Erich Procházka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Erich Procházka
Základné informácie
Popis umelca slovenský, hlavne bluesový hudobník
Umelecké mená Erich „Boboš“ Procházka
Narodenie 27. november 1961 (62 rokov)
Nové Zámky, Česko-Slovensko
Pôsobenie hudobník, textár, spevák
Žáner blues, pop
Hrá na nástrojoch ústna harmonika
Roky pôsob. 1983 – súčasnosť
Vydavateľstvá Millenium Records, Monti Records, East-West Promotion, Indies Happy Trail
Súvisiace
články
Marek Wolf

Erich „Boboš“ Procházka (* 27. november 1961, Nové Zámky, Česko-Slovensko) je slovenský, hlavne bluesový, štúdiový hudobník, všeobecne uznávaný hráč na ústnu harmoniku, spevák, moderátor a textár.[1][2]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Erich „Boboš“ Procházka sa naučil hrať na fúkaciu harmoniku ako samouk. Žánrovo je zameraný hlavne na blues. Ako bluesman sa etabloval už od začiatkov svojej hudobnej kariéry.

V roku 1983 založil v Šamoríne skupinu Samaria Blues Band. V roku 1985, spolu s Jurajom Turtevom (gitara) a Miroslavom Staníkom (slide gitara), založili kapelu Bluesweiser. V roku 1988 hral u Jozefa Barinu v kapele Rockforte. V rokoch 1990 až 1991 pôsobil v skupine Exit, v ktorej spolu s ním účinkovali Miro Dvorský (gitara, basová gitara, spev), Jiří Vana (gitara) a Oto Berežný (bicie). V roku 1991 spolu s Jiřím Vanom a Otom Berežným založili skupinu Electric Blues Band, s ktorou boli v roku 1997 predkapelou vystúpenia Johna Mayalla & the Bluesbreakers v Bratislave.[3]

V roku 1999 Erich Procházka založil svoj sólový projekt Boboš & The Frozen Dozen, v ktorom s ním spolupracoval Milan Konfráter (spev, elektrická gitara), Dušan Strapec (basová gitara) a Oto Berežný (bicie nástroje). Od roku 1999 je Erich Procházka taktiež aj členom zoskupenia Jána Liteckého Švedu, Víťazný traktor, s ktorým účinkovali na viacerých koncertných akciách, usporiadsných bluesovou hudobnou scénou.

V roku 2006 v Bratislave založili Erich Procházka, Igor Sabo (bicie) a Štefan Lengyel (gitara) kapelu Sitra Achra. Hrávali spolu pondelkové bluesové koncerty v Starom meste. Neskôr sa trio rozšírilo na sexteto, keď sa k nemu pripojil Martin Zajko (gitara), Martin Gašpar (basová gitara) a Martin Wittgruber (klávesy). Toto zoskupenie vydalo tri oficiálne hudobné albumy[4] Okrem toho Erich Procházka spolupracuje s bluesovým gitaristom, Marekom Wolfom, s ktorým nahral štyri albumy.

Erich „Boboš“ Procházka už viac desaťročí účinkuje na podujatiach usporiadaných hudobníkmi z rôznych krajín. Tieto akcie sa konajú hlavne na Slovensku, v Česku a v Poľsku. Ako uznávaný hráč na fúkaciu harmoniku Erich Procházka spolupracoval pri štúdiovej produkcii viac ako stovky hudobne štýlovo pestrých projektov t.j. nielen bluesových hudobnikov, ale aj v žánroch ako je rock, pop, šansón, džez, či heavy metal.


Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy
Kompilácie

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Erich „Boboš“ Procházka - O slovenskej hudbe | Hudobne Centrum [online]. hc.sk, [cit. 2022-09-22]. Dostupné online.
  2. Boboš Erich Procházka - informace, alba a koncerty | Indies.eu [online]. www.indies.eu, [cit. 2022-09-22]. Dostupné online. (po česky)
  3. TRAFAČKA | Hudobno-literárny večer: Dokonalá modrá [online]. trafacka.sk, [cit. 2022-09-22]. Dostupné online.
  4. Sitra Achra & Blues pre naše storočie [online]. Populár.sk, 2021-09-24, [cit. 2022-09-22]. Dostupné online.