Explorer 9

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Explorer 9
vedecká družica
Explorer 9
PrevádzkovateľNASA
Hlavní dodávateliaJPL
Iné názvyS-56A
DružicaZeme
Dátum štartu16. február 1961
Nosná raketaScout X-1
KozmodrómWallops Flight Facility
Trvanie misie1148 dní
Zánik9. apríl 1964
COSPAR ID1961-004A (81)
Hmotnosť36 kg
Elementy dráhy
Epocha63-12-07.9
Inklinácia38,95°
Apoapsida2 258 km
Periapsida394 km
Doba obehu112,11 min

Explorer 9 bola americká vedecká družica, vypustená v 16. februára 1961. Bola to prvá úspešná družica z radu nafukovacích guľovitých sond, určených na prieskum hustoty zemskej atmosféry. Predchádzajúca družica S-56 bola rovnakej konštrukcie, ale pre poruchu nosnej rakety Scout sa na obežnú dráhu nedostala.

Priemer družice bol 3,66 metra. Povrch bol tvorený vrstvami hliníkovej fólie a mylaru (PET). Na povrchu boli rovnomerne rozmiestnené biele body s priemerom 51 milimetrov pre samočinnú termoreguláciu. Pred vypustením bola družica zbalená v trubkovitom puzdre s priemerom 216 mm a dĺžkou 483 mm, umiestnenom na špici štvrtého stupňa nosnej rakety. Po dohorení posledného stupňa bola družica vytlačená z puzdra a nafúknutá pomocou dusíkovej tlakovej fľaše. Elektrickú energiu dodávali slnečné články, umiestnené po obvode. Družica bola na svojom rovníku rozdelená na dve samostatné hemisféry. Na oddelenie slúžila mylarová prepážka, ktorá bola použitá aj ako anténa rádiomajáku. Rádiomaják s výkonom 15 mW vysielal na frekvencii 136 MHz a slúžil na zameraniu družice zo zeme.

Princíp merania bol založený na sledovaní pozície družice v závislosti od slnečnej aktivity, ročného obdobia a nadmorskej výšky. Maják však po prvom obehu zlyhal a na sledovanie družice museli byť využité radarové a optické pozemné monitorovacie siete. Explorer drží prvenstvo ako prvé umelé kozmické teleso vypustené pomocou rakety na tuhé pohonné látky a zároveň prvý úspešný štart z Wallops Flight Facility. Družica vstúpila do hustejších vrstiev zemskej atmosféry 9. apríla 1964 a zhorela.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Explorer 9

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]