Giacomo Puccini

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Giacomo Puccini

Základné informácie
Rodné meno Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini
Narodenie 22. december 1858
Lucca, Taliansko
Úmrtie 29. november 1924 (65 rokov)
Brusel, Belgicko
Pôsobenie taliansky skladateľ

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini (* 22. december 1858, Lucca, Taliansko – † 29. november 1924, Brusel, Belgicko) bol taliansky hudobný skladateľ. Bol nasledovníkom Giuseppeho Verdiho. Vo svojich operách však používal nemecké aj talianske hudobné techniky. Bol tiež priateľom Franza Lehára, a obaja skladatelia na seba vzájomne vplývali.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa do rodiny hudobníka. Jeho otec, Michele Puccini skladal omše ale aj opery v talianskom meste Lucca.

Na mladého Giacoma Pucciniho urobilo veľký dojem predstavenie opery G. Verdiho Aida, ktorú videl na predstavení v Pise. V roku 1880 získal štipendium na konzervatóriu v Miláne. Kompozícii ho učil Amilcare Ponchielli.

Prvú operu Le Villi skomponoval v roku 1884 a mal s ňou slušný úspech. V roku 1889 sa mu však s operou Edgar nepodarilo tento úspech zopakovať. Najväčšie úspechy dosiahol svojimi ďalšími operami Manon Lescaut (1895), Bohéma (1896), ale hlavne operou Tosca (1900). Opera Madama Butterfly bola na svojej premiére vo februári roku 1904 neúspešná. Slávu dosiahla až po jej prepracovaní a opätovnom uvedení 28. mája toho istého roku. Operu Turandot Puccini nedokončil. Dokončil ju Franco Alfano a premiéru mala dva roky po Pucciniho smrti v roku 1926.

Opery[upraviť | upraviť zdroj]

Názov, rok, libreto

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]