Holly Marie Combsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Holly Marie Combsová
v roku 2023
Celé menoHolly Marie Combs
Narodenie 3. december 1973 (50 rokov)
San Diego, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1985 – súčasnosť
ManželBryan Travis Smith (1993 - r.1997) David Donoho (2004 - r. 2007) Mike Ryan (od 2019)
Deti3

Holly Marie Combs-Donohoová (* 3. december 1973, San Diego, Kalifornia, USA) je americká herečka. Od roku 2002 je producentkou seriálu Charmed.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v San Diegu v Kalifornii jej pätnásťročnej matke Lauralei Combs a sedemnásťročnému otcovi. Jej rodičia sa pre nízky vek dva roky po narodení Holly rozišli.

Keď sa Holly učila chodiť, stala sa jej nehoda - spadla na mramorový stôl. Odvtedy má na pravom obočí jazvu. Jej matka chcela, aby sa z Holly stala herečka, pretože sama sa vždy túžila stať herečkou, ale kvôli včasnému tehotenstvu sa jej to nikdy nepodarilo. Hollyina matka pracovala v rôznych oblastiach - vyučovala jazdectvo, neskôr pracovala ako čašníčka a modelka. Jej nevlastný otec, ktorého si Lauralei Combs vzala, keď mala Holly 12 rokov, pracoval ako barman.

Keď mala sedem rokov, s matkou sa presťahovala do New Yorku na Manhattan. Tam aj navštevovala Beekmanovej školu a neskôr absolvovala Profesionálnu detskú školu herectva.

V detstve žila vo veľmi skromných pomeroch a často sa s rodinou sťahovala. Bývali neraz v jednoizbových bytoch, kde s nimi žila aj Hollyina stará mama, a tak mali minimum súkromia.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Holly Marie Combs sa v roku 1993 vydala za Briana "Travisa" Smitha], no v roku 1997 sa s ním rozviedla. Druhýkrát sa vydala 14. februára 2004 za dlhoročného priateľa Davida Donohoa, ktorý pracoval v štábe seriálu Čarodejnice. Majú spolu troch synov - Finley Arthur (* 26. apríl 2004), Riley Edward (* 26. október 2006) a Kelley James (* 26. máj 2009). Všetci synovia sa jej narodili cisárskym rezom. Svoje tretie tehotenstvo dlho tajila, dôvodom bol aj fakt, že tehotenstvo bolo obzvlášť rizikové.

Holly má štyri tetovania - ružu na pravej lopatke, motýľa vnútri pravého zápästia, ďalšie tetovanie má na ľavom zápästí a okolo pravého zápästia má tribal.

V rozhovore pre magazín ePregnancy Holly priznáva, že fajčí od svojich pätnástich rokov. Fajčiť však prestala, len čo zistila, že je prvýkrát tehotná.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Už pred rokom 1980 mala niekoľko menších hereckých príležitostí, vrátane malej úlohy vo filme Olivera Stonea Narodený štvrtého júla. Jej prvá veľká úloha prišla v roku 1992 v televíznom seriáli Picket Fences, kde sa uchádzala o úlohu Kimberly. Režisér seriálu ju najskôr odmietol, no nakoniec úlohu získala. Seriál sa vysielal štyri roky a Holly získala za svoju úlohu cenu Mladého umelca (Young Artist award).

V roku 1992 sa objavila v snímkach Simple Men, Chain of Desire a v snímke Dr. Giggles, v ktorej získala hlavnú úlohu - hrala deväťnásťročnú Jennifer Campbell - dcéru Cliffa de Young a priateľku Glenna Quinna.

Nakoniec prišla jej najväčšia seriálová šanca - Čarodejnice (Charmed). Na konkurz ju vzala jej priateľka Shannen Doherty. Holly sa uchádzala o postavu Prue Halliwellovej a Shannen o postavu Piper Halliwellovej. Nakoniec Holly získala úlohu Piper a Shannen Dohertyová rolu Prue. Od piatej série sa Holly Marie Combsová stala spolu s Alyssou Milanovou producentkou seriálu.

V prvých troch sériách bola Hollyina postava druhorodená sestra, no po odchode Shannen Doherty jej pripadla úloha najstaršej sestry. Od štvrtej série vystriedala Shannen herečka Rose McGowan, ktorá ostala v seriáli až do konca filmovania.

V roku 2008 získala zmluvu s Televíziou Lifetime na spoluprácu a účinkovanie v novom televíznom seriáli Milenky (Mistresses), ktorého uvedenie bolo naplánované na január 2009, ale projekt nebol dokončený.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Filmové úlohy[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Film Úloha Ďalšie poznámky
1985 Steny zo skla (Walls of Glass) Spolužiačka
1988 Tanec sladkých srdcí (Sweet Hearts Dance) Debs Boon
1989 Narodený štvrtého júla (Born on the Fourth of July) Jenny
Poviedky New Yorku (New York Stories) Hosť na karnevale Časť Život bez Zoy
1992 Chain of Desire Diana
Dr. Giggles (Dr. Giggles) Jennifer Campbell
Simple Men Kim
1994 A Perfect Stranger (Danielle Steel) Amanda
1995 A Reason to Believe Sharon
1996 Vector Maggie
1997 Love's Deadly Triangle: The Texas Cadet Murder Diane Zamora
2001 Dannyho jedenástka (Ocean's Eleven) Holly Marie Combs (hrala seba)

Televízne úlohy[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Názov Úloha Ďalšie poznámky
1992-1996 Picket Fences Kimberly Brock Úloha ocenená cenou Mladý umelec (Young Actor's Award)
1997 Relativity Anne Pryce Účinkovala v 1 diele - séria 1, epizóda 14
1998–2006 Čarodejnice (Charmed) Piper Halliwell - Wyatt v rokoch 2002-2006 bola aj producentkou
2009 Mistresses Jane Hollister Producentka
2010-? Pretty Little Liars Ella Montgomery

Televízne filmy a miniseriály[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Názov Úloha Ďalšie poznámky
1994 A Perfect Stranger Amanda Hale
1996 Sins of Silence Sophie DiMatteo
1997 Swearing Allegiance Diane Zamora
Matkin vrah (Daughters - aka Our Mother's Murder) Alex Morrell
2003 Jane má rande (See Jane Date) Natasha Nutley
2007 (Panic Button) Kathy Alden

Seriál Čarodejnice[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Holly Marie Combs na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]