Gungnir

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Odin od Lee Lawrie (1939)

Gungnir (staroseverskykolísavý“) je magický oštep patriaci Odinovi, ktorý je známy predovšetkým svojou vlastnosťou, že nikdy neminie svoj cieľ.

Svedectvá[upraviť | upraviť zdroj]

Poetická Edda[upraviť | upraviť zdroj]

V Poetickej Edde báseň Völuspá opisuje vojnu medzi asmi a vanmi. Vojna začína, keď Odin hodí oštep ponad hlavy vanských bohov. Či je tento oštep práve Gungnir alebo nie, sa v básni nepíše.

V básni Sigrdrífumál valkýra Sigrdrífa radí Sigurdovi použitie magických rún. Hovorí mu, že rovnako ako na mnohých iných veciach boli runy vyrezané aj na hrote Gungniru.

Prozaická Edda[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa kapitoly 51 Prozaickej Eddy knihy Gylfaginning: Odin ide na čele einherjov, keď vstupuje na bojové pole počas Ragnaröku, má na sebe zlatú helmu krúžkový plášť a v ruke oštep Gungnir. Neskôr keď ho napáda vlk Fenrir ho má tiež.

V básni Skáldskaparmálsú popísane bližšie informácie o oštepe. Oštep je jeden z darov bohom, bol ukovaný trpaslíkmi známymi ako Synovia Ivaldiho pod vedením trpaslíka Dvalina. Oštep získal od trpaslíkov Loki, spolu s novými vlasmi pre bohyňu Sif (povodné jej ostrihal). Gungnir je opísaný ako oštep ktorý vždy zasiahne svoj cieľ.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gungnir na anglickej Wikipédii.