Horatio Hornblower

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Horatio Hornblower je fiktívny románový hrdina, námorný dôstojník loďstva Veľkej Británie. Bol vytvorený spisovateľom Cecilom Scottom Foresterom (18991966), ktorý sa nechal inšpirovať osobou samotného lorda admirála Horatia Nelsona a dalšími dôstojníkmi, ako bol napr. kapitán Thomas Cochrane. Sága o Hornblowerovi má jedenásť dielov.

I. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý z celej ságy je román Mr. Midshipman Hornblower (Kadet Hornblower). Odohráva sa medzi rokmi 1794 - 1798. V ňom mladý, ešte len sedemnásťročný Horatio Hornblower, syn chudobného lekára, nastupuje ako kadet na loď HMS Justinian pod velenie svojho prvého kapitána Keena. Dostáva sa tu do sporu so starším kadetom Jackom Simpsonom, ktorý končí súbojom. Neskôr, po poprave Ľudovíta XVI., je prevelený na fregatu Indefatigable (číta sa Indifatigebl) pod velenie kapitána sira Edwarda Pellewa. Za svoje hrdinské činy je postupne povýšený z hodnosti kadeta na poručíka čakateľa a poručíka.

II. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Druhý román nesie názov Lieutenant Hornblower (Poručík Hornblower) a odohráva sa medzi rokmi 1800 - 1803. Hornblower je prevelený z Indefatigable na 74-delovú radovú loď Renown pod neštandardným velením kapitána Jamesa Sawyera, kde sa zoznámi so svojím budúcim najlepším priateľom poručíkom Williamom Bushom. Kapitán Sawyer je pre svoju nespôsobilosť zbavený velenia po vyhlásení lodného lekára. Po splnení misie - dobytí španielskej pevnosti a zajatí troch španielskych lodí - sa lode Renown na spätnej plavbe na Jamajku do Kingstonu na chvíľu zmocnia španielski zajatci, ktorí sa oslobodili. Je zabitý kapitán Sawyer, poručík Bush je ťažko zranený. Hornblower vzburu potlačí a loď zachráni. Incident s kapitánom Sawyerom je vyšetrovaný komisiou v Kingstone. Pre Hornblowera nakonec toto vyšetrovanie končí povýšením na komandéra (fregatného kapitána) s velením na šalupe Retribution. Jeho povýšenie však musí byť schválené Admiralitou v Anglicku. Domov do Plymouthu dorazí po uzavrení mieru s Francúzskom, jeho povýšenie nie je potvrdené a loď Retribution je vyradená z aktívnej služby. Mladému poručíkovi pozastavia vyplácanie platu, a preto sa živí hraním whistu. Na súši sa stretáva so svojím priateľom Wiliamom Bushom, ktorý živorí s polovičným platom. Hornblower tu stretáva svoju prvú ženu Mariu Masonovú. Román sa končí zasnúbením sa s Mariou, povýšením do hodnosti Commander (fregatný kapitán) a pridelením velenia na šalupe Hotspur. Vojna s napoleonským Francúzskom sa blíži.

III. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Tretí román nesie názov Hornblower and the Hotspur. Hornblower v ňom ustanoví Williama Busha za svojho prvého dôstojníka. Hotspur je poverený úlohou hliadkovať pri francúzskom pobreží. Po incidente s loďou Loire a začiatku obnovenej vojny s Francúzskom je Hornblower určený, aby splnil misiu zničiť inváznu francúzsku flotilu, ktorá má prepraviť vojakov do Írska. Po splnení tejto náročnej úlohy sa vráti do Plymouthu k Marii, ktorá mu medzitým porodila syna.

IV. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Štvrtý román nesie názov Hornblower and the Crisis. Tento román nebol autorom dokončený, zostali len náznaky deja, ktorý sa odohráva medzi augustom a decembrom 1805. Anglicku hrozí priama invázia, poslednou nádejou zostáva admirál Nelson. Náš hrdina je zbavený velenia na Hotspure, ktorý následne stroskotá s novým Commanderom Meadowsom. Obaja sa vracajú do Anglicka na lodi Princess, ktorá sa stretne v boji s francúzskou brigou. Na nej Hornblower získa depeše pre francúzskeho admirála Villenuevu. Tento čin ovplyvní bitku pri Trafalgare v prospech Britov a Anglicko je zachránené.

V. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Piaty román nesie názov Hornblower and the Atropos. H.H. je pridelená tentokrát opäť šalupa s menom Atropos. Organizuje pohrebný sprievod mŕtveho admirála Nelsona. Hornblower sa stretáva s kráľom Jurajom III. Na jeho šalupu je pridelený kráľovský synovec. Maria porodí druhé dieťa, tentokrát dcéru. Hornblowerova loď je venovaná ako dar spojencovi Anglicka - Sicílskemu kráľovstvu. Kapitán bez lode sa vracia do Anglicka, kde je mu pridelené velenie na novej fregate Lydia. Ďalej se dozvedá, že obe jeho deti sú choré - trpia kiahňami.

VI. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Šiesty román nesie názov Happy Return (Šťastný návrat). Dej sa odohráva od júna do októbrom 1808. Po prvýkrát sa tu stretáva so svojou budúcou druhou ženou lady Barbarou Wellesley, obe jeho deti na kiahne zomreli. S rozkazom podporiť veľkostatkára a šialenca El Suprema v oblasti španielskej Južnej Ameriky zajíma španielsku loď Natividad, ktorú musí odovzdať práve tomuto šialencovi. Po návrate späť zistí, že sa situácia obrátila a Španieli sa stali spojencami. Vracia sa a víťazne vybojuje Natividad späť. Zbližuje sa s lady Barbarou, ale nakoniec k ničomu nedôjde pre veľký spoločenský rozdiel a Hornblower je naviac ženatý.

VII. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Siedmy román A Ship of the Line (Radová loď) sa odohráva v období medzi májom a októbrom 1810. Hornblower velí radovej lodi HMS Sutherland. Je zaradený do eskadry kontraadmirála Leightona. Pri dočasnom oddelení od eskadry ochráni anglické obchodné lode pred francúzskymi korzármi, neskôr vyslobodí vlajkovú loď z plytčiny. Ďalej je mu zverené velenie nad akciou na pevnine, ktorú takmer neprežije a neskôr musí so Sutherlandom zadržať štyri radové lode, aby neunikli flotile admirála Percyho Leightona. Z Busha sa stane mrzák, keď mu delová guľa odtrhne nohu. Sutherland je rozstrieľaný a posádka zajatá, tie štyri lode sú však ťažko poškodené a musia ísť do prístavu, kde sú potopené eskadrou admirála Leightona.

VIII. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Ôsmy román Flying Colours (Vlajúce zástavy) zachytáva obdobie medzi rokmi 18101811. Hornblower je s posádkou v zajatí. Je odvezený do Paríža spoločne s poručíkom Bushom, aby bol súdený za zločiny proti Francúzsku. Cestou na súd uniká a ukrýva sa na panstve grófa de Gracay - zaťatého royalistu, ktorý vo vojnách prišiel o svojich dvoch synov. Stretáva sa tu s grófovou švagrinou Mariou, s ktorou je svojej žene neverný. Po istej dobe v prístave Nantes ukradnú loď a doplavia sa s ňou do Anglicka. Bush je povýšený na Commandera (fregatného kapitána) a Horatio Hornblower sa dozvedá o smrti svojej ženy pri pôrode a o tom, že má syna, o ktorého sa stará lady Barbara, a tiež o smrti admirála Leightona. Sám je vojenským súdom oslobodený za stratu lode a povýšený do šľachtického stavu. Dostáva koristné, ktoré dosiahol so Sutherlandom a dostáva rentu ako plukovník námornej pechoty.

