Imagine (album)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Imagine
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Dátum vydania 9. september 1971 (USA)
8. október 1971 (UK)
Nahraný 23. jún 19715. júl 1971 v Ascot Sound Studios, dodatočné mixy v júli 1971
Žáner rock and roll, art rock
Dĺžka 39:29
Vydavateľstvo Apple, EMI
Producent John Lennon, Yoko Ono, Phil Spector
Skladateľ John Lennon, Yoko Ono
Odborné recenzie
John Lennon – chronológia
John Lennon/Plastic Ono Band
(1970)
Imagine
(1971)
Some Time in New York City
(1972)

Imagine je druhým sólovým albumom Johna Lennona, ktorý je zároveň jeho najpopulárnejším projektom. Album bol nahraný a vydaný v roku 1971. Skladby, ktoré tento album obsahuje sú jemnejšie ladené a menej avantgardné ako skladby jeho predošlého albumu, ktorý vydal pod názvom John Lennon/Plastic Ono Band.[1] Podľa Lennonových vyjadrení pri tvorbe tohto albumu mu šlo o to, aby svoje myšlienky polial čokoládovou polevou, ktorá je zaujímavejšou pre širšie spektrum publika.

Základ albumu bol nahrávaný v Lennonovom domácom štúdiu (Ascot Sound Studios v Tittenhurst Park), niektoré dodatočné party boli dohrané v štúdiu Record Plant v New Yorku. Spoluproducentami albumu boli Phil Spector John Lennon a Yoko Ono. Pracovné materiály, ktoré vznikli počas nahrávania na ktorých je zdokumentovaný vývoj hudobných nápadov počas realizácie niektorých skladieb vyšiel na videu s názvom Gimme Some Truth: The Making of John Lennon's Imagine.

Titulná skladba albumu „Imagine“ sa stala tzv. Signature songom Johna Lennona a jedným z najznámejších hudobných apelov pre prezentáciu myšlienky svetového mieru.

Populárnymi sú aj skladby „Jealous Guy“ (skladba, ktorá vznikla v Indii už v roku 1968 pri nahrávaní albumu The Beatles po názvom „Child of Nature“), „Oh My Love“ (kompozícia, ktorá vznikla v apolupráci s Yoko Ono), či meditatívna skladba „How?“.

Album Imagine obsahuje aj rokenrolovo ladené skladby „Crippled Inside“ a „It's So Hard“, ako aj provokatívnu pieseň „Gimme Some Truth“, ktorá vznikala so skupinou The Beatles ešte počas nahrávania albumu Let It Be. Pôvodne prvú (vinylovú) stranu albumu Imagine uzatvára kakofonickou zmesou tónov politický song „I Don't Wanna Be a Soldier Mama“.

Uznanie[upraviť | upraviť zdroj]

Už v čase jeho prvého vydania v septembri a októbri 1971 bol album Imagine pozitívne prijatý hudobnou kritikou a stal sa svetovou jednotkou so stálym predajom. Titulná skladba dosiahla tretie miesto v rebríčkoch USA a v Spojenom kráľovstve sa dostala na prvú pozíciu. V roku 2000 vznikla pod dohľadom Yoko Ono remastrovaná reedícia tohto albumu.

V roku 2003 sa album Imagine v hodnotení časopisu Rolling Stone dostal na 76. miesto zoznamu 500 najlepších albumov všetkých čias. Zároveň bola z tohto albumu vytvorená zlatá remastrovaná kópia v štúdiu Mobile Fidelity Sound Lab.[2]

Zoznam skladieb[upraviť | upraviť zdroj]

Autorom skladieb je John Lennon, okrem uvedených výnimiek.

  1. Imagine“ – 3:01
  2. „Crippled Inside“ – 3:47
  3. „Jealous Guy“ – 4:14
  4. „It's So Hard“ – 2:25
  5. „I Don't Wanna Be a Soldier“ – 6:05
  6. „Gimme Some Truth“ – 3:16
  7. „Oh My Love" (John Lennon/Yoko Ono) – 2:44
  8. „How Do You Sleep?“ – 5:36
  9. „How?“ – 3:43
  10. „Oh Yoko!“ – 4:20

Výroba albumu[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CLAYTON, Marie. John Lennon. Unseen Archives. [s.l.] : Parragon Publishing Book, 2003. 0752585142. S. 383.
  2. The RS 500 Greatest Albums of All Time