Caitriona Balfe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Caitriona Balfe
Celé menoCaitríona Mary Balfe
Narodenie 4. október 1979 (44 rokov)
Monagham, Írsko
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1998 - súčasnosť
ManželTony McGill (od 2019)
Deti1

Caitriona Balfeová (* 4. október 1979, Monagham, Írsko) je írska herečka, známa z televízneho seriálu Cudzinka (od 2014).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Vyrastala v sedemčlennej rodine, v dedine Tydavnet, neďaleko mesta Monaghan. Je štvrtou z piatich detí. Študovala na Dublinskom technologickom inštitúte drámu, no keď si ju všimol modelingový agent, rozhodla sa venovať modelingu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Modeling[upraviť | upraviť zdroj]

Balfeová začala s modelingom po tom, čo si ju všimol modelingový agent, keď zbierala peniaze na charitu v miestnom nákupnom centre. Keď mala 18 rokov, niekoľko mesiacov pracovala ako modelka v Dubline, neskôr získala príležitosť sa venovať modelingu v Paríži.

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Počas pobytu v New Yorku si zahrala menšiu rolu vo filme Diabol nosí Pradu, z roku 2006. Neskôr sa rozhodla vrátiť k herectvu.

V septembri 2013 bol obsadená do hlavnej postavy, Claire Beauchamp Randall Fraser, v televíznom seriáli Cudzinka, na základe románov napísaných Dianou Gabaldon. Herecký výkon Balfeovej, bol vysoko pozitívne ohodnotený filmovými kritikmi a tiež získala niekoľko nominácii na viaceré filmové a televízne ocenenia.

V roku 2016 bola obsadená Jodie Foster, do jej filmu, s názvom Hra peňazí a v roku 2019 si zahrala po boku Christiana Balea, v akčnej dráme Ford vs. Ferrari.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2014, žila v Glasgowe, predtým žila v Los Angeles, kde sa začala profesionálne venovať herectvu, a v New Yorku, Paríži, Londýne, Miláne, Hamburgu a Tokiu, kým pracovala ako modelka. Okrem angličtiny hovorí po írsky a francúzsky.

V auguste 2019 sa Balfeová vydala za škóta Anthonyho „Tonyho“ McGillom, s ktorý má syna, narodeného v roku 2021.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Caitriona Balfe na anglickej Wikipédii.