IX. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Deviaty román Commodore Hornblower popisuje obdobie medzi májom a októbrom 1812. Na začiatku Horatio a Barbara spolu žijú na panstve Smallbridge. Po jeho povýšení na komodora je poverený ochranou britských záujmov v Baltskom mori. Jeho vlajkovou loďou je Nonsuch a jeho vlajkovým kapitánom je Bush. Zajme francúzskeho piráta s loďou Blanchefleur. Potom sa plaví na ruskú základňu do Kronštadtu, kde zachraňuje cára a švédskeho princa pred atentátom. V Rige bojuje po boku plukovníka von Clausewitza. Z mora ostreľuje Napoleonovu armádu a nesmierne tým pomôže Rusom, ktorí sa ubránia. Hornblower ochorel na týfus a je nútený zostať na pevnine, zatiaľ čo sa jeho eskadra pod velením Busha se vracia do Anglicka.

X. diel[upraviť | upraviť zdroj]

Desiaty román Lord Hornblower popisuje obdobie od mája 1813 až do októbra 1814. Hornblower úspešne potlačuje vzburu na brige Flame. Starosta mesta Le Havre hrozí, že zmení stranu a na základe toho Hornblower žiada o posily. Pripláva loď Nonsuch s kapitánom Bushom. Mesto je zaistené, Hornblower sa stáva guvernérom a bourbonský vojvoda bábkovým vládcom. Kapitán Bush je zabitý pri úspešnej akcii na Seine. Napoleon je porazený a Hornblower získava titul peera za obsadenie Le Havru. Je nazývaný lordom Hornblowerom zo Smallbridge. Jeho žena odchádza so svojím bratom vojvodom Wellingtonom na Viedenský kongres. Hornblower se vracia domov do Smallbridge. Doma dlho nevydrží a odchádza do Francúzska ku grófovi de Gracay, kde sa s Mariou opäť stanú milencami. Jeho sluha Brown sa tu ožení s francúzskym dievčaťom. Napoleon ujde z Elby a opäť sa ujme moci. Hornblower proti nemu zorganizuje povstanie. Marie je zabitá a gróf a Hornblower sú odsúdení k smrti, čo sa vďaka porážke pri Waterloo nestane. Následne sa vracia domov k Barbare a svojmu synovi Richardovi.

XI. díl[upraviť | upraviť zdroj]

Jedenásty román nesie názov Hornblower in the West Indies. Kontraadmirál Hornblower tu velí len malej eskadre, pretože nastal mier. Teraz je kontraadmirálom, prekazí další pokus o návrat Napoleona na trón a zajme španielsku otrokársku loď. Ďalej je unesený pirátmi na Jamajke, ktorých skrýšu ničí a uniká. Potom sa prizerá vo Venezuele víťazstvu Simona Bolívara. Na konci jeho služby sa z Kingstonu na Jamajke vracia so svojou ženou domov do Anglicka.

Záverečná krátka poviedka[upraviť | upraviť zdroj]

Posledná poviedka The Last Encounter (Posledné stretnutie) uzatvára celú ságu o tomto statočnom námorníkovi. Hornblower bol povýšený na admirála flotily, má 72 rokov, je veľmi bohatý a zdravý. Jeho syn Richard je plukovníkom v kráľovskej garde kráľovnej Viktórie. Jedného dňa k nim na panstvo prichádza človek, ktorý si chce požičať koňa a tvrdí, že je Bonaparte a chce stihnúť vlak. Neskôr sa ukáže, že šlo o Napoleonovho synovca a neskoršieho prezidenta Francúzska Napoleona III. Týmto úsmevným záverom sa celá sága končí.

Filmové spracovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Námorník Horatio Hornblower je u nás známy najmä vďaka seriálu, kde stvárnil hlavnú rolu Ioan Gruffudd, ktoré režíroval Andrew Grieve. Prvým filmovým spracovaním je film Captain Horatio Hornblower (1951).

Preklad[upraviť | upraviť zdroj]

Preklad do slovenčiny zatiaľ neexistuje. Niekoľko dielov bolo preložených do češtiny a seriál, kde stvárnil hlavnú rolu Ioan Gruffudd, má český dabing.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Horatio Hornblower na českej Wikipédii.