Gary Moore

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gary Moore
Gary Moore v roku 2008
Gary Moore v roku 2008
Základné informácie
Rodné meno Robert Wiliam Gary Moore
Narodenie 4. apríl 1952
Belfast, Severné Írsko, Spojené kráľovstvo
Úmrtie 6. február 2011 (58 rokov)
Estepona, Španielsko
Pôsobenie hudobník, spevák, textár, producent
Žáner blues-rock, hard rock, heavy metal, blues, jazz fusion
Hrá na nástrojoch spev, gitara, basová gitara, klávesy, harmonika
Významné nástroje: Gary Moore Signature Les Paul
Fender Stratocaster
Roky pôsob. 1969 – 2011
Manželka Kerry Moorová, rod. Boothová (1985–1993)
Deti Jack, Gus, Lily, Saoirse
Vydavateľstvá Virgin, Eagle
Súvisiace
články
Skid Row, Thin Lizzy, Colosseum II, Phil Lynott, Greg Lake, BBM
Webstránka gary-moore.com

Gary Moore, celým menom Robert Wiliam Gary Moore (* 4. apríl 1952,[1] Belfast, Severné Írsko – † 6. február 2011, Estepona, Španielsko[2][3]) bol severoírsky gitarista a spevák hrajúci blues-rock.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Ako jedenásťročný začal hrať na gitare a šestnásťročný sa stal členom dublinskej skupiny Skid Row. Po odchode zo skupiny, založil v roku 1973 Gary Moore Band a vydal debutový album Grinding Stone. O rok neskôr sa stal členom Thin Lizzy a nahral s nimi album Night Life. Potom sa pripojil ku skupine Colosseum II a v druhej polovici sedemdesiatych rokov s nimi vydal platne Strange New Flesh a Electric Savage.

V roku 1978 sa osamostatnil, nahral album Back on the Streets na ktorom sa spevácky spolupodieľal spevák, gitarista a basák Phil Lynott z Thin Lizzy. V roku 1979 sa titulnou piesňou a baladou „Parisienne Walkways“ z tohto albumu dostal prvýkrát do hitparád. Po albume Back on the Streets sa opäť vrátil do skupiny Thin Lizzy a spolupracoval na Black Rose. Nasledovalo turné po USA, ktoré ukázalo, že aj keď hudobne hardrocková skupina dobre ladí s keltsko-írskou melodickou gitarou Garyho Moora, jej divokosť a občasné drogové úlety mu nevyhovujú. Keď nezhody medzi nimi vyvrcholili, Moore sa schválne nedostavil opakovane na tri koncerty a dostal hodinovú výpoveď od manažéra skupiny.

Začiatkom osemdesiatych rokov zostavil kapelu G-Force a vydal rovnomenný album, ktorý nebol príliš úspešný. Znova začal hrať sólovo, v roku 1982 nahral Corridors of Power, potom nasledoval Victims of the Future. V roku 1985 naposledy spolupracoval s Philom Lynottom na protivojnovej skladbe Out in the Fields, ktorá sa nachádza na melodickom albume s írskymi hudobnými motívmi Run for Cover.

Začiatkom deväťdesiatych rokov sa Gary Moore vrátil k hudbe, ktorá ho formovala už v dospievaní, k blues, rockovému hudobnému základu. V roku 1990 nahral bluesový album Still Got the Blues, nasledovali After Hourse a Blues Alive. Po týchto albumoch sa spojil s hudobníkmi z niekdajšieho tria Cream bubeníkom Gingerom Bakerom a spievajúcim basgitaristom Jackom Brucom. Pod názvom BBM (podľa začiatočných písmen ich priezvisk) vydali v roku 1994 album Around the Next Dream. Z roku 1995 pochádza sólový album Blues For Greeny, ktorým vzdal úctu vtedy ťažko chorému Petrovi Greenovi zakladateľovi a vedúcemu skupiny Fleetwood Mac.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Gary Moore zomrel na infarkt srdca [4][5] vo veku 58 rokov, dňa 6. februára 2011, v skorých hodinách. V tom čase bol na dovolenke v hoteli Kempinski v meste Estepona v Španielsku so svojou priateľkou.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mirror.co.uk [online]. Mirror.co.uk, [cit. 2011-04-05]. Dostupné online.
  2. Rock guitarist Gary Moore dies. BBC, 6. február 2011. Dostupné online.
  3. Former Thin Lizzy guitarist Moore dies [online]. The Irish TImes, 6 . február 2011, [cit. 2011-02-06]. Dostupné online.
  4. BOX-TURNBULL, Greig. Thin Lizzy star Gary Moore died of natural causes. Daily Mirror (UK: Daily Mirror), 8. február 2011. Dostupné online [cit. 2011-02-08].
  5. Guitar legend died of heart attack [online]. Belfasttelegraph.co.uk, 8. február 2011, [cit. 2011-04-05]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Gary Moore

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]