EuroSkills

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

EuroSkills je prestížna európska súťaž zameraná na predstavenie najlepších zručností a odborného vzdelávania v oblasti remesiel a odborných profesií. Cieľom súťaže je propagovať zručnosti a odborné vzdelávanie medzi mladými ľuďmi a podporiť kvalitu výučby zručností v celej Európe.

Súťaž bola prvýkrát usporiadaná v roku 2008 v holandskom Rotterdame, kde sa zišlo viac ako 300 súťažiacich z 23 krajín. Odvtedy sa súťaž koná každé dva roky a každý ročník sa koná v inej európskej krajine.

V rámci súťaže sa mladí ľudia zúčastňujú rôznych disciplín a musia vykonať určité úlohy v určenom časovom limite. Súťažiaci predvádzajú svoje zručnosti v praktických úlohách, ktoré sú náročné a zložité. Medzi disciplíny, v ktorých sa súťaží, patria napríklad strojárska výroba, elektrotechnika, stavebníctvo, kuchárstvo, poľnohospodárstvo, móda, programovanie, grafický dizajn a mnohé ďalšie oblasti.

Súťažiaci sa kvalifikujú na základe náročných národných súťaží v svojich krajinách. Víťazi získajú nielen ocenenie a prestíž, ale aj cenné skúsenosti a kontakty, ktoré im pomôžu v ich kariére a budúcom odbornom živote.

EuroSkills je jedinečnou príležitosťou pre mladých ľudí prezentovať svoje zručnosti a ukázať, čo dokážu. Súťaž je dôležitá aj z hľadiska posilňovania spolupráce medzi európskymi krajinami a podporovania odborného vzdelávania v celej Európe.

EuroSkills sa koná každé dva roky a od svojho prvého ročníka v roku 2008 sa uskutočnilo už niekoľko úspešných súťaží. Medzi konanými ročníkmi patria:[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. EuroSkills Competitions [online]. worldskillseurope.org, [cit. 2023-03-30]. Dostupné online.

Externé odkazy a zdroj[upraviť | upraviť zdroj]