Jessica Albová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jessica Alba
Albová na San Diego Comic-Con International, 2014
Celé menoJessica Marie Alba
Narodenie 28. apríl 1981 (42 rokov)
PovolanieHerečka, modelka, podnikateľka
Roky pôsobenia1994 – súčasnosť
ManželCash Warren (od 2008)
Deti2

Jessica Marie Alba (* 28. apríl, 1981, Pomona, Kalifornia, Spojené štáty) je americká herečka, modelka a podnikateľka. Obdržala množstvo ocenení, vrátane Teen Choice Award, Saturn Award a nomináciu na Zlatý glóbus.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Jessica Marie Albová sa narodila Markovi Albovi, ktorý je mexického a španielskeho pôvodu a Cathy Jensenovej, ktorá má dánskych a francúzsko-kanadských predkov. Jessica vyrastala spolu so svojím asi o rok mladším bratom Joshuom Albom. Kariéra jej otca v Air Force si však vyžiadala svoje a rodina sa často sťahovala – najprv do Biloxi v štáte Mississippi a neskôr do Del Rio v Texase. Jessica mala v mladosti pomerne časté zdravotné problémy: dvakrát jej zlyhali pľúca, trpela zápalmi pľúc 4-5-krát ročne, trpela tiež na astmu, mala zápal slepého čreva a cystu na mandliach. Po tom, čo rodina prestala cestovať a v jej deviatich rokoch sa znovu usadila v Kalifornii, jej zdravotné problémy ustali.

Záujem o herectvo Jessica prejavila už ako päťročná, od dvanástich rokov začala chodiť na svoje prvé lekcie herectva. O deväť mesiacov neskôr už mala podpísanú zmluvu s agentom. Vyštudovala strednú školu, ktorú ukončila v šestnástich rokoch maturitou.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky (1992 – 1999)[upraviť | upraviť zdroj]

Jessica sa na filmovej scéne mala prvý raz objaviť v pôvodne malej roli v komédii Všetko je dovolené (Camp Nowhere) v roku 1994. Zamýšľaná dvojtýždenná účasť na natáčaní sa však nakoniec pretiahla na dva mesiace, keď jedna z hlavných predstaviteliek filmu od zmluvy odstúpila a Jessica dostala jej rolu. Jessica s úsmevom pripúšťa, že to nebol nejaký jej fenomenálny talent alebo kúzlo, ktoré prinútili režiséra obsadiť ju do tejto roly. Boli to jej vlasy, ktoré jej dodávali na originalite.

Albová v roku 2007

Mladá Jessica natočila tiež televízne reklamy pre Nintendo a J.C. Penney a účinkovala v niekoľkých nezávislých filmoch. Objavila sa v malej roli mladého snoba v troch epizódach komediálneho seriálu Tajuplný svet Alex Mackovej (The Secret World of Alex Mack). V rokoch 1995 – 1996 si zahrala Mayu v prvých dvoch sériách známeho Flippera. Pod dohľadom svojej matky sa Jessica učila plávať skôr, ako vedela chodiť a má tiež potápačskú licenciu (PADI), čo jej umožnilo užívať si s delfínmi, keď sa v Austrálii natáčala prvá séria.

V roku 1996 sa objavila vo filme Venus Rising ako mladá Eva. V tom istom roku si zahrala malú rolu Márie v jednej epizóde známeho seriálu Nemocnica Chicago Hope. O rok neskôr bola hosťom v kanadskej talk show Dini Petty Show, kde hovorila o svojej dovtedajšej hereckej kariére a o roli v seriáli Flipper. V roku 1998 pokračovala v seriálových roliach hosťovaním v seriály Loď lásky (Love Boat), kde si zahrala dievča zamilované do mladého syna kapitána lode, hrala tiež v dvoch epizódach seriálu Beverly Hills 90210 ako Leanne alebo v seriáli Brooklyn South ako Melissa. Okrem hosťovania v seriáloch tiež účinkovala vo filme P.U.N.K.S., ktorý bol uvedený začiatkom roku 1999.

V roku 1999 sa tiež objavila v mnohých časopisoch a začala získavať lepšie obsadenia vo filmoch. V romantickej komédii Nepobozkaná (Never Been Kissed) si zahrala menšiu rolu Kirsten Liosis po boku Drew Barrymore. Väčšia rola potom prišla v podobe Molly v horore Ruka zabijak (Idle Hands). Jej herecké výkony v týchto dvoch filmoch spôsobili rozruch v zábavnom priemysle a Jessica tiež vzbudila väčšiu pozornosť médií než dovtedy. V tom istom roku dostala taktiež hlavnú rolu v thrilleri Paranoia (Paranoid), ktorý sa dostal na plátna kín o rok neskôr.

