Japhy Ryder

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Japhy Ryder je fiktívna postava z knihy Dharmoví tuláci (1958), ktorej autorom je Jack Kerouac. Bola inšpirovaná Garym Snyderom, blízkym priateľom Kerouaca. [1] V knihe vystupuje aj ako blízky priateľ hlavnej postavy, Raya Smitha, ktorý symbolizuje samotného autora. Zároveň Japhy Ryder učí a vysvetľuje Smithovi budhizmus. Ten v knihe patrí k jednej z hlavných tém.

Ray Smith opisuje Japhyho ako chlapca z hôr so záľubou pre antropológiu, zen-budhizmus, kultúru Číny, Japonska a pôvodných obyvateľov Ameriky. Rád trávi čas v horách, lezením na skaly a príroda je preňho inšpiráciou. Tiež sa venuje aj čítaniu a tvorbe poézie, hoci vôbec ako básnik nevyzerá.

Japhy je pre Raya vzorom, učí ho a objasňuje mu budhizmus. Budhizmus hrá v diele dôležitú úlohu, pretože v čase písania knihy sa sám Kerouac snažil podľa neho žiť a pochopiť ho. Zároveň je budhizmus to, čo Raya a Japhyho spája, no na druhej strane aj rozdeľuje.[2] Rayov pohľad naň je ovplyvnený do určitej miery kresťanstvom a Japhy preferuje skôr zen-budhizmus.

Význam postavy Japhyho Rydera by sa dal prirovnať k významu Deana Moriartyho zo slávneho Kerouacovho diela Na ceste (1957).[3] Rovnako ako Dean, aj Japhy je určitým „duchovným učiteľom“, ktorý pozná odpovede na to, ako treba správne žiť. Duchovno a náboženstvo patria v Kerouacových dielach medzi často sa opakujúce témy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CAROLAN, Trevor. The Wild Mind of Gary Snyder [online]. Shambhala Sun, [cit. 2013-02-10]. Dostupné online. Archivované 2012-04-09 z originálu. (po anglicky)
  2. Kevin McCraney: You’re A Bodhisattva All the Time: An Exploration of Buddho-Catholic Syncretism in the Works of Jack Kerouac, str. 31 (po anglicky)
  3. Dharma Bums [online]. Litkicks, [cit. 2012-02-10]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gary Snyder#The Beats na anglickej Wikipédii.