jana [online]. www.ezahorie.sk, [cit. 2023-05-08]. Dostupné online.
  2. Prognóza [online]. Discogs, [cit. 2023-05-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Emil Frátrik (2) [online]. Discogs, [cit. 2023-05-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Orchester Tatra Revue [online]. Discogs, [cit. 2023-05-08]. Dostupné online. (po taliansky)
  5. WWW.RADIA.SK. Emil Frátrik, Bezinky, Tanecný Orchester Ceskoslovenského Rozhlasu - Ešte Aspoň Desať Minút - videoklip ku skladbe [online]. www.radia.sk, [cit. 2023-05-08]. Dostupné online.