Prelomové roky (2000 – 2008)[upraviť | upraviť zdroj]

Albová v roku 2008

Zásadný zlom v jej hereckej kariére prišiel nepochybne v roku 2000 spolu s hlavou rolou v úspešnom sci-fi seriáli Temný anjel (Dark Angel).

Po úspechu Temného anjela sa už Jessica objavovala prevažne v hlavných roliach. V roku 2002 natočila romantický film So slovníkom v posteli (The Sleeping Dictionary), ktorý bol uvedený v nasledujúcom roku, kde si zahrala pôvabnú Selimu. V roku 2003 si zahrala v tanečnom filme Honey barmanku Honey Danielsovú, v roku 2004 sa dostala malú rolu v horore A Dream of Color in Black and White a ešte v tom istom roku začala natáčať na Bahamách film Do hlbiny (Into the Blue), kde hrá jednu z hlavných postáv – Sam (film bol uvedený v roku 2005).

Rok 2005 bol v kariére Jessicy v znamení filmových adaptácií komixových predlôh. Najprv to bolo Sin City – mesto hriechu (Sin City), natočené podľa pôvodného komixu, kde Jessica hrala jednu zo svetlejších rolí v celom filme, barovú tanečnicu Nancy Callahanovú. Film bol režijným dielom troch hviezdnych režisérov – Roberta Rodrigueza, Franka Millera a Quentina Tarantina. Ďalším filmovým stvárnením komixu bola známa Fantastická štvorka (Fantastic Four), kde si zahrala jednu z postáv kľúčovej štvorice, vedkyňu Susan Stormovú, nazývanú vďaka jej schopnostiam aj Neviditeľná žena (Invisible Woman).

V roku 2006 dokončila prácu na filmoch Awake (ako Sam) a Good Luck Chuck (ako Cam Wexlerová). Natočila tiež pokračovania filmovej adaptácie Fantastickej štvorky s názvom Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, kde pokračuje vo svojej predošlej roli Neviditeľnej ženy. V priebehu roku 2007 natočila tiež prerobenú verziu pôvodného hongkonského thrilleru Oko (The Eye), kde hrá slepé dievča Allison, ktorá podstúpi operáciu rohovky, ktorá má vedľajšie následky, vďaka ktorým môže vidieť nepredstaviteľné javy. Jessica tu pracovala po boku Toma Cruisa, ktorý je tiež producentom filmu.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem zdravotných problémov v detstve prekonala v roku 2001 ochorenie obličiek a približne v tom čase si vraj privodila údajnú anorexiu, a okrem toho trpí tzv. ‚chorobou‘ z pohybu (kinetózou), ktorá sa prejavila až po detstve. Už od dvanástich rokov si pripravovala vlastné nízkoenergetické jedlá, pretože rodičia boli vždy obézni. Dnes tiež pravidelne cvičí.

Okrem už spomínanej záľube v potápaní veľmi rada hrá golf, má rada americký futbal a chodí na basketbalové zápasy tímu L.A. Lakers.

Jej prvou, takmer dvojročnou, vážnou známosťou bol jej seriálový partner z Temného anjela Michael Weatherly. Potom mala veľmi krátku známosť s modelom Jeanom Paulom a špekulovalo sa tiež o vzťahu s bejzbalovým hráčom Derekom Jeterom.

Jessica vyrastala v kresťanskom prostredí, kde však príliš neobstála kvôli svojmu prirodzenému pôvabu, ktorý jej bol (podľa jej slov) mnohými ľuďmi vyčítaný. Vďaka jej prirodzenej kráse sa nevyhla ani ponukám na nahé filmové scény, ktoré však odmietla. Mala tiež spor s časopisom Playboy, ktorý umiestnil jej fotografiu na titulnú stranu bez jej dovolenia. Dohodla sa na vyrovnaní vo forme nešpecifikovanej finančnej čiastky, ktorú časopis poukázal na konto jednej z nadácií, ktoré Jessica podporuje.

Na natáčaní filmu Fantastická štvorka v roku 2004 spoznala Casha Warrena, syna herca Michaela Warrena. V máji 2008 sa vzali a majú spolu dve dcéry: Honor Marie Warren (* 2008) a Haven Garner Warren (* 2011).

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]